2015. máj 05.

Aperitivo - az új afterwork Munka utáni baráti összejövetelek olasz stílusban

írta: budapest24
Aperitivo - az új afterwork Munka utáni baráti összejövetelek olasz stílusban

Budapesten járt az Aperol és Campari nemzetközi márkanagykövete, Loris Contro, aki fergeteges stílusban varázsolt másodpercek alatt igazi olasz nyáresti frissítőket - amelyeket otthon is könnyedén elkészíthetünk. Hozzá pedig könnyed, pikáns falatkákat tálalhatunk barátainknak, amelynek trükkjeiről Wossala Rozina mesélt.
aperol_drops_spritz.jpeg

A narancssárga olasz fröccs

A nyár Budapesten is a tipikus mediterrán életérzést jelenti, amikor esténként baráti társaságok népesítik be a hangulatos bárokat, kerthelyiségeket, kiülős helyeket. Munka után még szívesen találkozunk a barátokkal, hogy jól érezzük magunkat és ellazuljunk. Az Aperol Spritz neve ne vezessen félre senkit: hamisítatlan itáliai találmányról van szó – az Aperol alapú, habzóborral és egy kis szódával készült ital az olasz nyitottságot, és természetesen a mediterránok számára nagyon fontos barátságot is szimbolizálja. Nem mellékesen pedig remek hűsítő egy forró nyári nap után, melyben az Aperol édes-kesernyés ízét a prosecco bársonyos buborékjai lágyítják.

Loris Contro - az aperitivo nagykövete

"Amikor az Aperol Spritzről vagy az aperitivóról beszélek, azonnal fülig ér a szám. Ezért sokan azt gondolják rólam, hogy őrült vagyok, pedig csak az Aperol Spritzre gondolva azonnal jókedvem lesz - hiszen erről kell szólnia az életnek. Nem igaz?" - meséli magáról az olasz fiatalember. Valóban 100%-ig olasz, sőt narancssárga vér csörgedezik az ereiben, hiszen az Aperol mára már visszavonhatatlanul összefonódott a kellemes baráti lazulással és olasz stílussal. Loris legfontosabb feladatának azt érzi, hogy ezt az életérzést közvetítse a világ minden pontján, ahol megfordul. Aki látta őt 10 másodperc alatt Aperol Spritzet keverni, nem is kételkedhet szándékainak komolyságában.
aperol_drops_spritz_food.jpeg

Aperitivo - az új afterwork

Nem véletlen, hogy rengeteg mindent átvettünk már az olaszoktól - a kiapadhatatlan jókedv, az életigenlés, az egyszerűen elkészíthető ételek és italok mégis komplex ízhatása - ezek mind hasznos kellékeknek bizonyulnak mindennapi életünkben. Loris Contro, az Aperol nagykövete szerint 5 dolog kell egy jó aperitivóhoz: jókedv, barátok, egy jó ital, egy isteni falat étel és zene. Ez valóban nem bonyolult, és akár otthon is könnyedén előteremthetjük. Lazulás barátokkal munka után - ez biztos recept a boldogságra. A lényeg az, hogy az aperitivo egy kellemes átmeneti állapot legyen a nap lezárásaként - testi és szellemi ráhangolódás az estére.

Hogyan működik az aperitivo?

Magyarországon ugyan még csak kevés helyen érhető el az olasz aperitivo (amikoris este 6-8 között az első italért többet fizetünk - viszont megkapjuk hozzá az említett könnyed falatkákat), de az édes-kesernyés, élénk színű, buborékos italok kortyolgatása munka után már egészen bevett szokásunkká vált, aminek teljesen biztosan a lelkünkre is jó hatása van - mondja Wossala Rozina, a fiatal magyar gasztrotehetség. Megjegyzendő szempont még az is, hogy két másik előnye is van az efféle iszogatásnak és csipegetésnek, az egyik, hogy a kesernyés ízek élettanilag felkészítik gyomrunkat a vacsora befogadására (ezt jelenti tk. az aperitif), másrészt nem kiéhezve, fáradtan, fél lábbal a munkában esünk neki a vacsorának. A titok valójában a fokozatosság, egy stresszmentes átmenet a nappali munka és az esti pihenés, szórakozás között. Higgyünk az olaszoknak!

