2015. már 02.

Szégyelli a betegséget a magyar

írta: budapest24
Szégyelli a betegséget a magyar

Lassan itt a tavasz, a legtöbben azonban még mindig nem tudunk a jó időre koncentrálni, hiszen a nátha- és influenzaszezon még nem ért véget. A betegség kellemetlen tüneteivel lépten nyomon találkozunk, egy nemrégiben készült globális kutatásból pedig kiderült, nemcsak zavarónak találjuk, de egyenesen szégyelljük azokat. Sőt, ha megfázunk, más nemzetekkel ellentétben, mi igazán szenvedünk.  

kivagy_ha_nathas_vagy_grafikon.jpg

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az első találkozón folyton tüsszentéssel szakítjuk félbe partnerünket, vagy egy prezentációt a mi köhögésünk miatt kénytelenek szüneteltetni. A tünetek megjelenésekor a legtöbben kifejezetten zavarba jövünk, és ezt nonverbális jelekkel is kifejezzük: elfordulunk, lehajtjuk a fejünket és igyekszünk lehetőségeinkhez mérten kikerülni a többiek látóteréből. A Wick Pharma GmbH 12 ország közreműködésével készített kutatásból is ez látszik: a magyar megkérdezettek 80%-a nyilatkozta, hogy szégyelli megfázással járó tüneteit. Ez az adat a többi országgal összehasonlítva esetünkben a legmagasabb, minket követnek a franciák  42,3%-kal, a németeknél pedig csupán 2,9% ez a szám. 

szegyenlos_nemzet_vagyunk_grafikon.jpg

Egy ilyen megbetegedés esetén mi magyarok hajlamosak vagyunk teljesen elhagyni magunkat, sőt sokszor úgy érezzük, ez nem csak egy egyszerű megfázás, sokkal rosszabb annál. Erre a tényre a felmérés is rávilágít: európai viszonylatban mi érezzük magunkat a legmagányosabbnak, sőt a hazai válaszadók 69,3%-a levertnek, boldogtalannak és fáradtnak látja magát, amikor náthával vagy influenzával küzd. Velünk ellentétben a többi ország megkérdezettjei jellemzően könnyedebben élik meg az ilyen megbetegedéseket, és azt vallják ilyenkor sincs nagy baj, maximum néhány napot otthon kell tölteniük.

 

 

Szólj hozzá

lista bulvár betegség Wick