2015. nov 30.

Érezd az ünnep illatát!

írta: budapest24
Érezd az ünnep illatát!

Karácsony közeledtével, amikor is az első adventi gyertyát már meggyújtottuk, érezhetően mindenki átveszi az ünnep diktálta tempót,s igyekszünk felöltöztetni nem csak házunkat, de szívünket és lelkünket is díszbe csomagoljuk!
555.jpgA szép és mutatós díszek mellett az ételeknek is jelentős szerepük van, valamint az illatok a legfontosabb "fűszerei" ennek az időszaknak. Gondolj bele, a fenyőfa is már illatozva várja gazdáját a piacon, s engedi, hogy ruhát ölts rá! Az étkek, a sütemények mosolyt csalnak az arcodra: ha meghinted porcukorral, ha a káposztát megijeszted egy kanál tejföllel, akkor szórd be a szobádat mennyei téli fűszeres illatokkal, s élvezd!

Ettől lesz igazán karácsonyi illatú a szobád: fahéj illatú asztali díszek

Néhány különböző méretű gyertyát rakj körbe fahéj rudakkal, majd tekerd körbe spárgával, vagy vékony dróttal. Néhány szegfűszeget is beszúrhatsz a fahéj rudak közé. Használhatod egyenként, vagy tálra rakva kompozícióként őket. Amikor a gyertya ég, a fahéj-szegfűszeg kombinációja a nagyi süteményére emlékeztető illattal árasztja el a lakást.

666_1.jpg

Hagyományőrzés, ne feledjük: Csinálj te is Luca széket!

Különböző népszokások is kapcsolódnak ehhez az ünnepi szakaszhoz. Nálunk a legelterjedtebb hiedelmek egyike december 13-hoz, Luca napjához kapcsolódik. Ezen a napon elkezdenek egy széket készíteni, amelyet karácson előestéjére fejeznek be. Aki a templomban az éjféli misén rááll, az meglátja ki a boszorkány. A lányok szívesen jósolnak Lucakor vajon ki lesz a jövendőbelijük. Kedves szokás a Luca pogácsasütés.

Most adunk egy kis ötletet, tippeket igazi télies fűszerekre, amiket bátran használj sütéshez,főzéshez.

Ánizs

Az ánizs sokoldalúan felhasználható ismert fűszernövény. Ánizsmag, különleges ánizs, illatos ánizs, bécsi- vagy édeskömény neveken is ismert. A középkorban a legkedveltebb fűszer volt. Az ókori Keleten fizetőeszköz is volt, Pannóniába pedig a római katonák hozták be. Nagyon sok féle helyen termesztik, legfőképpen a Földközi-tenger mellékéről származik.

Mécsesed van? Óriás mécses

Egy nagy átlátszó üveg edénybe vagy vázába helyezz el egy üvegpoharat, abba pedig egy gyertyát.  A két üveg edény közötti üres teret töltsd ki kisebb méretű színes gömb díszekkel vagy dekor kaviccsal. A gyertya fénye szépen átvilágít majd rajta!

Borókabogyó

Hazánkban vadon is előfordul, a Kiskunságban és Barcs környékén található a legnagyobb kiterjedésű ősborókások.Fűszerként egész vagy őrölt állapotban használják. Saláták főzelékék, húsételek, savanyú káposzta, vadpástétomok fontos ízesítője.  Fűszerkeverékeket és sonkapácokat is készítenek belőle. A grillen sütött húsoknak borókás füstölésen keresztül finom aromás ízt adhatunk. A belőle készített lekvár és szósz a vadételek nélkülözhetetlen kiegészítője. Egyes pálinkafélék jellegzetes illatukat a borókabogyótól kapják, de felhasználják bor és likőr alapanyagaként is.

4444_1.jpg

Ceyloni fahéj 

A fahéjat a 18. század végén nagy mennyiségben hozták be Európába. A hollandok valóságos fahéjhegyeket égettek el, hogy megakadályozzák az árának nagy zuhanását, ám az így is hamarosan annyira csökkent, hogy már mindenki asztalára jutott belőle. Mára a fahéj egyáltalán nem drága fűszer. A régi magyar konyhához hűen nemcsak az édes alapú recepteknél, hanem a sültekhez felszolgált mártásoknál és levesekhez is használunk belőle egy-egy csipetnyit. Hazánkba a 15. században terjedt el. Őrölt állapotban almás lepényhez, mézeskalácshoz, réteshez, zsírban sült fánkhoz, tejes ételek, rizses ételekhez használják.Egész állapotban befőttek, kompótok, gyümölcslevesek, forralt borok és egyéb italok készítéséhez használják.

