2016. már 13.

90 millió kakaós csigát fogyasztunk évente Magyarországon

írta: budapest24
90 millió kakaós csigát fogyasztunk évente Magyarországon

A Magyar Pékszövetség pályázatban kereste a szakma legjobbját

Hagyományos és kreatív kategóriában versenyeztek egymással a hazai pékségek kakaós csigái, végül a legjobbakat a BaGaTech Nemzetközi Sütőipari, Cukrászati és Gasztrotechnikai Szakkiállításon mutatták be a készítők. A Magyar Pékszövetség becslései szerint 90 millió kakaós csigát fogyasztunk évente.
pedro_pekseg_kft_legkreativabb_kakaos_csiga.jpg

Megtalálták az ország legjobb kakaós csigáit!

A Magyar Pékszövetség szakmai pályázatán társas vállalkozások szálltak versenybe a Legjobb Kakaós Csiga címért. A szakmai zsűri szigorú szempontok alapján hagyományos kategóriában a püspökladányi Kiscipó Kft.-t díjazta az első hellyel, a legkreatívabbnak pedig a fehércsokiba mártott naranccsal, aszalt szilvával és marcipánnal díszített sokorópátkai Pedro Pékség csigája bizonyult. A nyertes pékárukat a hétvégi BaGaTech Nemzetközi Sütőipari, Cukrászati és Gasztrotechnikai Szakkiállításon kóstolhatták meg a résztvevők.

Mitől lesz igazán finom a kakaós csiga?

Az igazán jó minőségű kakaós csiga kézzel készül leves tésztából, szellősen levegős, de nem hullik darabokra, és igazi holland kakaóporral töltik meg” – magyarázta Ilonka Boldizsár, a Világ Pékszövetség alelnöke, majd hozzátette, hogy a legnagyobb hozzáadott érték minden esetben az elkészítésre szánt idő, a technológia és az alapanyagok magas minősége. Ezen értékek megőrzésére és védésére hozta létre a Magyar Pékszövetség 2013-ban a Magyar Pékség Védjegyet, amely célja, hogy a minél magasabb hozzáadott értékkel rendelkező termékek könnyedén felismerhetővé váljanak.

90 milliót vásárolunk évente

A Magyar Pékszövetség becslései szerint évente 860 000 tonna kenyeret és péksüteményt sütnek a hazai pékségek, kakaós csigából pedig mintegy 90 millió darabot vásárolunk. „Azért készítettük el a legjobb kakaós csiga pályázatot, mert ezzel szerettük volna felhívni a figyelmet a jó minőségű hazai péktermékekre, illetve azokra a magyar pékekre, akik minden nap hajnalban kelnek, hogy friss pékáru kerülhessen reggel az asztalunkra” – ismertette Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a pályázat célját. „Fontos, hogy fogyasztóként támogassuk a hazai vállalkozásokat, amely 23 000 magyar munkavállalónak biztosít megélhetést a sütőiparban, hozzájárulva ezzel az iparág fejlődéséhez” – tette hozzá.
kakaos_csiga_sajtotajekoztato.jpg

350-en a Szövetségben

A Magyar Pékszövetségnek jelenleg 350 hazai kis-, közép- és nagyvállalkozás a tagja, akik az országos sütőipari össztermelés 65 százalékát teszik ki. Tagjait igyekszik külföldi szakmai továbbképzésekkel, hazai workshopokkal fejleszteni, továbbá segítséget nyújt a központi energia-beszerzések terén.

Szólj hozzá

életmód