2014. dec 15.

Átadták a Xl. ARANYSZEM Fesztivál díjait

írta: budapest24
Átadták a Xl. ARANYSZEM Fesztivál díjait

Dobos Tamás az év operatőre

December 12-én, pénteken este adták át a Xl. ARANYSZEM Fesztivál díjait. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának jóvoltából az ARANYSZEM történetében első alkalommal idén négy kategória győztesei pénzdíjban is részesültek. A díjakat Dr Kollarik Tamás Media tanácstag a Magyar Média Mecenatúra program koordinatora adta át, díjanként brutto 500 ezer forintot. Kiss Rudolf Péter nyerte a Káin gyermekei című dokumentumfilm fényképezéséért a Makai Árpád díjat, Mosonyi Szabolcs Vad szigetköz  - A szárazföldi delta  című természetfilmje kapta a Homoki Nagy István díjat, TV-film kategóriában Nagy András bizonyult a legjobbnak, így A berni követ operatőri munkálataiért ő kapta az  Eiben István díjat. A legjobb kisjátékfilmnek járó Hegyi Barnabás díjat Dobos Tamás vitte el a Levél Istenhez című alkotás fényképezéséért, s a zsűri neki ítélte az Év Operatőre, Illés György díjat is.

A Herbai Mátéból, Tóth Zsoltból, Kende Jánosból és Novák Emilből álló zsűri a kísérleti filmek közül Kiss Sándort díjazta a zsűri A kéz élete című munkáért, a dramatizált dokumentumfilmek közül pedig Hartung Dávid nyert a Hetvenes című alkotás operatőri munkájáért. Mindkét alkotás elkészítését a Médiatanács támogatta.

dobos_tamas_07.jpg

Játékfilm kategóriában Grátz Márk bizonyult a legjobbnak a Drága Elza című filmért,
a legjobb TV-sorozat kategóriában Dobos Tamást és Herbai Mátét díjazták a Terápia
fényképezéséért. Mayer Zoltán nyert Zséda Hétköznapi mennyország című zenés  klipjének fényképezéséért és a Legjobb Mozielőzetes díját szintén ő kapta a Five2-ért.

A Magyar Állami Operaház reklámfilmjének fényképezésével Garai Gábor bizonyult a legjobbnak ebben a kategóriában. Televíziós show kategóriában László Zsolt nyert a Sztárban sztár-ral, a Diák kategóriában pedig a Zsibvásár című film fényképezéséért Tóth Evelin Judit nyerte a Xl. Aranyszem Operatőr Fesztivál 60 ezer dolláros Panavision nagydíját, melyet Romwalter Judit a Sparks Kft. ügyvezetője adott át.

dobos_tamas_05_medium_.jpg

Novák Emil 2004-ben a Magyar Operatőrök Társaságával közösen alapította és rendezte meg először az Aranyszem Operatőr Fesztivált, hagyományosan Illés György, a Magyar Operatőrök Társasága alapítójának születésnapja alkalmából, aki idén lenne 100 éves. 2006-tól a fesztivál szervezésében a Stábiskola hallgatói is részt vesznek.

A 2014-es ARANYSZEM három kiemelkedő magyar operatőr – Illés György, Hegyi Barnabás és Homoki Nagy István - születésének 100. évfordulójáról emlékezett meg. A Fesztivál díszvendége Dávid Zoltán volt.

 

Szólj hozzá

tv verseny László Zsolt Illés György Homoki Nagy István Dávid Zoltán tv/rádió Hegyi Barnabás