2015. dec 01.

Design és stílus az Aranyéletben

írta: budapest24
Design és stílus az Aranyéletben

Páratlan sikerrel fut az HBO és HBO GO-n a csatorna legújabb, saját gyártású sorozata, az Aranyélet, mely múlt héten bezsebelte az Aranyszem Operatőr Fesztivál legjobb mozi előzetesének járó kitüntetését is Varsics Péter rendezésében, (operatőr: Szőke Dániel), aki korábban olyan klipek videóit készítette, mint a Wonderland - What Do You Really Wanna Say vagy BoggieParfüm című videói! A sorozat rajongói ráadásul elindítottak egy petíciót is, melyben aláírásokat gyűjtenek, hogy az eredetileg 8 részesre tervezett széria tovább bővüljön a jövőben.

A főszereplő család közben egyre jobban csúszik lejjebb és egyre árnyaltabb képet kapunk arról, kinek milyen motivációja, kötődése van ebben az egész nyomasztó történetben a vagyonhoz és egymáshoz. Az utolsó részeket december 6-tól tekinthetik meg az HBO GO felhasználói, a teljes évad ekkortól lesz elérhető. A kis magyar ügyeskedés világa még jobban és jobban látszik, és egyáltalán nem mutat semmiféle csillogást.

A történet cselekményén túl azonban érdemes odafigyelni arra a környezetre is, amiben a főszereplők a mindennapjaikat töltik. Hiszen attól lesz hiteles és ennyire izgalmas ez a sorozat, hogy minden szereplő számára a saját személyiségéhez illő enteriőrt sikerült megalkotni.

Hujber Balázs volt a sorozat art directora, ő felelt a teljes designért a helyszíneken. Balázs már 35 játékfilmben dolgozott és számos reklámot jegyez, így „régi motoros” a szakmában.  Az Aranyélet azonban mégis más volt számára, hisz volt ideje hónapokig keresni a megfelelő házakat, lakásokat, és kitalálni a megfelelő tárgyakat, anyagokat, kiegészítőket is. Dyga Zsomborral és az operatőrrel közösen beszélték meg, mit is képzelnek el, de olyan jó forgatókönyv-alapot kapott, hogy szinte adták magukat a megoldások a karakterek alapján. „A Miklósi villát hosszan kerestük, közel 40 ingatlanban jártunk, mire megtaláltuk a tökéletes helyszínt. Ilyenkor ingatlanközvetítőket is bevonunk a munkába és persze saját archívumból is dolgozunk. Fontos volt, hogy egy üres házat találjunk, amelyet mi formálhatunk, alakíthatunk kedvünkre. Így találtunk rá erre a II. kerületi házra, teljesen üresen. Fontos szempont volt, hogy mi tapétázzuk és fessük ki úgy, ahogy elképzeljük az egészet, és az is, hogy a kert milyen kialakítású, hiszen a Klárikás jelenetek miatt Janka gyakran beszélget szomszédnőjével a kerítés mellett. Szerencsére a munkámban viszonylag szabadkezet kaptam, természetesen a játszódó cselekményekhez, kameraállásokhoz viszonyulnom kellett. 3 hónapra rendeztünk be mindent.”

Hujber Balázs elmondta, hogy ahogy megtalálták a villát, azonnal jött a berendezés is. A terep felmérése után 3D-ben rajzolta meg az elképzeléseit.  Fontos volt, hogy minden Janka ízlését, vagy Janka ízlésének hiányát tükrözze, azt a tényt, hogy a főhősnőnek igazán nincs saját stílusa, a magazinokból inspirálódik, és ha meglát valamit a címlapon, azt gyorsan meg is veszi. Janka nem az egységet látja, hanem a darabokat, ennek szellemében kellett megálmodni a környezetét. Mivel egy 200 m2-es otthonról van szó, bőven volt munkája Balázsnak. Az is szempont volt számára, hogy jól látszódjon, a család csak nemrég költözött oda. Egyedül Mira szobája mutat némi otthonosságot, kedvességet, Attilát például egyáltalán nem érdekli, milyen tárgyak vannak az otthonában, milyen a kanapé, vagy a lámpa.  A konyha sem mutat melegséget, nincsenek kacatok, hisz Janka túl felületes ahhoz, hogy főzzön, ők inkább pizzát rendelnek, minthogy maguk készítsenek ételeket.

Az összes többi házat, a nagymama házát, Hollós villáját, a próbatermet is mindig a karakterekhez rendeztük. Ezeket több hónapig tervezzük, variálunk és a végén lakberendezőkkel rendeztetjük be. Szerencsére az HBO-nál volt arra igény, hogy minden a lehető legjobban sikerüljön. Így tudja Miklósiék villája azt tükrözni, hogy amiben élnek, az egy felszínes arany kirakat.”

A szálak tehát bonyolódnak, az izgalmak fokozódnak, ezért is került az utolsó két epizód kezdése 8 óra helyett este 10 órára. December 6-án pedig az HBO GO felhasználóinak az HBO Mikulása hoz egy igazán remek ajándékot, hiszen Aranyélet maraton lesz a puttonyában. Az utolsó 4 rész felkerül az oldalra, így, aki már tűkön ülve várja a szorongással vegyített izgalmas családi dráma végét, hamarabb megkaphatja adagját. Igen, mert valóban addiktív lett ez a sorozat, mely páratlan sikerrel fut a csatornán.

Szólj hozzá

HBO HBOGO Aranyélet