2015. ápr 19.

“Add Friend”- Gyűlölködés helyett

írta: budapest24
“Add Friend”- Gyűlölködés helyett

Gyűlölködés elleni szabályok

A Disney Csatorna és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közös ”Add Friend” kampánya az online gyűlölködés elterjedésére, és annak negatív következményeire hívja fel a figyelmet, illetve tudatos internethasználatra és az egymással szembeni toleranciára buzdítja a gyerekeket, fiatalokat. 

add-friend-3_1.jpg

Könnyű az interneten sértegetni, abba viszont már kevesen gondolnak bele, hogy a cyberbullying, az online gyűlölködés milyen lelki problémákat okozhat a másik félnek. Az alábbi hasznos tippeket érdemes megfontolni az online interakciók előtt – nem csak gyerekeknek!

Gyűlölködés elleni szabályok:

  1.          Gondolkodj, mielőtt válaszolsz egy gyűlölködő kommentre. Ne hagyd, hogy az érzelmeid                            felülkerekedjenek rajtad, ne a pillanat hevében válaszolj.
  2.          Ha tényleg dühös vagy, írj egy választ, vegyél egy mély levegőt, és töröld ki.
  3.          Ne válaszolj agresszióra agresszióval – az agresszív válasz csak provokálja a gyűlölködőt, hogy                folytassa a zaklatást.
  4.          Ne lájkolj, és ossz meg gyűlölködő kommenteket – ezzel csak a terjesztésükben segítesz.
  5.          Ha lehetséges, töröld a gyűlölködő hozzászólásokat.
  6.          Ha gyűlölködést és a gyűlöletbeszédet tapasztalsz, jelentsd az oldal (fórum vagy közösségi oldal)               adminisztrátorainak.
  7.          Nem minden kritika gyűlölködés. Tanuld meg megkülönböztetni a konstruktív kritikát a                                gyűlölködéstől.
  8.          Ha valami nem tetszik, vagy feldühít, fejezd ki érzelmeidet udvarias formában, ne gyűlölködéssel.
  9.          Sose hagyj fel azzal, amit teszel, gondolsz vagy mondasz a gyűlölködők miatt.
  10.         Ha úgy érzed, már nem tudod kezelni a gyűlölködőt, fordulj egy olyan felnőtthöz, akiben megbízol,              vagy keresd meg a hazai Safer Internet konzorciumot! Itt a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány            üzemeltet egy éjjel-nappal ingyen hívható telefont (116-111), illetve chat-szolgálatot        (http://kekvonal.hu/index.php/hu/bejelentkezes/login).
  11. Ezeken keresztül elmondhatod, hogy mi bánt, és ők tanácsokkal tudnak segíteni, hogy mitévő legyél!

add-friend-4_1.jpg

Az Add Friend kampánnyal kapcsolatos további részletekért látogass el az addfriend.disney.hu weboldalra!

A Safer Internet Programról

A „Safer Internet Program” (Biztonságosabb Internet Program) az Európai Unió által közvetített értékrenddel összhangban az internet és az új online technológiák használatának tudatosabbá és biztonságosabbá tételét szolgálja, illetve fellép a jogellenes, káros tartalom elleni küzdelemben. A magyarországi konzorcium a gyermekek, szülők, tanárok, döntéshozók stb. felvilágosítását tartja elsődleges feladatának. A konzorcium tagjai: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (konzorciumvezető, tudatosságnövelő központ), Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány (internet helpline, segélyvonal és online tanácsadás gyerekeknek), Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (a káros, illegális és jogsértő tartalmak bejelentésére szolgáló Biztonságosinternet Hotline üzemeltetője). A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakértői a 116-111 éjjel-nappal ingyen hívható telefonszámon állnak az online gyűlölködést átélő vagy egyéb problémával küzdő fiatalok rendelkezésére.

add-friend-8_1.jpg

Szólj hozzá

fesztivál program “Add Friend"