2015. júl 13.

Okosan használd okostelefonod alkalmazásait nyáron is!

írta: budapest24
Okosan használd okostelefonod alkalmazásait nyáron is!

Bár a közösségi oldalak folyamatosan fejlődnek, a felhasználók adatainak védelmére létrehozott beállítások sok veszélyforrást kiküszöbölnek, továbbra is nagyon fontos, hogy milyen információkat, kikkel osztunk meg. Bár a közösségi oldalak készítői is törekednek arra, hogy az emberek saját figyelmetlenségük miatt ne szolgáltatathassák ki magukat a közösségi térben, egy sor apróságra a felhasználóknak maguknak kell ügyelniük. A Groupama Biztosító a Be Social szakértőjének segítségével járt utána annak, hogy hogyan lehet a különféle tartalmakat biztonságosan megosztani a közösségi oldalakon.

images-2_1.jpeg

A legfontosabb, hogy ügyeljünk kapcsolati hálónkra, csak az általunk ismert személyeket igazoljuk vissza barátként. Fontos, hogy csak az utazásról, nyaralásról hazaérkezve véleményezzünk, posztoljuk, vagy töltsük fel fényképeinket, és lehetőleg soha ne jelentkezzünk be a közösségi oldalakon fiókjainkba idegen eszközről. Egy rosszul kezelt Facebook profillal tálcán kínáljuk fel értékeinket vadidegeneknek. 

  • Ügyeljünk kapcsolataink megbízhatóságára! Csak olyan embereket jelöljünk be vagy igazoljunk vissza ismerősnek, akiket valóban ismerünk. Az alapértelmezett védelmi beállítások csak idegenekre vonatkoznak, ismerőseink már hozzáférhetnek az adatainkhoz! 
  • Idegen eszközről ne jelentkezzünk be közösségi oldalakon személyes fiókjainkba! Nem tudhatjuk, hogy az idegen gépek, de akár okos telefonok vagy tabletek milyen beállításokkal rendelkeznek, milyen programokat telepítettek rájuk, így pl. hazai vagy külföldi internetkávézókban ne jelentkezzünk be semelyik közösségi oldal fiókunkba! Nyaraláskor a hotel wifijére csatlakozva egy fokkal nagyobb biztonságban vagyunk, de azt is érdemes körültekintően használni. 
  • Hazatértünk után véleményezzünk, osszunk meg fotókat! Nyaralás, kikapcsolódás közben mellőzük a megosztásokat és véleményezéseket, hiszen ezzel felhívjuk a figyelmet arra, hogy otthonunktól távol tartózkodunk. Ezeket időzítsük hazaérkezésünk utánra, de akkor is gondoljuk át, mi mindent osztunk meg tágabb ismerősi körünkkel. 

556954-1923345975.jpg

Természetesen nemcsak akkor érdemes a közösségi oldalakon profiljainkra ügyelni, amikor nyaralunk, hanem minden más esetben is. Azzal, hogy a megosztott képeken megmutatjuk, milyen értékek merre találhatóak az otthonunkban, esetleg az ablakok zára, az ajtók zárrendszerre is látszik rajtuk, gyakorlatilag komplett térképet teszünk közzé lakásunkról a közösségi oldalakon. Amikor pedig idegen helyről bejelentkezünk, azt jelezzük, hogy otthonunktól távol vagyunk, tehát most üresen áll a lakásunk, házunk

„Ha megóvjuk a kapcsolati hálónkat, okosan és saját eszközről osztunk meg tartalmakat, jó eséllyel nem származik kárunk. Kis odafigyeléssel még mindig szabadon tudunk mozogni a közösségi oldalak keretein belül” – foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat Forgács Mariann, a Be Social ügyvezető igazgatója. 

 images_4.jpeg

 

Káresetnél nem számít, hogy mit osztottunk meg

Ha óvatlanságunk miatt mégis megtörténik a baj és betörés áldozatai lettünk, fontos tudni, hogy a biztosítótársaság szempontjából egy betöréses lopás kártérítésénél nincs relevanciája annak, hogy a betörő honnan értesült értékeinkről és arról, hogy a lakás vagy ház üres. A Groupama Biztosító tapasztalata szerint a tettesek több forrásból is megtudhatják, hogy nincs otthon senki, a közösségi háló csak egy lehet a sok közül. A betörők máshonnan is szerezhetnek tudomást arról, ha egy lakás üres, ehhez elég akár egy mobiltelefon-beszélgetést meghallani, vagy „próba, szerencse” van a dolog mögött, azaz egyszerűen csak becsengetnek lakásokba, és így teszteleik, hogy otthon vannak-e. 

„Tapasztalataink szerint az esetek 99%-ában nem lehet bizonyítani, honnan tudták a tettesek, hogy nincs otthon senki, így a felelőtlen közösségi oldal használatot nem vesszük figyelembe a kárrendezésénél” – mondta el Halmos Gyula, a Groupama Biztosító főosztályvezetője. – „Ennek ellenére azt tanácsoljuk mindenkinek, hogy legyen körültekintő, bármilyen tartalmat is oszt meg a közösségi oldalakon!”

social-media-should-be-social-940x280.png

A közösségi oldalak használata kényelmes módja a kapcsolattartásnak, hiszen minden élményünket naprakészen oszthatjuk meg barátainkkal, rokonainkkal, ismerőseinkkel. Azonban a megfelelő beállításokkal és a fenti tippek betartásával nincs okunk az aggodalomra. A hangsúly a gondos, körültekintő felhasználáson van, ezért ügyeljünk mindig arra, hogy ne csak a telefonunk legyen okos, hanem mi is okosan használjuk azt és az azon keresztül elérhető alkalmazásokat.

Szólj hozzá

Forgács Mariann Groupama Biztosító Be Social Halmos Gyula