2015. sze 03.

40 éve ért véget a vietnámi háború

írta: budapest24
40 éve ért véget a vietnámi háború

Háborús sorozattal nyitja az őszt a DoQ

Húsz év, 2,5 millió harcoló amerikai katona és több mint 5 millió áldozat mindkét oldalon – 40 éve ért véget a világtörténelem egyik legpusztítóbb katonai konfliktusa, a vietnámi háború. A DoQ-n szeptember 3-án késő éjjel debütáló Vietnám, elveszett filmek című sorozat tizenhárom olyan ember megható történetét mutatja be, akik különböző formában ugyan, de részt vettek a véres délkelet-ázsiai háborúban. A drámai beszámolók és a katonák eredeti, helyszíni felvételei alapján a nézők betekintést nyerhetnek a frontvonal mögött zajló megrázó eseményekbe és testközelből ismerhetik meg a vietnámi poklot.

vietnam_1.jpg

Egy katonai tanácsadó, egy háborús özvegy és egy fronton szolgált nővér – sorsok, amelyeket örökre megváltoztatott a 40 éve lezárult vietnámi háború.  A DoQ-n szeptember harmadikán induló Vietnám, elveszett filmek című hatrészes sorozat az 1964-től 1973–ig terjedő időszakot mutatja be ritka házi archív videók, a háború szívében felvett, eredeti felvételek és a háborút átélt veteránok megrázó elbeszélései alapján. Az erősebb idegzetű tévénézők betekintést nyerhetnek a háborús időszak sokkoló valóságába és a frontvonalon dúló véres harcokba.
vietnam_2.jpg

A Vietnámban készített felkavaró felvételek mellett a sorozat a 60-as, 70-es évek Amerikájáról is hű képet fest: miközben apák, fiúk és fivérek vállvetve harcoltak délkelet-Ázsiában, addig az államokban nagy erőkkel bontakozott ki a háborúellenes mozgalom, és a ’make love not war – szeretkezz, ne háborúzz’ jelmondaton alapuló hippi kultúra. Mivel az alapvetően polgárháborúnak induló konfliktusból, idővel hidegháborús, ideológiai csata vált, amelyben Amerika egyértelműen vesztésre állt a Szovjetunióval szemben, a hátországban a harcok támogatottsága drasztikusan csökkenni kezdett. Így 1969-től Nixon elnök elkezdte folyamatosan kivonni az amerikai tengerészgyalogosokat a térségből, 1975-re pedig az utolsó katona is elhagyta az országot. A vietnami háború az Egyesült Államok történelmének első katonai veresége, mely maradandó sebet hagyott az amerikaiak büszkeségén.    
vietnam_3.jpg

 Vietnám, elveszett filmek, szeptember harmadikán, 01:30-kor a DOQ-n!
vietnam_4.jpg

Szólj hozzá

tv/rádió DOQ