2015. júl 07.

A Vitéz Kürtős Team történelmet írt

írta: budapest24
A Vitéz Kürtős Team történelmet írt

40 nap alatt hódították meg a Dunát a hős „vitézek”

Negyven nap kajakozás után beevezett a Fekete-tengerbe a Vitéz Kürtős Team, ezzel a csapat sikeresen teljesítette a Duna 2860 elnevezésű jótékonysági kajaktúrát. Székely zászló most először járta be a Duna teljes szakaszát.
kurtos_1.jpg

A Duna 2860 túra kajakosai tavaly júniusban vágtak neki a kürtőskalács-sütéssel egybekötött jótékonysági kajaktúrának. A küldetést ugyan kétszer meg kellett szakítaniuk, ám idén ismételten vízre szálltak, hogy az utolsó kilométereket is maguk mögött tudhassák. A csapat közel két hét alatt ért ki a nyílt vízre a székely lobogó alatt, amellyel történelmet írt.

kurtos_2.jpg „Nagyon boldogok és felszabadultak vagyunk most, a fáradtságot szinte nem is érezzük. Örülünk, hogy végül egy-két akadályozó tényező ellenére teljesítettük a kitűzött célt. Mindenkinek köszönjük, aki valamilyen módon, akár a kajakban ülve, akár a parton kísérve segítette álmunk megvalósulását. 40 nap alatt 2860 kilométert eveztünk, fejenként megközelítőleg 900 ezer evezőcsapást mérve a Dunára. Eközben 4 fővárost és 10 országot érintettünk, a parton pedig 85 ínycsiklandozó kürtőskalácsot sütöttünk a helyieknek” – mesél a túra részleteiről számokban Bálint F Gyula. kurtos_3.jpg

A Vitéz Kürtős Team a 39 éjszakából csupán négyet töltött panzióban vagy rokonoknál, a többi sátorban, olykor vadkempingben telt. A csapatot a partról folyamatosan követték, összesen 3453 darab fotó és 210 gigabyte-nyi videóanyag készült a vitézekről, melyek egy része a tavalyi, 2. Kürtőskalács Fesztiválon már kiállításra került. kurtos_4.jpg

„Azontúl, hogy jótékonysági céllal indultunk neki a túrának, természetesen a kürtőskalács megismertetése, népszerűsítése is kiemelt célunk volt. A Bake’n’Roll mini sütőt folyamatosan magunknál tartottuk és ahol csak módunkban állt friss kaláccsal kínáltuk a helyieket. Végül a Duna-deltába érve egy kis falu, Letea óvodásait és kisiskolásait örvendeztettük meg az ínycsiklandozó kürtőskalácsokkal a jótékonysági akciónk keretében. A gyerekek most először találkoztak a hagyományos székely édességgel és nem túlzás azt állítani, hogy megnyalták utána a tíz ujjukat. Sőt, a szüleiknek is félretettek egy-két tekerintést. Nagyon felemelő volt látni, hogy egy ilyen kis aprósággal mosolyt csalhatunk az arcukra” – teszi hozzá boldogan Bálint Gáspár.

 Útjuk során a fiúk változatos tájakon evezhettek végig, hiszen a 2860 kilométeres folyam néhol hegyeket, dombokat tör át, néhol síkvidéken kanyarog. A csodálatos szakaszok között nehéz volt kedvencet választani, de Gáspár és Gyula abban mégis egyetértettek, hogy a Duna legszebb része a Kazán-szoros, Románia déli oldalán.

kurtos_7.jpg

A túra tanulságát Gáspár így fogalmazta meg: „Kis lépésekkel és kitartással bármit el lehet érni, mint ahogy napi 70-80 km evezéssel át lehet szelni fél Európát. Az ember szabadnak érzi magát a Duna közepén, ám tudja, hogy itt minden rajta múlik, hogy hova, milyen irányba és milyen tempóban halad. És ez igaz az életben is!”

A Vitéz Kürtős Team nagy tettet vitt véghez, a székely lobogó alatt, jótékonysági céllal csapat először hajózta végig a Duna teljes, 2860 km-es folyamát, miközben rendhagyó módon, az erdélyi süteményt, a kürtőskalácsot is népszerűsítette. Azt, hogy legközelebb mivel rukkolnak elő a vitézek, még nem tudni, de egy biztos, a következő kihívást is ilyen lelkesen fogják teljesíteni. Addig pedig, aki egy kis kalácsra vágyik, október 9-11. között a 3. Kürtőskalács Fesztiválon kedvére csemegézhet az ízletes erdélyi finomságból a Vajdahunyad Váránál.

Szólj hozzá

fesztivál program