2015. jan 25.

Gondolatok a saját dalokról - A DAL 2015

írta: budapest24
Gondolatok a saját dalokról - A DAL 2015

Az előadók és szerzők személyes gondolatai


a-dal-2015-logo.jpg

 

Kiegészítésként a tegnapi produkciókhoz most nyilvánosságra hozzuk, milyen őszinte személyes gondolatokat írtak az előadók és a szerzők saját dalaikról.

Karmapolis - Time Is Now (Itt az idő)

A dal az élet nagy döntéshelyzeteiről szól, azokról, amelyek akkor és abban az időben még nem voltak esetleg egyértelműek, de később bebizonyosodott, hogy életünket nagyban befolyásolta; kérdés, hogy tudjuk-e ezt érzékelni, döntünk-e ténylegesen valamilyen irányba, vagy halogatunk és hozzuk a “majd lesz valahogy” mintát. Amikor úgy érezzük ez az a perc – igaz fanfárok nem szólnak – mégis ragadjuk meg, ne a hogyanokat kérdezzük… (Kenyeres András) 

Farkas-Jenser Balázs: Liar (Hazug)

"A Liar számomra olyan volt, mint amiről a dal maga is mesél - meghallottam, beleszerettem, beleadtam apait-anyait, hogy olyan legyen, amitől úgy érezhetem, hogy igazán az enyém. Lendületes, pimasz, fiatal, de elsősorban őszinte - amikor az ember egyik pillanatról a másikra szerelmes lesz, és erre ráébred, nem nagyon tud már magának sem mást tenni, mint bevallani azt, hogy ebből baj lesz... Szerintem a legtöbb jó dolog az életben majdnem azonnal egyértelmű, hogy milyen - érzelmet vált ki benned, megmozgat. Remélem,  hogy Ti is hasonlóan fogtok érezni, ha meghalljátok a Liar-t!" (Farkas-Jenser Balázs)

 MDC: Maniac

"A Maniac számunkra az akaraterőt, valamint a kiutat jelképezi. A dal üzenete, hogyha függünk valamitől ami az életünket negatív irányba sodorja, azt el lehet engedni mert képesek vagyunk rá. Szeretnénk ha az emberek odafigyelnének egymásra és ezekre a problémákra. Ha az üzenet célba ér és segít, mi már boldogok vagyunk." -Bátori Miklós (énekes) 

header_1051816.jpg

Antal Timi: Woke Up This Way

A Woke Up This Way című dalom szerzője, egykori mentorom, Malek Miklós és Dimitri Ehlrich.

Ez a dal egy nagyon energikus, pop rock stílusú dal, témája pedig azokat a napokat idézi elő, amikor bal lábbal kel fel az ember. Mikivel hisztis dalnak szoktuk nevezni, pontosan azért, mert arról szól, hogy vannak olyan időszakok az életben, amikor minden másként alakul, mint ahogy azt elterveztem, és ezt ebben a pörgős dalban tökéletesen ki tudom énekelni magamból.

Ezt a stílust nagyon közel érzem magamhoz, mindig azt mondjak, hogy egy kis "energiabomba" vagyok, és ebben a dalban az energia az, ami leginkább dominál. Számomra ez a dal nagyon fontos, mert Miklóssal nagyon rég óta tervezzük a közös munkát, és sokat jelent nekem, hogy a nagy távolság ellenére, sikerült megalkotni ezt a csodás dalt.

A dal feléneklése emlékezetes és különleges volt, ugyanis míg Miklós Los Angelesben ült a stúdióban, én ezzel egyidőben, itt Budapesten énekeltem a dal. Skype-on végig követte az eseményeket, látott, hallott engem, így végig tudott inspirálni és segíteni. (Antal Timi) 

Szűcs Gabi: Úgysem felejtesz el

„Az Úgysem felejtesz el című dal úgy emlékszem viszonylag hamar született.

Egy olyan dalt szerettünk volna írni, aminek a refrénjét mindenki azonnal felismeri, szóljon a zuhany alól, vagy a rádióból akár.

