2015. júl 22.

A 10 éves Modern Art Orchestra saját udvarral ünnepel Kapolcson, a Művészetek Völgyében

írta: budapest24
A 10 éves Modern Art Orchestra saját udvarral ünnepel Kapolcson, a Művészetek Völgyében

logo_17.png

Kerek tíz éve alakult meg a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra. Az együttes a kortárs jazz és klasszikus zene egyik legkiemelkedőbb hazai képviselőjévé vált az elmúlt évtized alatt. A szintén jubiláló Művészetek Völgyében, 2015-ben Hajós András és a MAO közös udvarral színesíti a fesztivál programját. Az Udvar műsora sokszínű és változatos, egyúttal a különböző művészeti formák fúziójával a Völgy tradicionális „összművészeti” koncepcióját kívánja folytatni.

 hqdefault_1.jpg

A Modern Art Orchestra legfontosabb arspoetikája az, hogy egyre több köztünk élő kiváló szerzőt ismerhessen meg a közönség. A MAO, magas művészeti színvonalának jegyében a közönség rendszeresen hallhat szerzői esteket, jazztörténeti sorozatot és ifjúságnak szóló ismeretterjesztő koncerteket a Budapest Music Centerben, amely a zenekart rezidens együtteseként fogadja be megnyitása óta.

A kapolcsi Művészetek Völgyében a Gástya-árok ad otthont a MAO-Hajós András Udvarnak. Rendszeres ifjúsági programjuk, a Zenehajó a Völgy programjából sem maradhat ki. Az interaktív koncert-előadás, során a gyerekek megismerkedhetnek a jazz nagyzenekar, a big band felépítésével, hangszereivel, sőt Hajós András és Fekete-Kovács Kornél segítségével még dalt is írhatnak a zenekarnak!

A Völgy felnőtt programjait Machoswing című műsorral indítja a zenekar. Frank Sinatra, Sammy Davis Jr. és Dean Martin nagyszerű show-ja, a Rat Pack adta az ötletet az est megalkotásához. A Kalmár Péter által 2010-ben megálmodott színházi előadás, magyar slágerekkel mesél a nőkről, Kálloy Molnár Péter, Debreczeny Csaba, és természetesen Hajós András közreműködésével. Lazulás gengszter hangulatban.

Július 25-én este a világhírű amerikai szaxofonművész, David Liebman lesz a MAO vendége. A program, Fekete-Kovács Kornél 2002-ben íródott A Vándor (The Wayfarer/Human Circle) című, Liebmannel közös lemezének zenei anyaga.

A tíz nap alatt ezúttal is előtérbe kerülnek a hazai szerzők, így külön esteken mutatják be Subicz Gábor és Bacsó Kristóf szerzeményeit. Subicz a különböző zenei stílusokban járatos fiatal szerző és hangszerelő napjaink könnyűzenei műfajait integrálja a big band hangzásba Harcsa Veronika közreműködésével.

Bacsó Kristóf szaxofonművész a Circular című album anyagát mutatja be Dés Andrással, július 29-én. Július 30-án Fekete-Kovács Kornél Dedications című darabjának kompozícióit hallhatja a közönség. A világzene kedvelői sem maradnak program nélkül, augusztus 1-én Szirtes Edina Mókus zenél a MAO-val, aki különleges hangzású dalait kifejezetten a zenekarnak írta.

Különleges élménynek ígérkezik az Ahogy lesz, úgy lesz koncert július 31-én pénteken, amellyel Zsüti, azaz G. Dénes György előtt tiszteleg a zenekar. Erre az alkalomra kap új hangszerelést többek között a Csinibaba, a Hamvadó cigarettavég és az Ez történt Lellén. A dalok előadói között természetesen Hajós András és Takács Noémi szerepelnek, de egyfajta big band karaoke formájában a Völgy más előadóit is várják a színpadra, egy közös örömzenélésre.

A Modern Art Orchestra mellett a Momentán Társulat is most először kapott lehetőséget a Völgyben, hogy egy egész udvart megtöltsön programokkal. A két „újonc” csapat egy közös esttel is készül, július 28-án. A játékos című MAOMENTÁN produkció középpontjában a játék, az improvizáció áll majd – hiszen a Momentán híresen jó színházi rögtönzésekben, a MAO zenészei pedig természetesen a jazz műfaj alapját jelentő improvizációk során brillíroznak. Hogy mi lesz abból, ha a két csapat egymásra licitálva kezd bele a rögtönzésekbe, az ezen az estén kiderül.

Hajós András szinte minden nap fellép az udvarban a MAO-val, hiszen a Zenehajó rendszeresen várja gyerekeket, de lesz külön Hajós est a felnőtteknek is, Te sem lehetsz sztár címmel. Hajós Andrást a Machoswing és az Ahogy lesz, úgy lesz koncerteken is hallhatja majd a közönség.

A minden nap este 7 órakor kezdődő nagykoncertek mellett külön lehetőséget kapnak a MAO-Hajós színpadon a klasszikus zene képviselői is. A Csak halkan című sorozat olyan formációkat, előadókat mutat be délutánonként, akik a minőség megtartása mellett képesek közelebb hozni a klasszikus zenét a közönséghez.

A késő esti műsorsávban a Kőbányai Zeneiskola tehetséggondozó másfél órája várja a közönséget, olyan fiatal, feltörekvő formációk bemutatásával, akik közül többen már bizonyítottak és rendszeresen koncerteznek, de akad köztük, aki most teszi meg az első lépéseket a profi zenésszé válás útján. Az udvar vendégei:  Jazz Waves Trió, It’s, Just Kiddin, Le Fille et le Clochard, Bábel, Endrődy Zsófia Kvintett, Noémo, Soul Smile.

A MAO-Hajós udvar részletes programja a 25. Művészetek Völgye Fesztiválon:

Szólj hozzá

fesztivál program Művészetek Völgye