Illatos gyertyatartó narancsból

Kapard ki a kifényezett gyümölcs belét annyira, hogy a gyertyát bele tudd állítani. Hogy stabilan álljon, az üres teret öntsd tele rizzsel. Szurkálj a gyümölcs külső héjába szegfűszeget! Aki kreatívabbnak érzi magát, valamilyen karácsonyi motívum formájában szúrhatja a fűszert a narancsba, legyen az hóember, karácsonyfa vagy csengettyű. Ez a dísz nem csak szép, hanem

Levendulavirág

A levendula a Földközi-tenger mellékéről származik. Lila virágait a gyógyászat mellett a konyhában is felhasználjuk. A francia konyha egyik legkedveltebb fűszere. Főzelékekbe, levesekbe, disznóhúsból készült ételekbe, saslikpácba, csirke-, nyúl, vagy sertésraguba, fűszersóba, provance fűszerkeverékekbe, süteményekbe, krémekbe, fagylaltokba, italokba használják. Erős aromája miatt kis mennyiség elegendő belőle. A levendulavirágból készült tea nyugtató, emésztést javító, feszültség csillapító hatású. Enyhíti a bél- és gyomorpanaszokat, és fokozza az epeműködést. 

333_1.jpg

Rózsabors

Brazíliában és Argentínában őshonos. Brazil borsnak, és rózsabogyónak is nevezik. Íze édeskés, hasonlít a borókabogyóéra. Nincs benne piperin, ezért nem csíp. Teljes aromáját a szemek széttörésekor kapjuk meg. Őrölve, vagy mozsárban törve adjuk ételeinkhez. Saláták, szárnyasok, halak, édességek ízesítésére használják. Nagy mennyiségben fogyasztva bőrviszketést, emésztési problémákat, hányingert okozhat. 

Csináld magad!

Illatos narancs
Tűzdeljünk sűrűn tele egy narancsot szegfűszeggel, és kössük fel fahéjrudacskákkal együtt! Akasszuk fel az asztal, az égő gyertyák vagy az adventi koszorúk közelében, később a karácsonyfára is tehetjük! Sokáig kellemesen illatozik, és még szép is!

Ezt már próbáltad?

Képzeld el illóolajcseppeket csepegtess olyan anyagra, szövetre, amelyet már csak erre a célra fogsz használni! Picit nedvesítsd be, majd az alábbi olajokból válassz egyet és szórd szét a szövetre.

222.jpg

Geránium: súlyos érzelmi terhelés esetén segít, nyugtat. Helyreállítja a lelki egyensúlyt, elűzi a keserű gondolatokat, a borús hangulatot, segít a szépre, a kellemesre figyelni.
Citromfű: jót tesz a túlingerelt állapotban lévőknek, a stresszhatás alatt állóknak, a migrénben és a depresszióban szenvedőknek.
Kiegyensúlyozottá és élénkké tesz. Lehetővé teszi, hogy nyugodtan szemlélve kedvező színben lássuk a világot.
Jázminolaj: „A mennyország kulcsa. ” A boldogító feledéssel és feloldozással a meglévőnek és elérhetőnek örülni tudással ajándékozza meg az embert. Illatának élvezetekor a megajándékozottságnak és az ajándékozásnak örömét egyaránt érezzük.

Adventi koszorú kicsit másképp

Nagyon egyszerűen mutatós adventi koszorút is készíthetünk, amihez nem kell mást tennünk, mint egy szép téglalap alakú tálon elrendeznünk 4 gyertyát, és pár fenyőágat. Egyedivé varázsolhatjuk koszorúnkat, ha különleges Air Wick, színét és illatát is változtató gyertyákat használunk hozzá.

Az ünnep fénypontja mindenütt a karácsonyi lakoma. A falusi ház legjobban tisztelt bútordarabja mindig is az asztal volt. Megteríteni csak ünnepeken szokták. Karácsonykor piros terítő került az asztalra, a piros az öröm színe. Az asztal alá szalmát helyeztek el, a betlehemi jászolra emlékezve és emlékeztetve. Karácsony nem múlhat el – és most hazabeszélek – hal, halászlé nélkül. Elmaradhatatlan a pulyka is, akár gesztenyével töltve, vagy csak egyszerűen egészben sütve. Sokan ilyenkorra időzítik a disznóvágást, így aztán töltött káposzta, hurka-és kolbászhegyek ékesítik az asztalt és terhelik a gyomrot. A diós és mákos bejglivel már csak a szemünket kenegetjük, mert csak az kívánja. 

111_2.jpg

Szólj hozzá

életmód Air Wick