2015. jan 08.

PÁVA: ezúttal a gyermekeké a főszerep

írta: budapest24
PÁVA: ezúttal a gyermekeké a főszerep

Harmadik alkalommal indítja el az MTVA és a Hagyományok Háza a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsort, ezúttal a gyermekek számára.

folsz.jpg

  

A versenyre 2015. február 15-ig itt és itt jelentkezhetnek 6 és 14 év közötti fiatalok az autentikus magyar népzene, néptánc bármely tájegységhez és a magyarországi nemzetiségek helyi hagyományaihoz kötődő produkciókkal. A területi selejtezők 2015 tavaszán zajlanak, a kiválasztott 48 produkció szereplői nyári előkészítő táborozáson vesznek részt. Az ezekről készített összefoglalókat 2015 őszén sugározza a Duna csatorna, a döntőket pedig a tervek szerint novemberben és decemberben láthatja a közönség.

kepatmeretezes_hu_d_noe201501060173.jpg

Ezúttal is népzene és néptánc kategóriákban hirdetik meg a versenyt: ezen belül is énekes- és hangszeres szólisták, énekegyüttesek, zenekarok, táncos szólisták és táncos párok, valamint néptáncegyüttesek jelentkezését várják.

Az újszerű produkcióban néhány tartalmi változásra számíthatnak a nézők, például a gyermekeket júliusban egy olyan egyhetes balatoni táborozásra invitálják, ahol nemcsak az éneklés és a táncolás örömének élhetnek majd, hanem megismerkedhetnek azokkal a rég elfeledett gyermekjátékokkal, és eszközökkel, amelyek ugyancsak végigkísérték kárpát-medencei létünket sok évszázadon keresztül. A résztvevők megtudhatják mit is jelent métázni, rátócskázni, zúgattyúzni, megismerkedhetnek a tilinkóval és a körtemuzsikával, de lehet majd gombozni, bigézni is. A tábor háziasszonya Dr. Sándor Ildikó, ennek a néprajzi területnek egyik legavatottabb szakembere lesz. 

kepatmeretezes_hu_d_noe201501060083.jpg

A zsűri elnöke továbbra is a Nemzet Művésze, a Kossuth-díjas Sebő Ferenc

A Fölszállott a páva készítőinek célja, hogy a műsorfolyam minden ifjú résztvevője győztesként élje meg a tehetségkutatót. A Páva nemcsak egy verseny, hanem egy olyan közösségformáló produkció, amely örök élményt nyújt a résztvevő gyermekeknek és családjaiknak, s általuk közelebb hozza nézőinket is nemzeti kultúránk legősibb ágához.

Szólj hozzá

tv MTVA Sebő Ferenc Fölszállott a páva tv/rádió