2015. júl 11.

60 éve nyílt meg az első Disneyland

írta: budapest24
60 éve nyílt meg az első Disneyland

Hatvan éve, 1955. július 17-én a kaliforniai Anaheimben megnyílt a világ leghatalmasabb szórakoztató központja, Disneyland.

disneyland3-2.jpg

A világ egyik legnépszerűbb rajzfilmfigurája, Miki egér és tervezője, az amerikai 
Walt Disney. 
Egyesült Államok, 1988. november 25.MTI /NSZK

Az ötlet a parkokban és játszótereken született, ahová Walt Disney két lányát vitte játszani, s ahol nem nagyon tudott mit kezdeni magával, ráadásul a hinták környéke gyakran szemetes és elhanyagolt volt. Ekkor gondolt arra, hogy egy olyan szórakoztató központot kellene létrehozni, ahol a gyerekek és a szülők együtt szakadhatnának ki a hétköznapok valóságából, és közösen, tiszta, biztonságos környezetben szórakozhatnának. Gyerekkorában apja sokat mesélt neki az 1893-ban rendezett chicagói világkiállításról és a mellette felállított szórakoztatóközpontról, ahol különböző, civilizációk elevenedtek meg, bemutatkozott az első óriáskerék, a vendégeket szállító városnéző kisvonat és egy vadnyugati show.

images_1.png

A Walt Disney-filmekből jól ismert törpék sétálnak a Disneyland létrejöttének 50. évfordulója alkalmából rendezett felvonuláson. Anaheim, 2005. május 5.MTI / EPA / Armando Arorizo

disneyland.jpg

1948-ban készítette el a Mickey Mouse Parknak nevezett szórakoztatóközpont első vázlatát. Közben a Disney-animációk rajongói levelek százaival ostromolták, azért könyörögve, hogy bepillanthassanak a Walt Disney Stúdió kulisszái mögé. Disney nem tartotta elég látványosnak egy működő filmstúdió munkáját, de arra gondolt, ha a kaliforniai Burbankban működő Walt Disney Stúdió mellett kialakítana egy kisebb vidámparkot hajókázási lehetőséggel, rajzfilmjei világából vett figurákkal, tematikus parkokkal, az szórakoztató időtöltés volna. Sorra látogatta a világ szórakoztató parkjait, járt Dániában a Tivoli Vidámparkban, Hollandiában az Efteling élményparkban, bejárták az Egyesült Államok vidámparkjait. Ötletének eleinte nem sok támogatója akadt, ráadásul Burbank város vezetése sem akarta befogadni a szórakoztató központot, attól tartva, hogy a település vásári hangulatúvá válik. Disney választása 1953 augusztusában egy narancsligetre esett Anaheimben, amely egy autópálya közelében mindössze 30 percre volt Los Angelestől. Az NBC és a CBS televíziós társaságtól remélt támogatást, de kudarcot vallott. Testvére, Roy azonban sikeresen lobbizott az ABC Stúdiónál. Több mint 4,5 millió dollár kölcsönnel támogatták a vállalkozást, cserében egyharmadnyi tulajdonrészt kértek Disneylandből, valamit heti rendszerességgel adásba kerülő Disney-showt.

Az építkezés 1954. július 16-án kezdődött el. A területen négy kerületet – Fantasyland (Képzelet birodalma), Adventureland (Kalandpark), Frontierland (Vadnyugat) és Tomorrowland (Jövőföldje) – létesítettek, és egy széles Fő utcát (a park jelenleg már 8 tematikus részből áll). Mindjárt a bejárat mellett, kőbe vésve olvashatók Disney varázslatos szavai: "Ön itt hátrahagyja a mát, belép a tegnap, a holnap és a képzelet világába."
disneyland2.jpg

Tűzijáték fénye világítja meg az egyik mesekastélyt a Disneyland létrejöttének 50. évfordulója alkalmából adott partin.
Anaheim, 2005. május 5.MTI / EPA / Armando Arorizo

 Az építkezésről tudósító Disneyland-sorozat első adása 1954. október 27-én került adásba, alig kilenc hónappal később, 1955. július 17-én pedig megnyíltak az azóta ikonikussá vált Disney-kastély kapui, és az ABC élő adásban közvetítette az eseményt. A műsorvezetők Art Linkletter, Ronald Reagan és Bob Cummings voltak. Az avatót 90 millióan nézték végig, pedig ekkor még távolról sem volt Disneylandben minden a helyén. Folyamatosan szállították és ültették a fákat, a festék még meg sem száradt a padokon, a Fő utcát aznap aszfaltozták, így a hölgyek magas sarkú cipője lépten-nyomon beleragadt a fekete anyagba. Délutánra alig lehetett mozogni a zsúfoltságtól. A nap szokatlanul melegen sütött, a vízvezeték-szerelők sztrájkja miatt az ivókutak szárazak maradtak, a standokon elfogyott az étel. Gázszivárgás miatt néhány témaparkot be kellett zárni. Disney, annyira elfoglalt volt a televíziós közvetítéssel, hogy csak másnap értesült a hibákról, amelyeket azonnal kijavítottak, és a sajtót meghívták egy második "megnyitóra".

images_2.jpeg

Disneyland az elmúlt hatvan évben igazi "jelenséggé" vált, eddig több mint 600 millió látogatója volt. 25 ezer munkavállalónak ad munkát 500 féle munkaterületen. Az alkalmazottak 30 különböző nyelvet beszélnek. Walt Disneynek az avató ünnepségen elhangzott szavai híven tükrözik a terület küldetését: "Amíg létezik képzelet a világon, addig Disneyland soha nem készül el teljesen."

forrás: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Szólj hozzá

Walt Disney Disneyland tv/rádió Anaheimben