2014. dec 10.

Sütni jó, süteményt enni pedig nem bűn

írta: budapest24
Sütni jó, süteményt enni pedig nem bűn

Süteményeskönyv

Megjelent Bereznay Tamás Süteményeskönyvének kibővített kiadása. A Boook Kiadó gondozásában kiadott Süteményeskönyv az olvasóké mellett a szakma legmagasabb elismerését is kivívta, hiszen az első, 2010-ben megjelent kiadás elnyerte a Gourmand World Cookbook Award „Best Chef Book in Hungary 2010” díját.

turogomboc.jpg

A Süteményeskönyvbe Bereznay Tamás a közkedvelt édességeket válogatta össze, hiszen „ a divatok jöhetnek-mehetnek, de a mákos rétes száz év múlva is mákos rétes lesz” ; valamint a fő hozzávalók szerint csoportosította a recepteket.  A könyvben több mint száz recept található, a legegyszerűbb bögrés mákostól kezdve a kissé bonyolultabb ekler fánkig.

A mind tartalmában, mind megjelenésében izgalmasan megújult könyvet az ország egyik legmodernebb és legjobban felszerelt profi konyhai oktató és továbbképző központjában, a Metro Gasztroakadémián mutatták be, amelynek Bereznay Tamás a szakmai vezetője.  

2.jpg

A könyv bemutatóján az ismert szakács segítségével készíthették el a jelenlévők a túrógombócot, amely tökéletes és mesteri kivitelezéséhez Bereznay Tamás számos titkot elárult. Így azt, hogy nem kell a túrógombóchoz sót, vagy cukrot adni; vagy, hogy a gombócok megformázásánál praktikus fagylaltos kanalat használni. Különlegessé pedig úgy tehetjük a gombócot, hogy a zsemlemorzsába darált diót keverünk.

Bereznay Tamás szerint a legfontosabb mégis a bátorság, és jó kedv, mert ” sütni jó, süteményt enni pedig nem bűn.”

Bereznay Tamás túrógombócának receptje:

1 kg túró

2 ek búzadara

2 ek liszt

4 ek olaj

1 tojás

2 ek zsemlemorzsa

a forgatáshoz:  10 dkg zsemlemorzsa , 4 dkg vaj

A túróhoz hozzákeverjük a búzadarát, majd a lisztet, az olajat, a tojást és végül a zsemlemorzsát (nagyon fontos, hogy a sorrendet tartsuk be!). Hűtőben fél órát pihentetjük, majd vizes kézzel egyforma gombócokat formázunk belőle. Forrásban lévő vízbe dobjuk őket, és miután feljöttek a víz tetejére, még egy percig főzzük a gombócokat.

Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, a zsemlemorzsát ropogós aranybarnára pirítjuk benne. Ebben forgatjuk meg még forrón a kifőtt gombócokat. Tálaláskor ne felejtsünk el porcukorral és reszelt citromhéjjal elkevert tejfölt adni hozzá.

Bereznay Tamásról

Elmondása szerint kölyök kora óta imád főzni, ez az élete. 2001 és 2010 között a Kárpátia étterem konyhafőnöke. Nemcsak Sólyom László köztársasági elnök, de szinte valamennyi ország legfőbb vezetője megkóstolta Tamás gasztronómiai remekeit. Többek között a brit trónörökös, Károly herceg, I. János Károly spanyol király, Károly Gusztáv svéd király, George Bush és Vladimir Putyin is szerepelt a híres étterem vendéglistáján. Mindig fontosnak tartotta, hogy tudását megossza másokkal. Ezért tette le a voksát a METRO mellett, és lett a Gasztroakadémia tanácsadója és szakmai vezetője. Remekül harmonizál benne 25 év gyakorlati tapasztalata és az oktatói „véna”, így képzésein az izgalmas újdonságok mellett a napi munkához elengedhetetlenül fontos praktikus tanácsokra is számíthatnak a résztvevők.

A METRO Gasztroakadémia

Szeptembertől az ország egyik legmodernebb és legjobban felszerelt profi konyhai oktató és továbbképző központja, a METRO Gasztroakadémia nem csupán a hivatásos séfeknek (Mesterkurzusok), de a hobbi szakácsoknak (Gourmet képzések) is tréningeket indít. Az akadémián a gasztronómiai képzések a legmodernebb technikai eszközökkel felszerelt, 12 főzőállásos tankonyhában zajlanak. Reggel vagy délután egy csésze gőzölgő kávéval várjuk az érkezőket. A tanfolyamok során mindenki maga próbálhatja ki az egyes ételek elkészítését a séf instrukciói alapján. Természetesen a kóstolás sem marad el, hiszen a képzés közben, végén terített asztal várja a résztvevőket éttermünkben. Az elkészített finom falatok mellett megbeszéljük és átismételjük a tréning kulcspontjait, így minden résztvevő már rutinosan készítheti el a különleges menüsort saját éttermében vagy otthon is.

 

 

 

Szólj hozzá

étel Bereznay Tamás