2014. nov 27.

Miért van szükségünk a Napfény vitaminra?

írta: budapest24
Miért van szükségünk a Napfény vitaminra?

Tények és érdekességek a D-vitaminról

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan élhessünk, szükségünk van különböző vitaminokra és ásványi anyagokra. A borongósabb napok beköszöntével viszont bizonyos vitaminok megfelelő mennyiségben történő bevitele nehézkesebbé válik. Ez különösen igaz a D-vitamira, hiszen a Napfény vitaminnak is becézett D-vitamint a napból érkező bizonyos sugarakból állítja elő a szervezetünk. De vajon miért van rá feltétlenül szükségünk?

NESQUIK_D-vitamin_20140924.jpg

Mi is az a D-vitamin?

A D-vitamin hozzájárul a gyermekek csontjainak megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez. Szervezetünk csonttömegének fejlődése ugyanis gyermekkorban és serdülőkorban a legintenzívebb, ezért kiemelten fontos a D-vitamin és a kalcium megfelelő mennyiségű és együttes bevitele. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a jó D-vitamin ellátottság fontos szerepet játszik többek között az immunrendszer megfelelő működésében is.

 CHOCAPIC_D-vitamin_20140924.jpg

Mit mutatnak a magyar kutatások?

A D-vitamint a napból érkező UVB energiából állítja elő a szervezetünk úgy, hogy ezek az energiák reakcióba lépnek a 7-dehidrokoleszterin provitaminnal, és létrejön a D3-vitamin elővegyület, amelyet a máj és a vesék végül D-vitaminná alakítanak át. Ősszel és télen azonban sokkal kevesebb napfény éri a bőrünket, ezáltal D-vitamin hiány léphet fel. A Semmelweis Egyetem I. Számú Belgyógyászati Klinikájának reprezentatív felméréséből kiderült, hogy a tél végére a 18 év feletti magyarok 91 százaléka D-vitaminhiányos, az emberek felének ráadásul nem hogy az ideális, még a minimális szintet sem éri el a D-vitamin ellátottsága.

Ételek, amelyek D-vitamint tartalmaznak

D-vitamin bevitelünk körülbelül 90 százalékát a napból nyerjük, azonban léteznek olyan élelmiszerek, amelyek kiegyensúlyozott fogyasztásával hozzájárulhatunk a szükséges mennyiség beviteléhez. Ilyen élelmiszerek például a tonhal, a főtt tojás, a máj, valamint a D-vitaminnal dúsított reggelizőpelyhek, mint például a megújult receptúrájú Nestlé CHOCAPIC, CINI MINIS és NESQUIK gabonapelyhek. Az új receptúrának köszönhetően egy adag (30 gramm) gabonapehely 0,90 µg D-vitamint jelent a szervezetnek, amely a felnőtteknek ajánlott napi bevitel 18 százalékát teszi ki. A vitaminnal dúsítás fő célja, hogy még könnyebbé, teljesebbé és gyorsabbá váljon a tápanyagokban gazdag reggelizés a hétköznapokban. Ugyanis a teljes értékű gabonával készült reggelizőpehely egy adagja 7 féle hozzáadott vitamint és 2 féle ásványi anyagokat is tartalmaz.

CINI_MINIS_D-vitamin_20140924 (Medium).jpg

Mit tehetünk a kiegyensúlyozott életmód érdekében?

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, egy kiegyensúlyozott, minden tápanyagot – köztük vitaminokat és ásványi anyagokat – is megfelelő mennyiségben tartalmazó étrend követésére van szükségünk. Ennek része, hogy a teljes értékű gabonából készült élelmiszereket is beillesszük étrendünkbe. A megfelelő mozgás, sportolás szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak lehessünk, ráadásul ezzel még a közérzetünkön is javíthatunk. A változatos és kiegyensúlyozott étrend, valamint az aktív életmód nélkülözhetetlen a jó egészségi állapot megtartásához. 

 

Szólj hozzá

étel vitamin Nestlé Nesquik