2015. sze 05.

Pozsonyi Piknik Víg módra és Vígnap ...majd Jó estét nyár, jó estét szerelem

írta: budapest24
Pozsonyi Piknik Víg módra és Vígnap ...majd Jó estét nyár, jó estét szerelem

POZSONYI PIKNIK

Holnap (szept. 5-én), délután 15.30-kor  a Pozsonyi Piknik Rakpart Színpadán Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója beszél a 120. jubileumi évadról, majd részleteket hallhat a közönség  a  Jó estét nyár, jó estét szerelem című előadásból.

A műsor címe: Best of „Jó estét nyár, jó estét szerelem!” Vígszínház!  

001ee1c8c87bdf9f17dcec34777705de.jpg

Szeretettel várnak művészeink  ezen a napon a  Vígszínház standjánál a Radnóti utcában is, ahol különleges kedvezményekkel várják művészeink a látogatókat.  Itt megnézheted, hogy pontosan kivel, mikor találkozhatsz!

 VÍGNAP

A jövő hét végén, szept. 13-án, vasárnap is nagy örömmel várunk a hagyományosan jó hangulatú  Vígnapra, déli 12 órától. Ünnepeljük együtt a Víg 120. évadnyitóját!    

 9e946c5871bbe2af17dcec34777705de.jpg

Csaknem 40 évvel ezelőtt, 1977-ben a Vígszínházban volt az ősbemutatója a Fejes Endre felkavaró regénye alapján készült darabnak, amelynek zenéjét háziszerzőnk és zenei vezetőnk, Presser Gábor szerezte.
A hatvanas években játszódó történetet Fejes Endre eredetileg regényként írta meg, egy megtörtént bűnügyet feldolgozva. 

Egy fiatal lakatos magát görög diplomatának kiadva, tört magyar nyelven beszélve, havi fizetését luxuséttermekben néhány nap alatt elköltve bolondította a lányokat, akik szerelemről, házasságról és fényűző külföldi életről álmodtak.
A Pesti Színházban Szász János és Presser Gábor Kovács Krisztina dramaturg közreműködésével új változatot készített: új hangszerelésben, új dalokkal és eredeti dokumentumrészletekkel, tanúvallomásokkal gazdagodik az ismert történet.

bemutató | 2015. szeptember 6. | Pesti Színház

A Vígszínház 1977-ben mutatta be Fejes Endre Jó estét nyár, jó estét szerelem című kisregényének zenés színpadi változatát. Fejes kisregényéből 1972-ben tévéfilmet készítettek, és később Fejes Endre színdarabbá dolgozta át, majd a Vígszínház felkérésére Presser Gáborral közösen elkészült a zenés-változat is, amit Marton László rendezésében mutattak be 1977-ben, Hegedűs D. Géza főszereplésével, Halász Judittal, Kútvölgyi Erzsébettel, Egri Mártával, Hernádi Judittal és Bánsági Ildikóval az oldalán.

A Pesti Színház szeptember 6-án mutatja be a darab új változatát, Szász János rendezésében, a főszerepet a színház új tagja, Wunderlich József alakítja, a partnerei pedig Tornyi Ildikó, Kiss Diána Magdolna, Járó Zsuzsa, Börcsök Enikő és Bata Éva.

Szász János: „Nagyon sok mindent szeretnék elmondani arról a félelemről és bezártságról, ami a hatvanas években nagyon jellemző volt erre az országra. Ez egy eredeti történet, hiszen tudjuk, hogy 1962-ben megtörtént. Lényeges része az előadásnak, hogy eredeti dokumentumok kerültek a darabba, amelyek abban segítenek, hogy jobban megismerjük a bűn útját. 

A zene gyakorlatilag a próza fokozása. Hihetetlenül vad, érzelmes és érzéki. Nagyon drámainak érzem Presser Gábor szerzeményei. Fontos részei a darabnak.”

Presser Gábor: „Nagyon sok múlik azon, hogy a Szász nem akarja véka alá rejteni, hogy a főszereplő, a „sötét ruhás fiú” egy gyilkos, egy kicsit keményebb legény, mint ahogy általában mi szeretnénk látni, úgyhogy ehhez képest kell nekem is dolgozni a zenén.”

A Jó estét nyár, jó estét szerelem történetének alapjául szolgáló bűncselekmény részleteit a korabeli sajtóból és a büntető per levéltári anyagából ismerhetjük meg. Nagyon izgalmas, hogy ebben a művében Fejes hogyan csúsztatja egymásba a valóságot és a fikciót, és hogyan ad kegyetlen látleletet a Kádár-kori Magyarországról.

Szász János és alkotótársai egy modern, mai, mégis a mű eredeti korát megőrző előadást terveznek, amely miközben felidézi a 60-as évek Magyarországának szűk levegőjét, univerzális kérdésekről beszél őszinte, kendőzetlen hangon. Szerelem, árulás, magány, elvágyódás és hazugság – ezek a mű fő motívumai, amelyektől ugyanolyan átélhető és felkavaró lesz a történet, mintha ma játszódna.

JÓ ESTÉT NYÁR, JÓ ESTÉT SZERELEM

Fejes Endre—Presser Gábor

Jó estét nyár, jó estét szerelem

zenés dráma két részben

Rendező: Szász János

 1440696994_npk-fejes-endre-08-d0001aedeea08332a7f4b.jpg

EMLÉKEZZÜNK FEJES ENDRÉRE

Mindannyiunk számára megrendítő, hogy a Jó estét nyár, jó estét szerelem szeptember 6-i Pesti Színházi bemutatóját Fejes Endre Kossuth- és József Attila-díjas író, már nem érhette meg. Szeptember 15-én ünnepelte volna 92. születésnapját.

Fejes a regényeiben és színdarabjaiban hihetetlen emberismerettel ábrázolja a társadalom peremén élők, a külvárosi fiatalok, a gyári munkások, a létminimum alatt vegetáló családok mindennapjait. 1962-ben jelent meg Rozsdatemető című családregénye, ami hatalmas sikert aratott, és egy korszak meghatározó olvasmánya lett. Fejes mindig fájdalmasan pontos és igaz, minden tőmondata szívszorító, szomorú, csupasz szavaiból mégis valami erős hit és életigenlés sugárzik.

A XX. századi magyar irodalom egyik nagy alakja, a múlt század nyomorúságos hétköznapjainak őszinte hangú, érzékeny lelkű, igaz krónikása 2015. augusztus 25-én távozott közülünk. Szeretettel emlékezünk Rá!

 

 

Szólj hozzá

színház program Vígszínház