2015. júl 10.

...Rozé Rizling, ...Jazz Napok... és

írta: budapest24
...Rozé Rizling, ...Jazz Napok... és

...VeszprémFest 2015

Évente több mint tízezren vesznek részt ezen a nagyon kellemes hangulatú rendezvényen, Veszprém barokk és szecessziós épületekkel övezett főterén. Ez évben is - immár ötödik alkalommal - friss rozékkal, rizlingekkel, fröccsökel és természetesen nagyon friss jazzistákkal töltődhetnek a gasztrokulturális élmények kedvelői. 10 nap, 30 borász, 30 koncert - idén július 10. és 19. között az Óváros téren.

groupanswing.png

Program

július 10.

18:00 Bogdán Norbert Trió 

20:00 Euro African Playground 

22:00 Mystery Gang 

július 11.

18:00 Swing-Swing 

20:00 InFusion Trió 

22:00 Group 'n'Swing 

július 12.

18:00 Uher Bálint Quartet 

20:00 Vörös Janka e-Series 

22:00 Tóth Vera / Pásztor Anna / Szörp - Funky Abba 

július 13.

18:00 Pintér Péter Trió 

20:00 Révész Richárd Latin Trió 

22:00 Ripoff Raskolnikov Band 

július 14.

18:00 Csopak Demizson Allstars Orchestra 

20:00 Pankastic! - Swing a'la Django 

22:00 The BLUESBERRY Band & Muck Ferenc, feat. Pribojszki Mátyás 

július 15.

18:00 Varga Tivadar Quintet 

20:00 Lombos El Marci és a Juhász Attila Jazz Septet 

22:00 Ed Philips and the Memphis Patrol - Elvis Live 

július 16.

18:00 Gyöngyhalász Latin Zenekar 

20:00 Sherry Williams - Fekete-Kovács Kornél Quintet 

22:00 Tátrai Trend 

 mystery_gang.png

július 17.

18:00 Farkas József Quartet 

20:00 Zolbert 

22:00 Muddy Shoes 

július 18.

18:00 Farkas Zsolt Trió 

20:00 Pátkai Rozina és együttese 

22:00 Magyar Vista Social Club 

tatrai_trend.jpg 

július 19.

18:00 Józsa Quartet 

20:00 Jágersoul feat. Farkas Zsófi 

22:00 Glamorours Company 

VeszprémFest 2015

Újabb helyszínek, színesedő paletta

funkyabba.jpg 

Új helyszínekkel bővül az immár 12. esztendejébe lépett fesztivál, lehetővé téve, hogy látogatói számára az eddigieknél is szerteágazóbb, változatosabb zenei élményt kínáljon - ahogy az az induláskor is az eredeti célok közt szerepelt. A Nagyszínpad, a Rozé, Rizling és Jazz Napok mellett új színhelyként a Dubniczay Palota, a FestGarden és a FestPresszó kínálja programjait.

Nagyszínpad (Veszprémi Vár, Szentháromság tér/Veszprém Aréna)

A fesztivál a nyitónapján, július 15-én Roger Hodgsont, a Supertramp legendás énekesét, dalszerzőjét köszönthetjük a Szentháromság téren, a „Crime of the Century” album megjelenésének 40. évfordulója alkalmából szervezett „Breakfast in America” európai turné keretében. A művész, akinek nevéhez 60 millió eladott lemez és olyan világslágerek fűződnek, mint a Breakfast in America, a Give a Little Bit, a Take the Long Way Home, a The Logical Song, a Dreamer, az It's Raining Again és még hosszan sorolhatnánk, először jár Magyarországon 

veszpremfest-logo.jpg

Július 16-án a Kool & the Gang, amerikai disco, jazz, R&B, soul, funk együttes lép színpadra – több mint 70 millió eladott albummal a háta mögött világszerte a 40-50-es korosztály egyik kedvence. Három generáció zenei világára voltak hatással, olyan számokkal, mint a Celebration, Cherish, Jungle Boogie, Summer Madness vagy az Open Sesame. Két Grammy-díjuk, több tucat slágerlistás R&B és pop slágerük, valamint 31 arany és platina lemezük is bizonyítja: a 45 éve zenélő csapat a könnyűzene történetének egyik legsikeresebb együttese.

lead06.jpg

Július 17-én Dee Dee Bridgewater 3 Grammy-díjjal, és 6 Grammy-jelöléssel rendelkező amerikai jazzénekesnő lép fel Irvin Mayfield kétszeres Grammy- és Billboard-díjas jazz trombitással és a Mayfield által 2002-ben alapított és azóta is vezetett New Orleans Jazz Orchestrával. A koncerten a huszadik század elején kialakult hamisítatlan new orleansi – dixilend – jazz ötvöződik Bridgewater klasszikus jazzt megújító, a műfajok közt hidakat építő stílusával. 

És végül a zárónapon, 18-án – a várható nagy érdeklődésre tekintettel a Veszprém Arénában – egy újabb premier: Emeli Sandé világhírű brit R&B és soul énekesnő és dalszerző először koncertezik hazánkban. A 28 éves sztár Our Version of Events című lemeze 2012-ben az Egyesült Királyság legsikeresebb és legnagyobb példányszámban eladott debütáló albuma lett, és két kategóriában is (az év legjobb énekesnője és legjobb lemeze) elnyerte a brit kritikusok díját. A 2012-es londoni olimpiai játékok nyitó és záró eseményén is ő énekelt. Magyar vonatkozású érdekesség, hogy a Britain’s Got Talent tehetségkutató 2013-as nyertese, a magyar Attraction Látványszínház, egyik koreográfiájához Sandé Read All About It dalát választotta. Legújabb, David Guetta-val közösen készített számuk jelenleg Európa szerte a slágerlisták élén szerepel. 

