2015. sze 10.

Frenák: Birdie

írta: budapest24
Frenák: Birdie

"Lelkiállapotok, érzelmi hullámzások, belső rezzenések kristályvázát kapjuk, egy mesterien kidolgozott koreográfiát lenyűgöző táncteljesítményekkel..." (ÚJ SZÓ)

11953084_10154279976564569_785062609944384393_n.jpg
Bezártság és izoláció. Szabadság és végtelenség. Frenák Pál koreográfus legújabb, BIRDIE című előadása a bennünk és körülöttünk emelt falakról és határokról és azok túllépéséről szól - legyenek ezek pszichológiai, történelmi, szociális vagy fizikai határok. Mi az, ami bezár és elválaszt minket? Mi az, ami megnyit és felszabadítja a korlátokat? Hogyan működik a fantázia, a képzelet - hogyan konstruálunk új, párhuzamos valóságokat azért, hogy élhetővé tegyük jelenünket vagy újrarajzoljuk a múltunkat? Repülés? Szárnyak? Kalitkák? Mi történik, ha a külvilág szembesít minket azzal, hogy a valóság, amelyben élünk, mégsem a közösség által valóságosnak ítélt realitás?

                                                                         Jegyek itt!

Az új kreációban a Frenák Pált hosszú évek óta foglalkoztató repülés-motívumon túl Alan Parker Birdy című filmdrámája, William Wharton amerikai író 1978-as, azonos című regénye, valamint Raymond Depardon's San Clemente című dokumentumfilmje szolgál inspirációul a koreográfus számára, és ahogy az tőle megszokott, az új produkció is izgalmas és egyedi térélményt kínál.

800x350_15477_frenak_pal_tarsulat_birdie_150922_01.jpg

Frenák Pál ez alkalommal a Tervhivatal építészcsoport tervezőivel együttműködésben alkotja meg a táncelőadás különleges díszletét. A 3D-s grafikai tervezőprogramok világát idéző, közel 2,5 méter magas elemekből, átjárható különleges fémlabirintus, lenyűgöző és grandiózus térrendszer épült, melyet Lakos Dániel építész formatervezési díjat nyert, innovatív térbeli kirakós játéka, a Logifaces ihletett. Frenák Pál ezúttal is nemzetközi csapattal dolgozott: kubai, francia és magyar táncművészek lépnek színpadra, és természetesen az előadás hangkulisszája is nemzetközi együttműködésben született. A produkció zenei anyaga a fiatal és elképesztően tehetséges berlini zeneszerző, Norman Levy munkája. A társulatra jellemző intenzív, magával ragadó elektroakusztikus zenei világ most klasszikus zenei etűdökkel ellenpontozódik, Kertész Endre nagyszerű csellójátékával a színpadon.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megvalósult produkció.
Támogató: Müpa, Nemzeti Táncszínház, Budapesti Tavaszi Fesztivál, EMMI, NKA

Szólj hozzá

fesztivál program MÜPA Frenák Pál Társulat Frenák Birdie