2015. feb 01.

Egy egyszerű síelés kétmillióba került

írta: budapest24
Egy egyszerű síelés kétmillióba került

Nem az utazás hossza számít, hanem a kockázat!

Egyre többen kötnek utasbiztosítást mielőtt elhagyják az országot, de még mindig ők vannak kisebbségben. A Groupama Garancia Biztosító tapasztalatai szerint a magyarok 60-65%-a még mindig biztosítás nélkül utazik külföldre. A téli, aktív kikapcsolódás sokkal több veszélyt rejt magában, mint más időszak, egy kéztörés is milliós nagyságrendű tétel lehet, ha nincs érvényes utasbiztosítása a sérültnek.

extrem-sieles-a-hegyen-kep.jpg

Jelenleg Magyarországon az emberek 35-40%-a köt utasbiztosítást, ami az utóbbi évek felvilágosító kampányainak köszönhető, de ez az arány a nyugat-európai országokban kétszer ekkora. A Groupama Garancia Biztosítónál is évről-évre növekszik az utasbiztosítást kötők száma, 2014-ben jóval többen kötöttek többen utasbiztosítást mint az előző évben.

innsbruck.jpg

„Sajnos nagyon sokan azt gondolják, hogy ha csak 1-2 napra utaznak és a szomszédos országokba, semmi bajuk nem lehet, pedig egy egyszerű törés, agyrázkódás költsége a vizsgálatokkal, szállítással együtt milliós összegre rúghat – mondta Karsai Márta, a Groupama Garancia Biztosító utasbiztosítási szakértője.

images_1.jpg

Télen gyakran az utolsó pillanatban kötünk utasbiztosítást

A magyarok általában az indulás előtt néhány nappal kötnek utasbiztosítást. A téli programok  esetében sokszor az aktuális hóhelyzet és az időjárás-előrejelzés alapján döntenek az útrakelésről, így az utasbiztosítást is az utolsó pillanatban kötik meg. A Groupama Garancia biztosítónál az elmúlt évben az utasbiztosítások 29%-t kötötték online. Az internetes kötés azért is népszerű, mert az ügyfelek azonnal megkapják a kötvényüket e-mailben, így biztonsággal útra is kelhetnek.

Egy komplikáltabb kéztörés milliós tétel lehet

A téli aktív pihenések során a legtipikusabb káresetek a biztosítótársaság tavalyi adatai alapján a horzsolás, zúzódás, rosszabb esetben izomszakadás, csonttörés (főleg kéz, láb és medence), valamint az agyrázkódás. Természetesen országonként eltér, hogy milyen összegbe kerül az ellátás, de az biztos, hogy tetemes tételre rúg akár egy kéztörés ellátása is.

„Tavaly Ausztriában síelés közben elesett az egyik ügyfelünk. Három helyen törött karját azonnal megműtötték, az ellátás összege közel kétmillió forintba került. Ráadásul a  további elmozdulás és az idegsérülés veszélye miatt nem volt szállítható állapotban, ezért csak a helyi magánkórházban volt lehetséges az ellátása. Ügyfelünknek így hiába volt Európai Egészségbiztosítási Kártyája is, utasbiztosítása alapján fizettük ki a költségeket” – mondta el Karsai Márta, a Groupama Garancia Biztosító utasbiztosítási szakértője.

helikopteres_4.jpg

Mielőtt elindulunk síelni: utasbiztosítási tippek

  1.     Fontos, hogy az utazás jellege, a helyszín és a végzett tevékenység alapján válasszunk az utasbiztosítási típusok közül! Napi néhány száz forintos díjkülönbségért már jóval magasabb szintű szolgáltatásokat kapunk, ami jól jöhet abban az esetben, ha például helikopteres mentésre kerülne sor.
  2.     A bankkártyákhoz tartozó biztosítások limitje gyakran nem fedezi egy esetleges síbaleset költségeit, és nem minden biztosítás terjed ki a téli sportokkal összefüggő mentési és orvosi költségekre sem.
  3.     A kijelölt pályákról nem szabad letérni, és a helyi előírásokat mindenhol be kell tartani, egyébként nem fizet a biztosító.
  4.     Az Európai Egészségbiztosítási Kártya megléte nem helyettesíti az utasbiztosítást, hiszen a legtöbb turistaközpontban magánorvosok és kórházak működnek, ahol nem fogadják el azt, továbbá a hegyi mentés és a szállítás költségeit sem téríti meg.
Szólj hozzá

sport