2015. ápr 27.

Kaspersky Lab: még mindig nem vagyunk elég körültekintőek, ha a jelszavainkról van szó

írta: budapest24
Kaspersky Lab: még mindig nem vagyunk elég körültekintőek, ha a jelszavainkról van szó

A Kaspersky Lab és a B2B International közös felmérése szerint minden ötödik internet-felhasználó felételezi, hogy a jelszavai nem jelenthetnek értéket a kiberbűnözők számára. Pedig sokszor a jelszavak jelentik a kulcsot a személyes adatainkhoz, a magánéletünkhöz vagy akár a pénzünkhöz is, és az elvesztésükkel járó következmények sokszor az ismerőseinket is érintik – figyelmeztet a Kaspersky Lab.

kaspersky_logo_1.png

Példának okáért egy feltört e-mail fiók lehetővé teszi a csaló számára, hogy hozzáférjen minden olyan felhasználói fiókhoz, amelyet az adott e-mail címmel regisztráltak, hiszen ide érkezik minden sikeres regisztrációról küldött értesítés, valamint a jelszóváltoztatási kérelmek jóváhagyásai is. Egy közösségi oldal fiókjának feltörése arra ad lehetőséget, hogy spam hirdetéseket vagy rosszindulatú linkeket küldjenek szét. Egy webáruházhoz tartozó fiók jelszava pedig a pénzügyi adatok megszerzéséhez és az illető pénzének elköltéséhez vezet. Ennek ellenére, csak a válaszadók 51 százaléka nevezte meg a jelszavait a legértékesebb adatai között, amiket semmiképp nem szeretne kiberbűnözők kezei közt tudni. Továbbá a megkérdezettek 20 százaléka nem látja úgy, hogy a kiberbűnözők számára bármi értéket rejthetnének az ő jelszavai.

A kérdőív alapján a felhasználók gyakran a könnyebb utat választják, amikor jelszavak létrehozásáról és tárolásáról van szó. A megkérdezettek csupán 28 százaléka választ minden fiókjához más és más jelszót, míg 5 százalékuk használ külön erre a célra készült jelszótárolási programot. A válaszadók 18 százaléka egy füzetbe írja a jelszavait, 9 százalékuk egy, az eszközön tárolt fájlba, míg 6 százalékuk a számítógépe közelébe ragasztja fel. A felhasználók 18 százaléka pedig nyugodtan megosztja a személyes fiókjaihoz tartozó jelszavakat családjával vagy barátaival.

Mindeközben a statisztikák azt mutatják, hogy a jelszólopás gyakori jelenség. 2014-ben a Kaspersky Security Network adatai szerint, csak a Kaspersky Lab termékek 3.5 millió embert védtek meg olyan rosszindulatú támadásoktól, amelyben a felhasználónevüket és jelszavukat szerezhették volna meg, számos fiókjukhoz.

“A kiberbűnözők nem csak a hírességek vagy milliárdosok adataiból tudnak előnyt kovácsolni. A jelszó olyan, mint egy kulcs az otthonunkhoz; nem hagyjuk a kilincsre akasztva vagy olyan helyen, ahol bárki megtalálhatja, csak azért, mert azt gondoljuk, hogy nincsenek nagy értékeink. Ha bonyolult jelszavakat választunk, külön-külön minden fiókunkhoz, biztonságos helyen tárolva, akkor sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.” - mondta Peter Aleshkin, a Kaspersky Lab regionális marketing menedzsere.

Ahhoz, hogy megóvjuk a fiókunkat az illetéktelen személyektől, elég néhány egyszerű szabályt betartanunk:

  •          Egyedi jelszót hozzunk létre minden egyes fiókunkhoz: ha egyet meg is szereznek, a többit még mindig biztonságban tudhatjuk.
  •          Olyan összetett jelszavakat válasszunk, amelyeket speciáis programokkal sem könnyű feltörni. Ez legalább 8 karaktert jelent, kis-, és nagybetűt egyaránt, számot, írásjelet, és semmiféleképpen nem a kisállatunk nevét vagy a születési dátumunkat!
  •          Ne adjuk meg a jelszavainkat, még a barátainknak sem. Ha a kiberbűnözők nem tudják azt a mi eszközünkről megszerezni, attól még máséról megtehetik.
  •          Tároljuk biztonságos helyen a jelszavainkat. Ne jegyezzük fel papírra; vagy tartsuk fejben, vagy egy jelszókezelő programot használjunk e célra, például a Kaspersky Password Manager, amely a Kaspersky Total Security – multi-device részeként is elérhető.

A Kaspersky Password Manager többet nyújt, mint csupán a jelszavak biztonságos tárolása a kiváncsiskodók vagy a vírusok elől; automatikusan beírja a felhasználó adatait a weboldalakon anélkül, hogy emlékezni kellene minden bonyolult jelszóra. 

Szólj hozzá