2015. máj 28.

A digitális írástudatlanság csökkentése a cél

írta: budapest24
A digitális írástudatlanság csökkentése a cél

Hogy miben rejlik a nemzetek sikerének a titka? Erre a kérdésre a múltban, a jelenben és a jövőben is hasonló válaszokat lehet adni, hiszen a gazdasági és természeti erőforrások mellett mindig ott szerepel a társadalmi erőforrás, vagyis az állampolgárok általános műveltsége, szellemi tőkéje és tudása. A társadalmi erőforráshoz azonban ma már a digitális írástudás és az információ és kommunikációtechnológia (ICT) elsajátítása is hozzátartozik. A Samsung SMART School programja ezen területek elsajátításában támogatja a jövő nemzedékét, és kiemelt célja, hogy csökkentse a jelenlegi digitális írástudatlanság 40 százalékos arányát hazánkban.
sps_4962.JPG

Az OECD (The Organisation for Economic Co-operation and Development) szervezet felmérése szerint, gazdaságilag azok az országok fejlődnek leginkább, ahol a tudás, mint alaptőke fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetnek. A kutatás eredményeképpen létrejött egy lista, amely az országok szellemi tőkéjét és gazdasági fejlődését állítja párhuzamba. A lista élén három ázsiai ország áll: Szingapúr, a Kínai Köztársaság és Korea. A kutatási eredmények a STEM és ICT képességek fejlesztésére hívják fel az országok figyelmét.

A Samsung világszerte, így hazánkban is kiemelten fontosnak tartja az oktatás minőségének javítását és a digitális írástudás elterjesztését, ezért a nemzetközi szinten már számos országban működő SMART School programját 2013-ban Magyarországon is elindította. „A vállalat hosszútávú tervekben gondolkodik: 2020-ig 600 millió eurót invesztál az általános iskolai és felnőttképzési programba Európa-szerte, amelynek során célja, hogy 3,8 millió diáknak adjon lehetőséget a digitális tanulásra. Erre Magyarországon valóban nagy szükség van, hiszen a KSH adatai szerint 40 százalék felett van a digitális írástudatlanság rátája” – mondta Nyilas Orsolya, a Samsung vállalati kommunikációs vezetője.
sps_4965.JPG

A Samsung SMART School programjának célja, hogy a diákok elsajátítsák a digitális írástudást és a tanárokkal együtt egy élményteli, interaktív, hatékony oktatásban vegyenek részt. A tanárok a kezdeti, néhány napos intenzív képzést követően egy speciális oktatási szoftver segítségével, digitális környezetben tanítanak, s közben a program részeként folyamatos mentorálásban részesülnek. Az osztálytermekben lévő készülékek – digitális táblák és táblagépek – szinkronizálhatóak egymással, a tananyagok pedig egy digitális könyvtárban akár otthonról is elérhetőek. A Samsung technológiai fejlesztéseivel és digitális tantermeivel olyan oktatási megoldásokat kínál, amelyekkel a diákok figyelmét hosszútávon fenn lehet tartani és ösztönözhetőek a tanárokkal való együttműködésre.

„A Samsung SMART School-ban alkalmazott technológiáknak és oktatási módszereknek  köszönhetően nőtt a diákok tanulás iránti lelkesedése, a digitális élmények és eszközök révén mélyíteni tudták ismereteiket, és így a tanítás is hatékonyabbá vált. Mi több, ezekkel a digitális tartalmakkal, köztük a csapatmunkát igénylő feladatokkal a tanulók közösségét is erősítjük mondta Turcsányi-Szabó Márta, az ELTE egyetemi docense, programvezetője.
sps_4985.JPG

A Samsung Magyarországon négy SMART Schoolt és SMART tantermet adott át az elmúlt két évben – Budapesten, Jászberényben, Jászfényszarun és Soltvadkerten. A Samsung SMART School programja a MAF Társadalmi Befektetések Díj Leginnovatívabb Támogatói Program Kategóriában shortlist jelölést kapott 2014-ben

A Samsung Electronics

A Samsung Electronics világelső a technológia terén: a televíziók, okostelefonok, viselhető mobileszközök, táblagépek, fényképezőgépek, nyomtatók, háztartási eszközök, orvosi eszközök, félvezetők és LED megoldások folyamatos megújítója. A  Smart Home és egészségügyi megoldásai révén a Samsung az Internet of Things szolgáltatások terén is piacvezető. A vállalat a világ 84 országában 307 000 embert foglalkoztat, éves forgalma meghaladja a 196 milliárd USD-t. További információ: www.samsung.com.

Szólj hozzá

tudomány Samsung Smart Home