2014. nov 26.

Az arany, ami nem fénylik

írta: budapest24
Az arany, ami nem fénylik

Egy vasárnap tartandó referendum befolyásolhatja a svájci frank árfolyamát és azon keresztül az euróét is. Ezt állítja a devizapiaci műveletekre szakosodott tekintélyes svájci vagyonkezelő és tanácsadó cég, az ACT Currency Partners alapító vezérigazgatója. Felix Adam szerint, ha a népszavazás kezdeményezői sikerre viszik tervüket, és a jelenlegihez képest ötödére kell korlátozni az évente kiadható letelepedési engedélyek számát, akkor sorvadásnak néz elébe a svájci nemzetgazdaság. Az Alapblog.hu-nak adott interjúban Felix Adam kis esélyt jósol annak, hogy győznek az igen-ek azon a népszavazáson, amely arról szól, hogy a svájci jegybank köteles lenne megduplázni aranykészletét. Ha mégis nagy arany vásárlásokra kényszerülne az ország, az szerinte tartósan nem forgatná fel a nemzetközi aranypiacot és nem helyezné nyomás alá a svájci frankot sem. A szakértő szerint Svájcban is eluralkodni látszik a félelem, hogy a világban előbb-utóbb elveszti értékét a készpénz, beleértve még a svájci frankot is.

Felix-Adam_forras_Titelbild.gif 

Felix Adam a Zentai Péternek adott interjúban elmondta, hogy ő ellenzi, hogy Svájc nemzeti bankja megduplázza aranykészletét. Véleménye szerint az, hogy mekkora legyen Svájcban az aranytartalék nagysága, kizárólag a Svájci Nemzeti Bank döntésétől függhet, senki másétól. A svájci néptől sem. Ha a svájci nép úgy dönt, hogy az ország tartalékainak jelenlegi 7,5 százalékáról a Nemzeti Bank emelje az arany részesedését a duplájára, a szakértő szerint nem hoznatartós változást, sem a svájci frank árfolyamában, sem az aranyéban. A svájci frank árfolyamát néhány évvel ezelőtt az euróhoz kötötték és az 1 euró/1,20 svájci frank arányt rögzítettek. Ez működik és működni fog ezután is. A dollár esetleg hirtelen jobban megugorhat a svájci frankkal és azon keresztül az euróval szemben, de a dollár eleve erősödni fog. Azt várjuk, hogy jövőre 1 euró már csak 1,15–1,10 dollárt fog érni. Ennél fogva a frank is tovább gyengül a dollárral szemben.

A szakértő szerint a svájciak 90 százalékának nincs is fogalma róla, mit jelent, ha az ország aranykészletei jelentősen növekednének. „Az viszont nem hagyható szó nélkül, hogy a magamfajta szakmabeliek sem tudjuk egyelőre, milyen helyi és globális következményei lesznek a nulla kamatok világának. Ilyenre nem volt még példa a gazdaságtörténetben. Ellenzem tehát a népszavazás kezdeményezését, de érteni vélem a támogatók mögöttes félelmét” – mondja.

Ha győznek az „igenek” a referendumon, Adam szerinthamarosan 5-10 százalékkal megugrana az ár, de néhány hét, egy-két hónap elteltével beindul a visszarendeződés, megint lejjebb megy az arany ára, de valamikor bekövetkezik majd egy trendforduló: az aranydrágulás válik a fő tendenciává.  A vagyonkezelő elmondta, hogy saját portfólióikban 10% az arany aránya, mert egyfajta biztonsági „puffer” szerepet tölt be. Meglátása szerint fel kell készülni arra, hogy a papírpénzek komolyan elértéktelenednek, hiszen egyelőre semmi biztos nem tudható a nulla kamatkörnyezetnek a készpénzre gyakorolt hatásairól.

A devizák közül a svájci frankot tartják leginkább. E mögött meghúzódik az a félelem, hogy két-három év múlva mégis szétválik az euró–svájci frank „házaspár”. A dollár most erős, de képes hirtelen bezuhanásokra. Ilyen helyzetekben a svájci frank tradicionálisan a legutolsó menedék a papírpénzek világában. Az ACT Currency Partnersnél a második helyen a norvég korona áll, a harmadikon a dollár és a negyediken az euró.

A friss interjú teljes terjedelmében itt olvasható!

Adam szerint vasárnap avoksok 60%-a azt fogja támogatni, hogy megmaradjon a nemzeti bank függetlensége, kizárólag neki lehessen joga eldönteni, hogy vesz-e vagy sem aranyat. Ugyanakkor a frank és a svájci gazdaság jövője szempontjából nagyobb jelentőségű a másik népszavazás eredménye, hogy ötödöljék-e vagy sem az évente Svájcba beengedhető külföldiek számát. Ha ezen népszavazás nyomán győznek a bevándorlást stoppolni akarók, akkor folyamatosan gyengülni fog a svájci gazdaság teljesítménye. A Svájcban letelepedők túlnyomó többsége nemcsak fogyasztóként járul hozzá a GDP egyenletes növekedéséhez, hanem kreatív munkaerőként és munkát, munkahelyeket teremtő vállalkozóként is. A bevándorlás eddigi üteme bizonyíthatóan soha nem gyengítette, mindig inkább erősítette a svájci nemzetgazdaságot és ezáltal is stabilan tartotta a frankot. Nem szólva arról, hogy a svájci társadalom vészesen öregszik, a bevándorlás korlátozása drámát fog okozni. „Előre bocsátom: az „arany népszavazási” ügy bármilyen kimenetele kevésbé veszélyezteti az euró–svájci frank páros stabilitását, mint az, ha győznének a bevándorlásstop pártolói. Akkortól kezdve – nagyon is megalapozottan – a piacok nyomás alá veszik a frankot” – zárja gondolatait a neves vagyonkezelő.

Fotó: Titelbild

Szólj hozzá

külföld svájci frank Felix Adam