2015. júl 11.

17 éves a Zsidó Nyári Fesztivál

írta: budapest24
17 éves a Zsidó Nyári Fesztivál

Az elmúlt egy év igen mozgalmas volt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség életében: jelentős változások történtek a vezetői pozíciókban, új elöljáróság működik és sok minden a helyére került. Ez történt a Zsidó Nyári Fesztivál esetében is.
zsido.jpg
A Zsidó Nyári Fesztivál 17 évvel ezelőtt azzal a célkitűzéssel indult, hogy bemutassa, ismertté tegye a zsidó kultúrát, egy héten át megtöltse zsinagógáinkat és lassan, de következetesen a világi helyszínek felé is forduljon. A Zsidó Nyári Fesztiválnak a 17 év alatt sikerült elérnie, hogy a zsidó szót nem pejoratív értelemben használják, hanem egy csodálatos kultúra jelzőjeként. Elérte azt, hogy a Fesztiválra a világ minden tájáról érkeznek külföldi érdeklődők, és a zsinagógák megtelnek a zsidó kultúra iránt elkötelezett belföldi és külföldi látogatókkal. Ugyancsak a Zsidó Nyári Fesztivál szervezői munkájának eredménye, hogy a zsidó negyed egyre inkább a reneszánszát éli és évről-évre bővül a zsidó rendezvények, fesztiválok száma /Judafest, Marom Fesztivál, Spinoza Zsidó Fesztivál és az ebben az évben megszületett a Zsidó Kulturális Fesztivál/.

A Zsidó Nyári Fesztivál  2015-ben "Superbrand" lett. Az elismerést pártatlan szakemberekből álló zsűri és a közönség adományozza.  A Zsidó Nyári Fesztivál ezzel új kihívások elé néz.
Ahhoz, hogy ennek eleget tudjon tenni és jövőre is elnyerje a "Superbrand" minősítést - miután 13 évesen bár micvá lett -, 18 évesen ki kell repülnie a szülői házból! Össze kell kapcsolódnia mindazokkal a rendezvényekkel, amelyek ebbe az irányba hatnak, sőt kezdeményeznie kell újabb és színesebb programokat.

Az elmúlt években a Zsidó Nyári Fesztivál hiányossága volt, hogy csak egy hétig tartott és nem vált elég vonzóvá a fiatalság számára. Nem igazán alakult ki fesztivál hangulat még a zsidó negyedben sem, hiányoztak a könnyed, nyitott  utcai rendezvények, a beszélgetős programok, a zsidó negyed lakóit megmozgató közösségi rendezvények is.
A Mazsihisz-BZSH vezetése megértéssel fogadta, hogy a Zsidó Nyári Fesztivál új konstrukcióban kíván tovább élni, és - miközben elismerte a Fesztivált megálmodó és évről-évre nagyszerű eredményeket produkáló alkotó-szervező munkáját, tudomásul vette a változtatás igényét. A Budapesti Zsidó Hitközség elnöke, Ács Tamás köszönő levelében így fogalmazott: "Kedves Vadas Vera! Jó pár éve ismerlek és tudom, hogy nagyon sok munkád, energiád volt a Fesztivál kitalálásában, megvalósításában. Én csak hálával és köszönettel tartozom Neked."
  
A  Mazsihisz-BZSH ebben az évben a kitaposott ösvényen továbbhaladva,  Zsidó Kulturális Fesztivál néven sokszínű, három helyszínen zajló /Dohány utcai zsinagóga, Rumbach utcai zsinagóga, Goldmark terem/ rendezvénysorozatot szervez. A Zsidó Nyári Fesztivál viszont arra törekszik, hogy jövőre új koncepcióval többhetes rendezvénysorozatot indítson. Ennek a megszokott, magas színvonalú megszervezéséhez időre van szükség, ezért ebben az évben a Zsidó Nyári Fesztivált nem rendezzük meg.
A Zsidó Nyári Fesztivál szervezőiként már megkezdtük a 2016-os év előkészületeit, sőt többet is tettünk annál, hiszen első lépésként már egy nemzetközi street art fesztivál, egy Budapest Urban Nights program, valamint egy nemzetközi zsidó gyermekkórus-találkozó szervezésébe fogtunk bele, a Music Yeshiva-val együttműködésben. Ezek mellett - megtartva a Zsidó Nyári Fesztivál hagyományos programjait -, nemzetközi kántorkoncertet és klezmerkoncertet is tervezünk, valamint a Mazel Tov közösségi kulturtér és étteremben talk-sólet, valamint work-shopok, azaz beszélgetős programok indulnak. Az Asztali beszélgetések alapítvánnyal közösen "Ételeink és ünnepeink" címmel gasztro bemutató és kiadvány készül majd, amelyek - természetesen ételbemutatókkal egybekötve -, arról szólnak majd, mi a közös és mi az eltérő a zsidó és keresztény ünnepekben.
zsinagoga.jpg
Amikor kárpát-medencei  zsidóságról beszélünk, tudnunk kell, hogy e régió zsidóságának és kultúrájának jó része már Izraelben található. Ezért fontos a Zsidó Nyári Fesztivál számára az a cél, hogy programokat, művészeket hozzon Izraelből, és magyar programokat vigyen ki oda. Meggyőződésünk szerint a kultúra ünnepe a híd szerepét is hivatott betölteni. Fontos, hogy a zsidó negyedben, sőt a főváros és az ország más városaiban is az éttermek, a romkocsmák, a színházak, a mozik éreztessék a vendégekkel, hogy a fesztivál időszak más, mint a többi hétköznap. Ezek ünnepnapok, a zsidó kultúra ünnepnapjai.
 
A Zsidó Nyári Fesztivál jövő évi időpontjának meghatározásakor (május vége-június eleje) szeretnénk csatlakozni a Kunsten Israel ezen időszakban zajló programjaihoz. A Kunsten Israel a kultúra minden területéről Hollandiába visz izraeli művészeket. Ha terveinket sikerül megvalósítani, a zsidó kulturális paletta még gazdagabbá válik, a belföldi és külföldi turistákat pedig újabb értékes programok csalogatják Magyarországra. Méghozzá egy olyan időszakban, amikor még a szezon elején járunk, de az időjárás talán a legkedvezőbb az open air rendezvényekre, és a „fesztivál szezon„ már beindul.
Szólj hozzá

fesztivál program Zsidó Nyári Fesztivál