2015. sze 15.

Újra itt a Talentométer, a Szerencsejáték Zrt. tehetségkutatója

írta: budapest24
Újra itt a Talentométer, a Szerencsejáték Zrt. tehetségkutatója

Zenei, koncertfotós és kreatív játéktervező tehetségkutató szeptembertől decemberig az A38 Hajón A Szerencsejáték Zrt. tehetségkutatója, a Talentométer lebonyolítója és szakmai partnere az A38 Hajó, médiatámogatója a Petőfi Rádió és a PetőfiTV.
talentometer2015_game_poster.png

Idén ötödik alkalommal rendezi meg az A38 Hajó a Talentométert, a Szerencsejáték Zrt. könnyűzenei tehetségkutatóját. A hatalmas sikerű élőzenei tehetségkutatóra (eddig évente több mint ötszáz zenekar jelentkezett, és a legutóbbi évben már százezres nagyságrendű volt a közönségszavazatok száma) idén ősszel kerül sor, a fellépőknek, zenekarok szeptember 30-­ig jelentkezhetnek a www.talentometer.hu honlapon. Ugyaneddig a közönség is szavazhat ­ minden műfajban a legtöbb szavazatot kapott produkció automatikusan továbbjut a középdöntőkbe! A könnyűzenei tehetségkutató idén is koncertfotós pályázattal, illetve ­ 2015­-ben először ­ kreatív játéktervező pályázattal egészül ki.

Talentométer könnyűzenei tehetségkutató 

Impozáns listával büszkélkedhet a Talentométer könnyűzenei tehetségkutató, amit idén ötödszörre rendez meg a Szerencsejáték Zrt. a budapesti A38 Hajón. Az elmúlt négy évben több mint kétezer (!) zenekar és előadó nevezett, több mint száz zenekar jutott el a hajón tartott elődöntő­koncertekig, és több tucatnyian részesültek a díjakban. A Talentométer mára már hagyomány, a magyarországi könnyűzene felfrissülésének fontos eleme.

Valószínűleg idén sem lesz ez máshogy. A nevezés nemrég indult a talentometer.hu honlapon, és szeptember 30­ig tart öt műfajban. Az öt kategóriában a szakmai komoly képviselői gondoskodnak arról zsűritagként, hogy a legjobb produkciók megkapják az őket megillető figyelmet. Pop/rock: a Supernem énekese, Papp Szabolcs; hiphop/reggae: az Irie Maffia és a Zuboly rappere, Busa Pista; metál: az Ektomorf frontembere, Farkas Zoltán; világzene/népzene: a Deti Picasso és a Wattican Punk Ballet énekesnője, Gaya Arutyunyan; jazz: a Kéknyúl és ezernyi más zenekar billentyűse, Premecz Mátyás.

A nevezett előadók és zenekarok közül ők, illetve a szakma más képviselői választják ki azokat, akik­amik továbbjutnak az élő elődöntőkbe. Műfajonként kilenc produkció ­ ennyit enged tovább a szigorú, de igazságos zsűri, ami alacsonynak tűnő szám, de így is negyvenöt továbbjutóról van szó. Melléjük kerülnek azok, akiket a közönség juttat tovább ­ a talentometer.hu­n ugyanis közönségszavazás is van. Minden műfajban a legtöbb szavazatot kapott produkció automatikusan továbbjut a középdöntőkbe. A zsűri és a közönség tehát ötven fellépőt enged tovább ­ ők ötvenen mutatkozhatnak be október­-novemberben hétről hétre az A38 Hajón, hogy aztán a legjobb tíz december 13­-án csaphasson össze egy monumentális koncerten, és kiderüljön, hogy kik nyerik az értékes díjakat. Mert persze az egész tehetségkutatónak a lényege az értékes, és nem utolsósorban hasznos díjak sokasága. A szervezők igyekeztek olyasmiket kitalálni – és az elmúlt évek őket igazolták –, amikre valóban szüksége van egy pályakezdő produkciónak. Lemezfelvétel és stúdióidő, nyári fesztiválfellépések, koncertklip és nem utolsósorban a Petőfi Rádió és Televízió különdíjai: egy teljes Akusztik, és egy teljes Eleven adás. Hat remek hétvége az A38 Hajón, és persze előtte a nevezés, ami szeptember 30-­án ér véget.

A tehetségkutatóról Tulik Ágnes, a Szerencsejáték Zrt. szóvivője elmondta, hogy a cég számára nagyon fontos, hogy "nem hagyományos" csatornákon keresztül szólítson meg új közönséget, emellett megmutassa elkötelezettségét a magyar ifjúsági kultúra támogatására. 

talentometer2015_general_poster.png

Talentométer koncertfotó-­pályázat

A tavalyi tehetségkutatóhoz hasonlóan idén is koncertfotó-­pályázattal egészül ki a könnyűzenei tehetségkutató. November 2­ig lehet feltölteni a fotókat ­ melyeknél szinte csak az a megkötés, hogy élőzenei, koncertprodukciókat vagy szituációkat ábrázoljanak ­ a fotpalyazat.talentometer.hu​oldalon. A zsűri ­ tagjai között Somay Márkkal, az A38 Hajó hivatalos fotósával ­ a feltöltött fotókból választja ki a 25 legjobb képet, amiket december 13­án egy kiállításon mutatunk be az A38 Hajó kiállítótermében. Ekkor és itt derül ki, hogy a kiállítók közül kik nyerték az értékes díjakat. Természetesen ­ a könnyűzenei tehetségkutatóhoz  hasonlóan ­ itt is lesz közönségszavazás, a közönség november 2­ig szavazhat az általa legjobbnak tartott képekre a fotopalyazat.talentomter.hu honlapon.

talentometer2015_music_poster.png

Talentométer kreatív játéktervező pályázat

Idén először kreatív játéktervező pályázatra is sor kerül. Ez utóbbi, melynek Mérő László a zsűrielnöke, design­, kézműves­, egyedi tervezésű asztali, logikai vagy társasjátékokat várnak, illetve egy másik kategóriában mobiltelefonra vagy tabletre készült játék­alkalmazásokat. A részletes kiírás a kreativjatek.talentometer.hu oldalon olvasható. Az első körben játékleírásokkal, koncepciótervekkel lehet jelentkezni november 2­ig, a zsűri ezekből választja ki a kategóriánként 5­5 játéktervet, ami 50 ezer forintos prototípus-­hozzájárulásban részesül. A prototípusokat december 13­án mutatjuk be az A38 Hajón, és ekkor derül ki az is, hogy kik és mely játéktervek nyerik a díjakat.

A Talentométert a Petőfi TV és Petőfi Rádió is támogatja, decemberig rendszeresen beszámolva a tehetségkutató eseményeiről, illetve tagokat küld a zsűribe, valamint műsorokkal, fellépésekkel díjazza a legjobbakat.

talentometer2015_photo_poster.png

Szólj hozzá

zene program A38 Petőfi Rádió