2016. már 22.

Innovációs projektek: a siker nagyobb, a kudarc viszont könnyebben dolgozható fel

írta: budapest24
Innovációs projektek: a siker nagyobb, a kudarc viszont könnyebben dolgozható fel

„Ha elbuktál, állj fel gyorsan és indíts újat!”

A különböző projektek egyik jelentős meghatározó tényezője az innovációs szint felismerése. Minél nagyobb ez, annál nagyobb a kockázat, és annál több szakértelmet és rugalmasságot igényel a munkafolyamat. Sokan félelmekkel vágnak bele olyan projektbe, amelyben az ismeretlen tényezők miatt nagy a bukás veszélye, azonban a jól meghatározott kritériumok, a szakértői csapat és egy tapasztalt projektmenedzser sikert kovácsolhat az ismeretlenből. Magyarországon az innováció központú projektek főként az ICT piacon, a gyógyszeriparban és a startupok esetében jelennek meg.

projektmenedzsment_csapat.jpg

Legyen szó bármilyen projektről minden esetben számolni kell újdonsággal és így kockázattal is. Bár a kis innováció faktorral rendelkező, inkrementális projektek esetében olyan módszerekkel dolgozik a csapat, amelyeket már korábban is használt, az ismeretlen tényezők felbukkanása itt sem kizárt, a szigorú szabályozás pedig elengedhetetlen. A versenyelőny megszerzéséhez, vagy egy speciális helyzet menedzseléséhez azonban időnként ki kell mozdulni a komfortzónából és belevágni egy radikáklis (magas innovációs szintű) projektbe. Ezek itthon leginkább az ICT és gyógyszeripar területén, valamint a startupok világában jelentősek, de esetenként a különböző nagyvállalatok is 1000 főt meghaladó K+F csapattal dolgoznak és egyszerre több ilyen projektet futtatnak.

Szükség van a tapasztalt projektmenedzserek munkájára

- Az innovációs projektek ismerete és sikeres menedzselése napjainkban kulcsszerepet tölt be. Bár a kockázat nagy, a siker ezek esetében talán még elismertebb, a kudarc pedig könnyebben feldolgozható. Ehhez azonban szükség van az elkötelezett és motivált csapatra – mondta el dr. Prónay Gábor egyetemi docens, aki közel húsz éve szervezi a szakemberek találkozóját, a Projektmenedzsment Fórumot. – A megfelelő priorizálás, a csapat összeállítása, a vezetői stílus rugalmassága, az interkulturalitás kezelése és az agilis működési módszerek kiaknázása mind olyan területek, amelyeket a 21. századi, sikeres projektmenedzsernek ismernie és alkalmaznia kell a siker eléréséhez.

Jóllehet, a radikális projektek nagy bizonytalansággal párosulnak, különösen a kezdetekben, a sajátosságok ismerete lerövidítheti a magas innováció pályáját, és hozzásegít a helyes projektvezetési technikák alkalmazásához. Fontos szem előtt tartani az innováció okozta korlátokat is, így számításba kell venni az  életciklus problémát, a szokásostól eltérő finanszírozási kérdéseket és a projektterjedelem (scope) gyakori változását. A startup fejlesztések esetében például a szokásosnál is nagyobb a bizonytalanság, mivel még a potenciális piacot sem lehet előre biztosan meghatározni. A alapelv azonban itt fokozottan igaz: „Ha elbuktál, állj fel gyorsan és indíts új projektet!”

A fentiekről részletesen is szó lesz április 7-én, Budapesten, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület éves nagyrendezvényén.

Szólj hozzá