2015. jún 07.

Egy életben csak egyszer, és csak akkor újítunk fel, ha muszáj

írta: budapest24
Egy életben csak egyszer, és csak akkor újítunk fel, ha muszáj

A szakemberek többsége a betont ajánlja, a többség mégis hagyományosabb megoldást választ a tető fedésére.

bramac-betoncserep.jpg

 
A többség életében csak egyszer és muszájból fog tetőfelújításhoz, ezért nagyban támaszkodik a kivitelezők és szakemberek véleményére és ajánlására. A felújítók 25%-a a döntési folyamatba is bevonja őket. Bár a tetőfedők 61%-a a beton cserepet ajánlja a legszívesebben, a többség a hagyományos kerámiacserepet preferálja (58%), derül ki az Ipsos felújítók és kivitelezők körében végzett kutatásból(*1).

A felújítás három leggyakoribb oka a meghibásodás (29%), átépítés (24%), és hogy új ingatlan vásárlásról van szó (11%). Ugyanakkor a felújítók 8%-a számára már megjelenik egy új, és egyre dominánsabb szempont: az energiatakarékosság, ezzel összefüggésben pedig a költségcsökkentés. A felhasználók egyre nyitottabbak az olyan újdonságra, amelyek hosszú távon csökkenthetik költségeiket. A tetőtér-tulajdonosok 83%-a nyilatkozott úgy, hogy többletértékkel bírnak számukra pl. az olyan technológiai innovációk, mint a hővisszaverő tetőcserép, amelynek köszönhetően 20 fokkal csökken a tetőtér hőterhelése, és 46%-uk valószínűleg ezt a megoldást választaná, ha most újítana, építene tetőt(*2).
 
Mivel felújítás előtt az emberek többségének semmilyen tudása nincs a témáról, a vásárlók 77%-a három információforrásból is tájékozódik, mielőtt döntést hoz. A többség először az interneten tájékozódik (49%), majd szakemberek (46%) szakáruházak, illetve eladók ajánlását (37%) kéri. 25% vont be valamilyen szakembert, kivitelezőt a döntési folyamatba, amely során a három legfontosabb szempont az ár (79%), az élettartam (45%) és az esztétikum (34%).
bramac_7_fok.jpg
 
A szakemberek bíznak saját befolyásoló erejükben. 60%-uk szerint 10 alkalomból legalább 8-szor tudják befolyásolni a megbízó döntését abban, hogy milyen típusú fedőanyagot válasszanak, ezzel szemben a felújítók
 
A laikusok többsége sajnos még ma is megijed a beton szótól, ha tetőcserépről van szó, mert azt hiszik, hogy az túl nagy terhet jelentene a tető számára. Valóban súlyuk közel azonos a kerámiáéval, ezzel szemben a betoncserepek vízfelvétele akár 13%-kal is jobb lehet a kerámiáénál(*3),  színtartósságuk kiváló(*4).  Mechanikai igénybevehetőségük nagyon magas, ezért rendkívül jól ellenállnak a szélsőséges környezeti hatásoknak, és kiváló hő- és zajcsillapítók.” – mondja Kóbor Csaba, a Bramac Kft. alkalmazástechnikai vezetője.
 
(*1) Ipsos Kutatás felhasználók (az elmúlt 5 évben felújítást végzett) és szakemberek (tetőfedők, rendszermesterek, ácsok) körében 2015.
(*2) Bramac Construma Kutatás tetőtéri lakásban, családi házban élők és szakemberek (tetőfedők, rendszermesterek körében)
(*3) Az Építésügyi Minőségellenőrző Intézet vizsgálatai alapján
(*4) A tetőcserepekre vonatkozó szabványok szerint
Szólj hozzá