2015. jan 20.

PARKOLÓ - Meddig mész el egy jó helyért?

írta: budapest24
PARKOLÓ - Meddig mész el egy jó helyért?

Premier előtti közönségtalálkozó

Január 22-én kerül a hazai mozikba Szervét Tibor, Lengyel Ferenc, Pokorny Lia és egy 68-as Ford Mustang főszereplésével Miklauzic Bence legújabb filmje, a Parkoló. A pesti bérházak rengetegében egy fordulatos, meglepetésekkel teli „párbajt” láthat a néző, melynek során egyre rafináltabb és durvább eszközökkel küzd egymással a belváros két magányos harcosa. Január 21-én 20 órakor a Művész moziban premier előtt láthatja a  közönség a filmet, utána pedig beszélgethet a rendezővel és Lengyel Ferenccel.

 

A pesti bérházak rengetegében, egy üres foghíjtelken áll a Parkoló. A Parkoló ura Légiós (Lengyel Ferenc), aki egy sajátos kis birodalmat hozott létre a tűzfalak tövében. Télen-nyáron itt él a lakókocsijában, és csak egyetlen cél vezérli: nem akarja, hogy a külvilág káosza betörjön az általa kialakított nyugalom szigetére. Az egyetlen helyre, ahol otthon érzi magát.

Egy nap azonban olyan vendég érkezik, akinek feltűnése alapjaiban változtatja meg Légiós és a hely addig megszokott életét. Imre (Szervét Tibor), a gazdag üzletember 1968-as Ford Mustangjának keres biztonságos parkolóhelyet. Ekkor egy fordulatos, meglepetésekkel teli párbaj veszi kezdetét, melynek során egyre rafináltabb és durvább eszközökkel küzd a belváros két magányos harcosa a hullámpalával fedett parkolóhelyért. Hamarosan kiderül, hogy küzdelmük igazi tétje nem is a tetővel fedett parkolóhely, hanem sokkal inkább két világnézet élet-halál párbaját látjuk. Két magányos, mindenre elszánt ember küzdelmét, akiknek szembe kell nézniük élethazugságaikkal, múltjuk fájdalmas sebeivel.

 05_kristof_small_.jpg

„A parkoló a maga zárt világával egyszerre tud nagyon konkrét jelentésű hely lenni, ugyanakkor a film folyamán sajátos univerzummá, szimbolikus térré is képes kitágulni. A Scripeast forgatókönyv-fejlesztő workshop Cannes-ban megnyert különdíjának indoklásában is ez volt az egyik szempont, ami alapján a díjat a könyvünk megkapta. A film Budapesten játszódik ugyan, de szándékaink szerinte egy olyan univerzális, bárhol érthető történetet mond el, melyhez országtól függetlenül bárkinek lehet köze.” – nyilatkozta a rendező.

 06_rajkai_small_.jpg

Január 21-én a Művész moziban 20 órakor premier előtti megnézheti a közönség a filmet, utána pedig találkozhat a film rendezőjével, Miklauzic Bencével és az egyik főszereplővel, Lengyel Ferenccel, aki a rendező és Hegedűs Bálint mellett a forgatókönyv megírásában is részt vett.

 07_lia_small_.jpg

A Katapult Film gyártásában készült Parkoló 2015. január 22-én kerül a hazai mozikba az A Company Hungary forgalmazásában.

 

Szólj hozzá

mozi Parkoló Pokorny Lia Szervét Tibor Lengyel Ferenc