2014. nov 23.

panem et circenses - A kortárs cirkusz ragyogása

írta: budapest24
panem et circenses - A kortárs cirkusz ragyogása

Ismét hatalmas, színvonalas produkcióra készül a Recirquel!

Cirkusz az éjszakában

Az előadás izgalmas és innovatív módon ötvözi a több mint fél évszázados múltra visszatekintő fővárosi artistaképzés legnemesebb hagyományait a színházi művészettel. Az előadás során a társulat tagjai egy közös utazáson vesznek részt, ahol megkísérlik elérni, és beteljesíteni az emberiség ősidők óta áhított vágyát: a repülés tudományának elsajátítását. A fikció szerint az artistaművészek egy elveszett vándorcirkusz nyomába erednek, és az epizódszerű jelenetek során felfedezik saját személyiségük legmélyebb részeit is.

ncirk460.JPG

 Előadások:

2014.12.01. Művészetek Palotája - Fesztivál Színház
2014.12.02. Művészetek Palotája - Fesztivál Színház

A Recirquel társulat Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult 2012-ben Budapesten. Legfontosabb célkitűzése, hogy megismertessen a világgal egy közép-kelet európai, magyar újcirkusz irányzatot. Hazánkban a klasszikus cirkusz gyökerei az 1800as évekig nyúlnak vissza és Európa egyik legrégebbi artista iskolája is itt működik 1950 óta.

560x350_Recirquel_Meztelen_bohoc_01-267.jpg
 
A társulat alapítója és művészeti vezetője 11 fiatal artistát kért fel egy a 20. Sziget Fesztiválra készülő produkció megalkotására, melyet a bemutató után kirobbanó siker övezett. A fiatal csapat hamar magára vonta a közönség és a színházi szakma figyelmét, és felkérést kapott a Művészetek Palotájától és a Budapesti Tavaszi Fesztiváltól, hogy készítse el első egész estés új cirkusz előadását. Így született meg 2013 tavaszán a „Cirkusz az Éjszakában” produkció, mely a premiert követve meghívást kapott egy Oroszországi turnéra és 2014 decemberében Franciaországban is bemutatásra kerül.
 
560x350_Recirquel_Meztelen_bohoc_04-54.jpg
A társulat a magyar cirkuszművészet erős technikai tudását és hagyományait megőrizve dolgozik a műfaj megújításán, melyben az artisták mellett egyaránt hangsúlyos a zene, a tánc, az ének, és a színház.
 
A 2014-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon a társulat újabb művészekkel kiegészülve a Művészetek Palotájában mutatta be A Meztelen bohóc című előadást, melynek próbáit egy 6 hónapos kreatív folyamat előzte meg az alkotó stábbal, a bemutatón pedig újabb francia turné meghívást kapott.
560x350_Recirquel_Meztelen_bohoc_16-35.jpg
A társulat korábbi produkciói: 
Párizs Éjjel
A Recirquel Újcirkusz Társulat harmadik, egész estés előadása a Párizs Éjjel címet viseli. Az új produkció minden eddiginél mondénabb hangvételű, és az elveszett illúziókat állítja színpadra. A Párizs Éjjel a harmincas évek dekadens és fülledt erotikájú világát tárja elénk, felidézi a századelő párizsi lokáljainak vággyal teli és szerethető miliőjét. A Művészetek Palotája és a társulat közös produkciója ezúttal a világhírű fotóművész, Brassaï jellegzetes világából merít inspirációt.
A meztlen bohóc
"A clown valaha egy jól berendezett, megállapodott, békés társadalom karikatúrája volt. De ma minden ideiglenes, rendetlen, groteszk. Ki tud még a clownokon nevetni? Hippik, miniszterek, az utca embere, mindenki clownt játszik ma. Hát mit kezdjünk ma már a kis piros orrú emberkével a porond  közepén?" Mintha csak Fellini hetvenes években feltett kérdésére akarna megfelelni az első magyar újcirkusz-társulat, a Recirquel második, a Müpa Fesztivál Színháza számára készített előadása, A Meztelen Bohóc.
Minden informácuó a társulatórl itt!
Szólj hozzá

fesztivál színház Budapesti Tavaszi Fesztivál Recirquel Párizs Éjjel A meztelen bohóc Cirkusz az éjszakában