2015. máj 13.

Ma a MÜPÁ-ban: "Selymeim" - Çiğdem Aslan és Palya Bea

írta: budapest24
Ma a MÜPÁ-ban: "Selymeim" - Çiğdem Aslan és Palya Bea

Az Énekesnők a nagyvilágból sorozat Palya Bea ötlete alapján, az ő 2014-es, Nő című albumát továbbgondolva indul el. Közös koncertre híva azokat a "dalos-tündéreket, zenész-amazonokat", akiknek Bea "az életét köszönheti", akik "simogatták, elringatták, vagy felébresztették rossz álmaiból".

1920x850_12669_selymeim_cigdem_aslan_palya_bea_150513_01.jpg

És akiket feltétlenül meg kell ismertetnie velünk. Egy-egy estén így két produkciót hallhat a közönség: az egyiket tőle, a másikat pedig selymes, ám ellenállhatatlan erejű hangon éneklő vendégétől, akivel - hogy selymeik igazán összefonódjanak - egy közös dallal is készül.

Első vendége napjaink legragyogóbb rembetiko-csillaga, Çiğdem Aslan, aki isztambuli kurd családban cseperedett fel, és az egyetemi klubban kezdte énekelni kedvenc kurd, örmény, görög és szefárd dalait. Majd Londonba költözött, ahol - többek közt - a ma már világhírű She'koyokh klezmeregyüttes tagja lett. Első szólóalbuma, a 2013-as Mortissa azokat a harmincas évekbeli görög énekesnőket idézi meg, akik az uralkodó szokásokkal szemben nem rejtették véka alá a hasissal, az alkohollal és a férfiakkal kapcsolatos vágyaikat, de mortissának nevezik ma a szabadon véleményt nyilvánító, független nőket is Törökországban. "Abszolút kábító anyag… vigyázat, fertőző!" - írta róla a BBC-s Cerys Matthews, és a legkevésbé sem alaptalanul. Valóban bódító, ahogy Aslan énekel. Arra szolgáltatva bámulatos példát, miként lehet erőlködés és félreértett modernitás nélkül felfrissíteni és lenyűgözővé tenni egy hagyományt.

Fotó: Handan Erek

1920x850_12669_selymeim_cigdem_aslan_palya_bea_150513_02.jpg

2015. május 13. szerda
19:30 — 21:30

Jegyvásárlás itt!

Rendező: Müpa

Szólj hozzá

fesztivál program Palya Bea MÜPA