 camparimito_hr.jpeg

Az Aperol…

A név mindent elárul: az Aperol a tökéletes aperitif. Színe élénk narancssárga, ízvilága egyedi, könnyű, gyümölcsös-kesernyés. Olaszországban szinte megalkotásának pillanatától kezdve – azaz lassan száz éve! – töretlen népszerűségnek örvend: a Barbieri testvérek Padova városában 1919-ben, a Nemzetközi Vásáron mutatták be először az italt. Az összetevők között megtaláljuk az édes és keserű narancsot, a rebarbarát, de a jácintot, enciánt és számos más gyógynövényt is. A recept, mely garantálja az ízek tökéletes összhangját,  az igazán nagy hagyományokkal rendelkező italokra jellemzően természetesen szigorúan titkos, és közel száz éve változatlan. A 11%-os alkoholtartalmú Aperolt leginkább az Aperol Spritz alapjául használják, sőt Olaszországban, ha Aperolt kérünk, automatikusan Aperol Spritzet fogunk kapni.

…és a Spritz

A Spritz pontos eredete nem tisztázott, de az első változatait már az 1800-as években is fogyasztották, Olaszország osztrák megszállása alatt. A spritz szó valószínűleg a német spritzen rövidítése, amit mi magyarok is átvettünk “spriccel” formában. A Wachau híres borait túlságosan erősnek találó osztrák katonák egy kis szódával tették kellemesebbé, és az általuk kedvelt sörhöz hasonló alkoholtartalmúvá a hegy finom nedűjét. Aztán az évek során valamikor egy kis Aperolt is adtak a frissítő italhoz – így született az Aperol Spritz első változata.

camparinegroni_hr.jpeg

Aperol Spritz – így készítsük el

Aki még nem kóstolta, a nyári forróságban érdemes kipróbálni az olasz likőrrel készült frissítők közül hazájában legnépszerűbb, és talán a legnagyobb nemzetközi karriert befutott Aperol Spritz-et. Az Aperol jellegzetesen kesernyés ízével finoman dominál a többi összetevő felett. A prosecco eredetileg egy olasz szőlőfajta neve, száraz olasz habzóbort jelent, amit elsődlegesen a gyümölcsös ízek határoznak meg. Ezen kívül már csak jégre, szódára, és egy szelet narancsra lesz szükségünk – és természetesen figyelni kell az arányokra!

3-2-1: kész az Aperol Spritz

3 rész Prosecco (olasz habzóbor)

2 rész Aperol

1 rész  szóda

egy szelet narancs és jég

Legjobban fehérboros pohárban mutat.
camparinegronisbagliato_hr.jpeg

Campari - a másik olasz klasszikus

Ha már olasz és keserű, fontos megemlíteni a másik, szintén világsikert befutott olasz italt, a Camparit is. Receptje 1860 óta változatlan, és rengeteg ismert koktél kihagyhatatlan összetevője. Az Aperolhoz hasonlóan ez az ital is főként gyógynövények alkoholos kivonata, amely összetéveszthetetlen ízvilágot kölcsönöz minden koktélnak, aperitifnek. Az első klasszikus koktél (1870 táján keletkezett!) a Milano-Torino volt, amely a milánói Campari és a Torinoban kedvelt vörös vermut egyenlő arányú keveréséből áll, természetesen jégkockákkal. Később úgy tapasztalták, hogy ez túl kesernyés és intenzív az Olaszországba látogató külföldieknek, ezért az amerikai "mindent vízzel hígítunk" elvének alapján még adtak szódát is az italhoz - így született az Americano (amely egy James Bond kedvenc is volt, ha emlékszünk). Természetesen a koktélsztori itt nem áll meg, mivel a legenda szerint 1920 körül egy Negroni nevű gróf, aki meglehetősen hedonista életet élt, napi 20-nál több Americanot ivott, és mivel már alig hatott rá az ital, a szódát ginnel cseréltette ki. Az így elkészített Campari-vermut-gin elegyet azóta is Negroniként említi a szakirodalom, és ma is az egyik legkedveltebb olasz koktél. A hetvenes években pedig egy báros hibájából fakadóan ismét egy új változat született. Elrontotta a keverést, és gin helyett proseccot öntött az italba, amely attól kezdve szintén világkarriert futott be Negroni Sbagliato (azaz elrontott Negroni) néven. Bátran kóstoljuk végig a történelmi tűzpiros koktélokat!

Szólj hozzá