Ezeket az ételeket mindenképp meg kell kóstolni a tengerparti nyaraláson
Idén nyáron a görög, a spanyol és az olasz tengerpart felé veszi az irányt a magyar turisták nagy része. Szerencsére ma már az utazók zöme nem csupán az adott ország természeti szépségeiben szeret gyönyörködni, hanem kipróbálja a helyi gasztronómiai finomságokat is. A piacvezető hazai online utazási ügynökség, az Invia ehhez szeretne hozzájárulni az alábbi összeállítással, amelyből kiderül, hogy hol, milyen ételeket érdemes megkóstolni a tengerparti vakáció ideje alatt.
Sok hús, csak úgy görögösen
A görög konyha igen egészséges, rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, halat (pszárjá), tenger gyümölcseit (thallaszina) fogyasztanak. A hagyományos húsételek marha és birkahúsból készülnek és legtöbbször grillezett formában (gyros), vagy nyársra húzva (souvlaki) kerülnek az asztalukra görög salátával, hivatalos nevén a horiatiki-vel.
Az ókori Hellász földjén járva érdemes megkóstolni a helyi specialitásokat, a sűrű joghurttal, kaporral készült uborkasalátát a tzatzikit, a darált hússal, paradicsommal egybesütott rakott padlizsánt a muszakát, amelyet általában hagyományos kis cserépedénykében szolgálnak fel. Népszerű főétel a pastitsio, a darált húsos makaroni, amelyet besamell mártással sütnek össze.
Kísérletezőbb turistáknak ajánlhatóak a juhtejből készült sajtok, joghurtok. Utóbbiakat mézzel elkeverve fogyasztják és igazán mennyei csemege lehet a korfui, krétai tengerparti pihenés alatt.
Ahány ház, annyiféle a spanyol konyha
Spanyoloroszágban a hatalmas földrajzi távolságoknak köszönhetően a konyha, az építészet és a kultúra is tájegységenként különböző. Gasztronómiájukra erős hatással volt a római, a mór és a zsidó konyha. Amerikából elsőként Spanyolországba érkezett meg a paradicsom, a paprika, a kukorica, a burgonya, amelyek a mai napig a spanyol konyha fő hozzávalói.
Vacsora előtt, késő délután érdemes a spanyol bárokban borokat kóstolgatni és közben kipróbálni az apró ízletes előétel falatkákat az úgynevezett tapasokat. Ezek sokféle változatban készülnek, többek közt tenger gyümölcseivel, és kolbásszal (chorizo).
Egyik legnépszerűbb főételük a vasedényben sütött, tengergyümölcseivel, hússal, zöldséggel, vagy sárfránnyal ízesített szaftos rizs, a paella, amely eredetileg Valenciából származik.
A nyári forróságban nagyon jól esik a hideg paradicsomos, uborkás, fokhagymás, olivaoljaos, ecetes zöldségleves a gazpacho. Bátran ajánlhatóak a bab ételeik is és a sültjeikben sem fog senki csalódni.

Desszertként pedig a két legismertebb fogás a flan, apró cseréptálkában felszolgált karamellizált cukros vaníliás pudding, valamint fahéjas porcukorba mártott sült tésztarudacska, a churros.
Az olasz dolce vita
Az itáliai konyha világszerte népszerű. Ennek oka egyszerű. Az olaszok mottója a a dolce vita, azaz együnk igyunk szeressünk, élvezzük az életet.
Az olaszországi nyaralás elképzelhetetlen a trattoriák, a helyi étteremek meglátogatása nélkül. Ezek esetében először mndenkinek a finom friss tészák, pizzák jutnak eszébe. Érdemes minél többfélét megpróbálni, mert a tésztákat itt frissen készítik, nem szárított formában használják, mint idehaza. Pizzák esetében azonban készüljünk fel, hogy nem a feltét mennyisége hanem a milyensége a lényeg.
A pizza mellett rengeteg féle hal és tengeri gyümölcs közül választhat a turista. Szinte mindenféle húsfajta megtalálható az olasz gasztronómiában, a fűszerezésük azonban eltérő a mienktől. Előszerettel használnak bazsilikomot, kakkukfüvet, oreganot, olivaolajat, pardicsomos mártásokat, szeretik a színes fogásokat. Szerencsére ezek az ételek könnyűek, mégis laktatóak.
Érdemes megkóstolni az olasz paradicsomlevest a minestronét, illetve az antipastikkal, előételekkel is megéri kísérletezni, a papírvékonyságúra szeletelt pármai sonka, ropogós kenyérrel, fekete olajbogyóval mennyei ízélményt nyújt.
Az pedig vitán felül áll, hogy az olasz fagylalt kihagyhatatlan. Ha máskor nem, a tengerparton muszáj engedni a gelato csábításának.
Invia.hu
Hét éve vagyunk jelen a magyar online utazási ügynökségek piacán, 2008 óta dolgozunk azért, hogy ügyfeleink a lehető legjobb körülmények között tölthessék el a jól megérdemelt pihenésüket. Mögöttünk áll Közép-Európa vezető online ügynöksége, az Invia, amely eddig több mint 400.000 elégedett ügyfél felejthetetlen vakációját biztosította Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában.
Modern technológia, több éves idegenforgalmi tapasztalat, gyorsaság és precizitás. Ezek olyan értékeink, amelyek garantálják, hogy munkatársaink páratlan hatékonysággal képesek megtalálni Önnek a megfelelő utazást a több tucat utazási iroda több ezer ajánlata közül. Nálunk pontosan ugyanannyiért vásárolhatja meg utazását, mint az utazásszervezőnél, nem számolunk fel foglalási díjat sem, hiszen számunkra az elégedett ügyfél a legnagyobb érték.