2015. aug 24.

Maradjunk kiegyensúlyozottak lisztérzékenyen is!

írta: budapest24
Maradjunk kiegyensúlyozottak lisztérzékenyen is!

Gluténmentes finomságok a mindennapokra

Tészta, péksütemény, gabonapehely – ezekről a finomságokról kell lemondanunk akkor, hogyha lisztérzékenyek vagyunk…vagy mégsem? 

imagespice007.jpg

Garantáltan gluténmentes:

Szerencsére ma már minden nagyobb bolt polcain egyre több gluténmentes élelmiszer jön szembe velünk, és számos alternatívát nyújtanak ezek az élelmiszerek, amelyekkel kiegyensúlyozott étrendet lehet követni. De mivel a cöliákia, vagy más néven lisztérzékenység, egy olyan autoimmun betegség, amely a vékonybél bolyhainak pusztulásával, valamint számos gyomor- és bélrendszeren kívüli tünettel, társbetegségekkel jár, óvatosnak kell lennünk:

  • Egy élelmiszer akkor is tartalmazhat glutént, ha az alapanyagokban egyébként nincs, viszont a közvetlen felhasználás vagy a gyártás során közvetetten érintkezhet más, glutén tartalmú élelmiszerekkel. 
  • Egy termékre csak akkor kerülhet rá a gluténmentes felirat, ha az élelmiszer glutén tartalma – függetlenül attól, hogy az az összetevőkből, vagy keresztszennyeződésből származik - nem több mint 20 mg/kg – a végső fogyasztó számára árusított élelmiszerre vonatkoztatva. 
  • A garantáltan gluténmentes termékek jelölésére világszerte elterjedt jelölés az áthúzott búzakalász embléma. A védjegyoltalom alatt álló, egyedi azonosító számmal is ellátott logó csakis meghatározott szempontok betartása és tanúsítási folyamat után kerülhet rá a csomagolásra. 
  • Az új gluténmentes Nestlé Corn Flakes Honey&Nut előállítása során a Nestlé Gabonapelyhek csapata is így jár el, ezért az új ízben kapható reggelizőpehely csomagolásán is megtalálható ez az egyedi embléma. Ugyanis a Nestlé szigorú szabályok mentén gondosan ellenőrzi a termékbe kerülő alapanyagokat, és garantálja, hogy a termék gluténtartalma nem éri el a 20 mg / kg határértéket.

nestle_cornflakes_honey_nut.jpg

Helyettesítsük a gabonákat!

Egy átlagos étrend nagy valószínűséggel tartalmaz tésztát, kenyérféléket, reggeliző pelyheket, ezért ha nem szeretnénk eltérni a jól megszokott étrendünktől, alternatívák után kell néznünk! Kiss-Tóth Bernadett, a Nestlé dietetikusa szerint a gluténérzékenységben szenvedők kiválóan helyettesíthetik a búzaféléket rizzsel, burgonyával, kukoricával, szójával, kölessel, hajdinával, amaránttal, különféle maglisztekkel, nyers gyümölcsökkel vagy zöldségekkel. „Mivel a cöliákiában szenvedő betegek találkozhatnak a tápanyagbeviteli hiány problémájával étkezéseik során, számukra kiemelten fontos figyelni a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitelre” – tette hozzá a szakértő. 

Laktató reggeli finoman

Azok számára, akik ízletes és megbízható gluténmentes termékeket keresnek, a Nestlé Gabonapelyhek csapata egy korábbi újdánságát, a Gluténmentes Nestlé Corn Flakest mogyorós-mézes ízesítésben is elkészítette, hogy még szélesebb választási lehetőséget biztosítson a változatos gluténmentes értrend kialakítására. Egy adag (30 gramm) Nestlé Corn Flakes Honey&Nut 125 ml zsírszegény tejjel fogyasztva tartalmazza a napi ajánlott bevitel 45%-át B2 vitaminból, valamint 30%-át B6-vitaminból és folsavból. 

imagespice006.jpg

Szólj hozzá

életmód