2016. feb 27.

10 DOLOG, AMIT TUDNOD KELL AZ IDEI EUROVÍZIÓS DALFESZTIVÁLRÓL

írta: budapest24
10 DOLOG, AMIT TUDNOD KELL AZ IDEI EUROVÍZIÓS DALFESZTIVÁLRÓL

További érdekességek A DAL 2016-ról

Szombaton kiderül, hogy ki nyeri A Dal 2016 döntőjét. A nyertes győzelme megkoronázásaként képviselheti hazánkat és mérettetheti meg A Dal 2016 győztes dalát a 61. Eurovíziós Dalfesztiválon, Stockholmban. A nemzetközi versenyzők sora is lassan teljes lesz, íme, 10 érdekesség Juhász Ervin Eurovíziós szakértőtől a mezőnyről és a versenyről:

734902_1087489064637266_5198798795213261305_n_1.png

  • Idén Kína újra közvetíti majd a három adást, élőben.
  • Németországban egy nemzeti döntő lesz, ahol csak a közönség választja ki, hogy ki utazhat Stockholmba.
  • Görögország idén egy bevándorlókról szóló görög nyelvű dalt küld az Eurovízióra.
  • Ukrajna egy olyan dallal indul, amelyik a 1940-es évek krími tatárok deportálásáról szól, amit Sztálin indított. Az énekesnő dédnagymamáját így deportálták a négy gyermekével, és az egyik lánya nem élte túl ezt az utat. A dal refrénje krími tatár nyelven van, és ezek azok a szavak, amelyeket az énekesnő (Jamala) hallott a dédnagymamájától. A dalcíme: 1944.
  • Negyedik alkalommal ad otthon Svédország az Eurovíziós Dalfesztiválnak. 
  • Írországot Nicky Byrne képviseli, aki a Westlife együttes egykori tagja volt.
  • San Marinót egy török énekes képviseli, Svájcot pedig egy kanadai.
  • Izraelt egy tehetségkutató műsor nyertese képviseli.
  • Az idén több visszatérő versenyző lesz, mint eddig bármelyik évben: Deen (Bosznia 2004), Ira Losco (Málta 2002), Greta Salome (Ízland 2012), Kaliopi (Macedónia 2012), Poli Genova (Bulgária 2011), és a Highway zenekar egyik tagja képviselte már Montenegrót 2005-ben. 
  • Jelenleg az orosz énekest, Sergely Lazarevet tartját eddig a legesélyesebbnek az Eurovízón, aki a legsikeresebb popsztár Oroszországban, de Fehéroroszországban, Ukrajnában, Litvániában, Észtországban és Örményországban is hatalmas népszerűségnek örvend. 

A Dal 2016 döntőjével egy időben másik négy országban is - Szlovénia, Finnország, Moldova, és Norvégia - az Eurovíziós Dalfesztiválon való részvételért megy majd a verseny.

A február 27-i hazai döntőn Niclas Trouvé, Svéd Nagykövet úr is részt vesz, ugyanis a Svéd Nagykövetség felajánlásának köszönhetően A Dal 2016 készítői egy egyedülálló kezdeményezést tudtak meghirdetni: A Dal videobloggere Svédországban pályázatot. Bár a felajánlás más, az Eurovíziós Dalfesztiválra induló országok esetében is megtörtént a helyi Svéd Nagykövetségek részéről, ilyen kreatív, a fiatalokat is megmozgató kezdeményezést csak A Dal 2016 csapata indított.

A versenyre bárki jelentkezhet, aki elküldi az 1 – 2 perces videó pályázatát, amelyben megmutatja, hogy miért ő lenne az ideális videoblogger jelölt, aki közvetlen közelről tudósítja a Svédországban megrendezett Eurovíziós Dalfesztivált. A Pályázat nyertese két repülőjegyet, 3 éjszakás, két fő részére szóló szállást és két belépőjegyet kap a 61. Eurovíziós Dalfesztivál stockholmi döntőjére a Svéd Nagykövetség és az MTVA felajánlásában. A Dal 2016 stockholmi videobloggere pályázatára március 15-ig várják a jelentkezéseket. A szakmai zsűri által kiválasztott győztes videobloggert március 31-én fogják kihirdetni. 

Ezen felül, a Svéd Nagykövetség és az MTVA további együttműködést tervez az Eurovíziós Dalfesztivál felvezető műsora, az Elővízió kapcsán is.

Szólj hozzá

zene Eurovíziós Dalfesztivál A Dal tv/rádió