A szöveggel együtt nézve azt hiszem sikerült egy  üzenetet úgy  tálalni, hogy egyszerre mutatja meg Gabi játékos, illetve irónikus hozzáállását az egyik legfontosabb érzelemhez.” (Gátos Iván zeneszerző) 

 „Kellemes kaland volt dalokat írni erre a lemezre. Gabi -- bizonyára színészi gyökerei miatt -- könnyedén magára ölti, és elegánsan viseli is ezeket a dalokat. Számomra pont ez adja a dalszövegírás értelmét: mikor a zenével és az előadó személyiségével egybegyúrva teljesen egységes mű jön létre.” (Hegyi György szövegíró) 

 „Számomra ez a dal elsőre egy játékos, könnyed fricska. Minden búcsúzás fájdalmas, és néha csak az tartja bennünk a lelket, ha elégszer elmondjuk magunknak: úgysem felejtesz el. Szerintem minden nő átesett már ezen a pillanaton, emelt fővel véget vetni valaminek úgy, hogy a másik ne lássa, mennyire fáj. Minden benne van a dalban, ami én vagyok.” (Szűcs Gabi előadó) 

Magyar Bori: Lead Me to Heaven

A dal a párkapcsolati adok-kapokról, a felmerülő problémákról, hullámzó érzelmekről szól. Egyszerre van benne jelen a remény és a csalódás, bizakodás abban, hogy a két fél ugyanannyira fontos egymás számára.  Ha pedig leomlanak a bizonytalanság falai, együtt élhetik át a felhők fölé repítő szerelmet. 

Passed: Mesmerize

Budapest egy gyönyörű város és egy igazán menő hely, ami végre fejlődésnek indult. Ezt a hozzánk látogató sok-sok külföldi is elismeri. A Mesmerize a szerelemről, a vidámságról, a pezsgésről, azaz a budapesti életérzésről szól. Különleges szám, mert a hárfazenét a 21. század elektronikus hangzásával ötvözzük benne. Azok a kreatív magyar fiatalok inspirálták, akik a sporttól a tudományon át a házfalfestésig európai színvonalú alkotásokat hoznak létre, és akikre mi is hasonlítani akarunk. 

Szakács Gergő: Ősz utca

„A dalban a szerelem éhségsztrájkolóját alakítom.
A végtelen tiltakozásban elrohan az idő, megőszül a város, hó hűti le a betonrengeteg épületeiben dobogó szíveket, melyek közül mindegyik a nóta ritmusára ver, a címzettet kivéve. A várakozásnak egyedül a fagyhalál vagy a múzsa érintése vethet véget, és hogy végül melyik útba torkollik az utolsó taktus, az csak a saját, belső visszhangunktól függ.” (Szakács Gergő)

 Dallos Bogi: World of Violence

„World of Violence c. dalom teljesen más, mint amit a közönség eddig megszokhatott tőlem pont ezért különleges a számomra. Most érzem azt, hogy érett lettem rá, hogy egy ilyen jellegű dalt előadjak.

A szimfonikus hangzás monumentálissá teszi, ami remélem, hogy sokakból hasonló érzelmeket vált ki, mint amit belőlem, amikor először meghallottam.

A szöveg globális problémákat is feszeget, mint például az erőszak vagy a mai generáció felelőtlensége, az emberek gondterheltsége. Addig nem is fedezzük fel mindezt, amíg a közvetlen környezetünkben meg nem történik ilyen jellegű eset. /Ez egy kegyetlen világ, ahol kitartónak és határozottnak kell lenni ahhoz, hogy a hétköznapi élet problémáival megküzdjünk./

Nem szeretném amúgy senkinek megszabni, hogy hogyan értelmezze a sorokat. Az a jó szöveg szerintem, amit mindenki saját tapasztalásai szerint értelmezhet.” 

Tóth Vera: Gyémánt

„Soha nem írtam még dalt előadónak úgy, hogy a felkérést követően a fiókból előhúzott régi ötletekhez kellett volna nyúlnom.

Fontos, hogy érezzem valakiben azt az erőt vagy képességet, aminek a hiányában, a gyönyörűen elénekelt dalok is lelketlenül foszlanak semmivé mielőtt elérnék a hallgatót.

Természetesen a Vera esetében ez nagyon könnyen ment, mert aki ilyen nyitott, mint ő, ott pár órás beszélgetés is elég volt ahhoz, hogy tudjam milyen lesz a dal és miről fog szólni.

Egyetlen szó ugrott be akkor: a gyémánt.

Az a gyémánt, ami ott van elrejtve mindannyiunkban, mélyen legbelül, és csak egy másik ember találhat meg bennünk.” (Hrutka Róbert)

Szólj hozzá

zene tv bulvár Bogi MTVA Karmapolis Antal Timi A Dal Tóth Vera MDC Farkas-Jenser Balázs Szűcs Gabi tv/rádió Magyar Bori PASSED Szakács Gergő