FestGarden (Historia Kert, Veszprém, Remete köz 8.)

A FestGarden, amely a Veszprém belvárosától – légvonalban – kb. 1000 méterre egy völgyben fekvő, a város egyik legizgalmasabb és legszebb kirándulóhelyén található Historia Kertben kapott helyet, három estén át kimondottan a jazz világába invitálja a látogatókat. 

banni_re-didier-lockwood-big1.jpg

Elsőként július 16-án Mike Stern és Didier Lockwood lép fel, akik a jazz kedvelői számára nem szorulnak bemutatásra. Mike Stern generációjának egyik legelismertebb elektromos gitárosa: több mint negyven esztendőt felölelő pályafutása során olyan együttesekkel, zenészekkel játszott együtt, mint a Blood, Sweat & Tears, Billy Cobham, Miles Davis, Jaco Pastorius, a Brecker Brothers vagy Joe Henderson. Emellett 16 lemezt jegyez, amelyből hatot Grammy-díjra is jelöltek. Didier Lockwood hegedűművészt rendkívüli, egyedi hangzásáról ismerik a jazz világában, szerzőként és improvizációs előadóként egyaránt. A francia zenész 40 éves pályafutása alatt számos díjat érdemelt ki, köztük magát a Francia Becsületrendet is.

Július 17-én Jack DeJohnette Grammy-díjas dobos és 3 zenésztársa 2015-ös, Made in Chicago című lemezüket mutatják be, amellyel a legnevesebb jazz, avant-garde jazz, klasszikus- és világzene képviselők által inspirált zene elmúlt fél évszázadát ünneplik. DeJohnette 5 évtizedes pályafutása alatt a modern jazz számos ikonikus figurájával dolgozott együtt: Coltrane, Miles Davis, Ornette Coleman, Sonny Rollins, Thelonious Monk, Bill Evans, Stan Getz, Keith Jarrett, Chet Baker, George Benson, Stanley Turrentine, Herbie Hancock, Dave Holland, Joe Henderson, Freddy Hubbard, Betty Carter és még folytathatnánk a sort.  

Július 18-án Carmen Souza és Theo Pascal lép a színpadra. A Zöld-foki szigeteki gyökerekkel rendelkező énekesnő az őt felfedező és mentoráló, basszusgitáron és nagybőgőn játszó Pascallal  6 albumot követően állt ismét össze, hogy Epistola címen megjelentessék legújabb CD-jüket, melyet Londonban, Lisszabonban és New Yorkban rögzítettek. A lemezbemutató turné egyik állomásaként lépnek fel Veszprémben, hogy élőben is meghallgathassuk Souza gyönyörűen vibráló, akusztikus, érzékelhetően keverék stílusát, a 21. század világ-soul-zenéjét. 

A közel 500 férőhelyes szabadtéri helyszín esőhelyszíne a Veszprémi Petőfi Színház.

FestPresszó (Hangvilla kulturális központ, Expresszó Klub és Koncerttér, Veszprém, Brusznyai u. 2.)

Szintén új helyszínként FestPresszó néven lép be a fesztivál életébe az Expresso Klub és Koncerttér, ahová két estére beköltözik az őrület. Július 17-én Svédországból érkezik a hip hopot swinggel ötvöző Movits!, majd másnap, július 18-án a retroelektró vibrálását jazzes vokállal elegyítő román Moonlight Breakfast csillapíthatja a különleges zenei ízlésűek étvágyát.

roger-guitar-blue-background-promo-rs-f.jpg

Rozé, Rizling és Jazz Napok (Óváros tér)

A már hagyományosnak mondható és nagy népszerűségnek örvendő Rozé, Rizling és Jazz Napok kísérőrendezvény keretében 2015-ben is a Balaton környéke kiváló borászatainak kínálatát, kézműves ételeket, illetve naponta 3 koncerttel a hazai jazz élet és a jazzel határos műfajok fiatal képviselőit ismerhetik meg a gasztrokulturális élményekre vágyók. 10 nap, 30 borász, 30 koncert – idén július 10. és 19. között. A Rozé, Rizling és Jazz Napok zenei programjai ingyenesen látogathatók. 

Dubniczay Palota

A Veszprémi Várban a Dubniczay palota kínál rendhagyó kulturális programot, Az Ex - A. E. Bizottság a Palotában címmel. Július 18-án Zalán Tibor író, költő, képzőművész megnyitójával és feLugossy László képzőművész, performer új filmjének vetítésével nyílik az Ex Vajda Lajos Stúdió kiállítása efZámbó István, feLugossy László és Wahorn András műveiből. Ezt követően a palota belső udvarában az efZámbó Happy Dead Band Akusztik és a Wahorn Airport adnak koncertet. Rossz Idő esetén a koncerteket a Hangvilla Multifunkcionális közösségi térben tartjuk. A program ingyenesen látogatható.

emeli-webre.png

Jegyek vásárolhatók a veszpremfest.hu, a jegy.hu, a jegymester.hu oldalakon és az ismert jegyirodákban. 

Szólj hozzá

fesztivál program Rozé Rizling Jazz Napok