2015. ápr 09.

A lord, aki odafigyel Matolcsy Györgyre

írta: budapest24
A lord, aki odafigyel Matolcsy Györgyre

A gazdasági és pénzpolitikai beavatkozások olyasfajta egyvelegét ajánlja Európa figyelmébe Nagy-Britannia egyik legismertebb gazdaságpolitikai törvényhozója, amilyet számára a Magyar Nemzeti Bank elnöke felvázolt. Lord Robert Skidelsky az alapblog.hu-nak adott interjúban – elismerve ugyan, hogy felszínesek a Magyarországról szóló ismeretei – pozitívnak minősíti a magyarországi gazdaságpolitikát, azt tulajdonképpen egy korszerűsített keynesi modellnek tartja. A hivatalos fővonalbeli európai receptet: a megszorításokon és az EKB mennyiségi könnyítésein alapulót viszont teljesen elhibázottnak véli. 

Lord Skidelsky kételkedik abban, hogy a jelenleg folytatott európai politika képes visszájára fordítani a deflációs folyamatot. Szerinte a pénzügyi megszorítások most is rossz célt szolgáltak. Ami az EKB mennyiségi könnyítéseit illeti, annak hatása nem fog tovább gyűrűzni a reálgazdaságba. 

A görög probléma hibás kezelése azonban a tőkepiacokra is negatívan üthet vissza. Ha Görögország pénzügyileg bedől, akkor nagy bajba kerülne egy sor nagyon fontos pénzintézet. 

robert_skidelsky.jpg

Intelligensen és rugalmasan kell politizálni. „Meg kell mondanom, e tekintetben jó benyomást tettek rám a minap Matolcsy úr (az MNB elnöke) szavai. Azon a londoni konferencián tartott beszédet, amelyen én elnököltem. Meggyőzően mutatta be, hogy Magyarországon végrehajtják a szükséges strukturális reformokat, közben keynesi alapon avatkozik bele az állam a folyamatokba. Csökkentik az állampolgárok és a vállalkozók adóterheit, egyúttal azonban a jóléti kiadásokat is meg kell nyirbálniuk. És az így létrejött megtakarításokból új munkahelyeket hoznak létre” – nyilatkozta Skidelsky. 

A lord ugyan nem szakértő ismerője a magyar gazdaság- és pénzpolitikának, de világossá vált számára, hogy egy okosnak tetsző politikai mixtúrával, az IMF kiiktatásával igenis lehetséges kiemelkedő, 3,5 százalékos GDP-növekedést elérni. „Az is figyelemre méltó, hogy Magyarországon az új munkahelyek kétharmadát a magánszektor produkálja és szaporodnak az új beruházások. Matolcsy úr a magyar siker titkaként a terhek okos, intelligens elosztását nevezte meg” – tette hozzá a szaktekintély.

Korábban ezt írtuk, olvasd al az előzményeket! 

Jómagam is osztom azt a nézetet, hogy Európa nem úszhatja meg a nagy strukturális reformokat. 

„Ha német döntéshozókkal tárgyalok, kitűnik, hogy szerintük minden probléma, különösen a görögöké, a korábbi felelőtlenségükből, extravagáns költekezéseikből fakad. Ha azonban most úgy megfegyelmezik önmagukat, hogy örökre elmenjen a kedvük attól, hogy valaha is sokkal többet akarjanak költeni, mint amennyit megtermelni képesek, akkor egy egészséges helyzet áll elő.” 

A németek szigorpolitikájáról Skidelskynek az a benyomása, hogy a németek az egész európai gazdasági problémakört valamiféle dogmatikus ideológiai és elvont morális alapon kezelik. De a szigor–megszorítás diktátum hajszolása és az avval párosított, azt ellensúlyozni hivatott EKB-pénzszórás együttese nagyon rossz irányba tolja a dolgokat, biztosan nem születik belőlük tartós és komoly gazdasági növekedés Európában, ellenkezőleg: a társadalmi és más feszültségek szaporodni fognak. A deflációs folyamatokat nem fogják tudni megakadályozni. 

Szólj hozzá

program Matolcsy György Lord Robert Skidelsky