2015. aug 31.

A fogaink nem mennek szabadságra

írta: budapest24
A fogaink nem mennek szabadságra

Dr. Balsai Tamás tanácsai

Nemsokára beköszönt az ősz, de még van pár napfényes hetünk hátra. Sokan ilyenkor utaznak el még egy utolsót pihenni.  Az utazás, pihenés az új dolgokról szól: új emberekkel, új helyekkel és új ízekkel találkozunk. Ezért vigyáznunk kell, mert ilyenkor felmerülhetnek fogászati szempontból olyan veszélyfaktorok, amikre érdemes figyelmet fordítani.  A megannyi friss élmények közepette elfeledkezhetünk szájhigiéniánk fontosságáról és nem fordítunk kellő figyelmet a tudatos fogápolásra. Ügyeljünk arra, hogy a megfelelő fogtisztító eszközeinket semmiféleképpen se felejtsük ki utazótáskánkból. Fogkefe, fogselyem és cukormentes rágógumi, ennyi kell a biztonsághoz! Nem szabad, hogy a gondtalanság a gondatlansággal járjon együtt, mert a végén az út a fogorvosi rendelőbe vezet majd!
kepatmeretezes_hu_kp2.jpg

Egészségünk szempontjából hasznos, hogy ezekben a hónapokban több gyümölcsöt fogyasztunk, viszont a gyümölcsök savassága a fogainkra ártalmas hatással lehet. Leginkább az ananász, alma, őszibarack és a narancs számítanak savas gyümölcsöknek, úgyhogy ezek fogyasztása után ajánlott egy alapos, soron kívüli fogmosás. A melegben, kirándulások alkalmával több folyadékot is iszunk, ami a fogak számára kifejezetten hasznos, hisz nem csak a szervezetünket hidratálja, de átmossa a szájüreget is, így segítve azt, hogy kevesebb baktérium rakódjon le fogainkon. Legjobb, ha tiszta vizet iszunk, és az is nagyon fontos, hogy gyerekeinket már kiskorban rászoktassuk, hogy szomjúság esetén Ők is a víz mellett döntsenek.

A nyaralás alatt többször csábulunk el, és gyakrabban engedünk meg magunknak olyan nem kifejezetten egészséges ételeket, amiket egyébként nem tennénk.  Rengeteg készételt, finomított és feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, és ezek közös jellemzője pedig a sok cukor. Az élelmiszeriparban szinte mindenbe cukrot tesznek, egyszerűen azért, mert az édes íztől mindent finomabbnak érzünk.  A fenti okok miatt gyakorlatilag bármit eszünk, szénhidrátbevitel történik, amely a fogszuvasodás kialakulásának egyik elsődleges oka. Ezekből az anyagokból a baktériumok melléktermékként savat képeznek, amely károsítja az alacsony pH-ra érzékeny fogfelszínt. A megoldás egyrészt minél több nyers, feldolgozatlan élelmiszer bevezetése az étrendünkbe, másrészt a cukormentes rágógumik használata az étkezések között.  Ha megfelelő időn belül a plakksavak pH-ja megemelkedik, például cukormentes rágógumi fogyasztása révén, akkor az a savat semlegesíti, és a folyamat megáll. Bár maga a rágó is alapvetően élvezeti cikk, a cukormentes rágóguminak közismerten jelentős és jótékony szerepe van a fogak tisztán tartásában és a szájhigiénia megőrzésében. Azon felül, hogy tisztítja a fogakat, kellemes leheletet biztosít, stimulálja a rágóizmokat, és segít a stressz oldásában is. Ha minden étkezés után cukormentes rágógumit rágunk, csökkentjük a lepedék lerakódásának esélyeit, hiszen a rágógumi rágása fokozza a nyálteremést, s ezzel javítja a száj öntisztulását. Mindezek mellett a nyállal kiválasztott semlegesítő molekulák csökkentik a savképződést megőrizve ezáltal a plakk pH-egyensúlyát, amely csökkenti a fogszuvasodás veszélyét.
shutterstock_116340862.jpg

Felnőttkorra már általában kialakul a stabil fogápolási szokásrendszerünk. A legtöbben el sem tudunk aludni fogmosás nélkül, de a fiataloknál a fesztiválozás, sátrazás, utazgatás időszakában sajnos megesik, hogy fogmosás nélkül térnek nyugovóra. Pedig kevés rosszabb dolog van a fogak egészsége szempontjából, mint egy teljes éjszakára rajtuk hagyni a lepedéket és a baktériumokat – különösen akkor, ha alkoholt is fogyaszt az ember. Ráadásul sokszor még azok is veszélybe kerülnek, akik az alkohol fogyasztása után rögtön mosnak fogat. A savas közeg hatására a fogzománc sokkal sérülékenyebbé válik és ilyenkor a fogkefével való dörzsölés ronthat a helyzeten. Az utazgatások alkalmával is érdemes egy kis figyelmet fordítani szájhigiéniánkra. A lefekvés előtti utolsó órában ne fogyasszunk alkoholt, adjunk lehetőséget annak, hogy a szánkban kicsit visszaálljon a pH érték, s majd csak ezután vegyük kezünkbe fogkefénket. Javasolt annyit inni napközben is amennyitől jól érezzük magunkat, és ha nincs is lehetőségünk a fogmosásra, kapjuk elő cukormentes rágóguminkat. Nem csak fogaink lesznek hálásak érte, de még partnerünk is örülni fog neki, hisz az étkezések és ital fogyasztás során a szájban felszaporodó baktériumok, és maga az elfogyasztott étel is kellemetlenné teheti a leheletünket egy időre. A megoldás ilyenkor is a cukormentes mentolos rágógumi fogyasztása, hisz a rágó illata már önmagában közömbösíti a kellemetlen szagokat, de ami még fontosabb, hogy a fokozott nyálképződés miatt a baktériumok száma is csökken, mivel a nyál „átmossa” a szájüreget.

Az utazásokat – vagy a szeptemberi iskolakezdést - megelőzően érdemes beütemeznünk a fogorvosi rendelő meglátogatását is. Egy ellenőrzés sokat segíthet, hiszen van számos olyan rejtett probléma, amely normál körülmények között nem okoz panaszt, az immunrendszer sokáig kordában tartja a kezdődő gyulladásokat. Az ilyen problémás fogak azonban hajlamosak stressz vagy környezeti változások hatására „belobbanni”, tönkretéve az olyannyira várt nyaralást vagy az új iskolaév kezdetét.

Hamarosan beköszönt az ősz, használjuk ki a nyárból még hátralévő napokat, legyünk a barátainkkal, nyaraljunk még egy utolsót, élvezzük az életet, de közben fordítsunk időt szájhigiéniánkra is, hogy tökéletes és egészséges fogakkal tudjunk mosolyogni a világra!

Ha többet szeretne tudni a szájhigiéniáról, további információkért látogasson el a weboldalra!

Szólj hozzá

életmód