2015. sze 21.

Gozsdu Manó Klub ­ és A38 Sessions @ GMK

írta: budapest24
Gozsdu Manó Klub ­ és A38 Sessions @ GMK

151119_ludovikmaterial01_1.jpg

A38 Sessions @ GMK, Shilpa Ray (USA), Ludovik Material (SLO), Liveurope

2015. november 19., csütörtök 19:00, Gozsdu Manó Klub ­ Király utca 13. (Gozsdu Udvar)

Jegyár: 2500 Ft, elővételben: 2000 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38

Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón, valamint a Gozsdu Manó Klubban. A Ludovik Material koncertje az európai tehetségeket támogató Liveurope programsorozat része. A New York­i indie rock egyik legszínesebb és legérdekesebb egyénisége az egykori Nick Cave-­énekesnő Shilpa Ray, aki le sem tagadhatná ezt a szálat.

Nagyvű, elszállós balladák, laza rock and roll egy indiai származású amerikai lánytól, aki még azt is megmutatja, hogy mennyire cool hangszer a harmónium. Előzenekarként pedig egy szlovén posztpunk­rrriot girl trió, a Ludovik Material lép fel. A koncertre az A38 Hajó szervezésében a Gozsdu Manó Klubban kerül sor.

Kevés érdekesebb élettörténet van ­ a színes egyéniségekben egyébként is bővelkedő ­ New York­i underground rock színtéren, mint Shilpa Rayé. A koncervatív hindu bevándorlócsaládban született Shilpát gyerekkorában még a "nyugati" zenék hallgatásától is eltiltották, és hosszas könyörgés után tanulhatott zenélni ­ de csak harmóniumon.

151119_shilparay01_ebruyildiz.jpg

1.

Ezek után törvényszerű, hogy a kamasz Shilpa egyenesen a Cramps­ és Stooges­féle protopunknál kötött ki, és amint tehette, New Yorkba szökött, hogy saját zenekart alapítson. Ez volt a Beat the Devil nevű zajos punkegyüttes, amit hamar felváltott a "Her Happy Hookers", azaz Shilpa Ray és az Ő Boldog Kurvái.

A feltűnést keltő együttesnév és a Nick Cave­es, Iggy Popos nyers rock and roll megtette a hatását, és Shilpa Rayt hamar a legígéretesebb indie előadók között jegyezték.

Mindehhez hozzátartozott az elkötelezett politikai kiállás, némi heves feminizmus és végtelen kreativitás. Shilpa Ray­koncertre sikk lett járni, és hamarosan Patti Smithszel és Lenny Kaye­jel (Smith gitárosával) játszott együtt, majd a Happy Hokkers feloszlása után tényleg a nagy példakép közelébe került: Nick Cave vokalistája és előzenekara lett annak 2011­es, majd 2013­as turnéján. De közben játszott együtt Sharon Van Ettennel, Nicole Atkinsszel és ­ az A38 Hajón is fellépett ­ She Keeps Beeszel vagy ­ az A38­on szintén játszott ­ Acid Mothers Temple­lel. Mi több, tavalyelőtt Cave és Warren Ellis kíséretében felénekelte Brecht és Weil híres Pirate Jennyjét Johnny Depp kalózos válogatáslemezére, a Son of Rouge Galleryre. Shilpa Ray friss lemeze 2015 közepén jelent meg, és nem okoz csalódást: harmóniummal megtámogatott nyers és energikus rock and roll, letaglózó balladák, dühös és okos szövegek, és persze Shilpa Ray fantasztikus színpadi jelenléte. Ahogy a Guardian kritikusa mondja: "mint egy vulgáris Ella Fitzgerald".

Amire Shilpa Ray válasza: "Vulgáris Ella Fitzgerald? Inkább kanos Frank Sinatra!"

151119_shilparay02_ebruyildiz.jpg

A zenekar tagjai

Shilpa Ray: ének, harmónium

John DeLorme: gitár, basszusgitár

Alistair Paxton: gitár, basszusgitár

Russ Lemkin: dob

Lemezek

A Fish Hook an Open Eye, 2009

Teenage and Torture, 2011

It's All Self Fellatio, Shilpa Ray, 2013

Last Year's Savage, 2015

Honlap >>> | Facebook >>> | YouTube >>> | Soundcloud >>> |

Bandcamp >>>

151119_shilparay03_ebruyildiz.jpg

2.

A Discussion magazin interjúja

A Noisey interjúja, A Last Year's Savage belehallgatás

­­­

Az előzenekar, a szlovén Ludovik Material üde, zajos és kiabálós punkja leginkább a korai Yeah Yeah Yeahsre emlékeztet: triófelállás, szuggesztív frontleány és folyamatos akció. A Magyarországon először fellépő zenekar idén jelentette meg második nagylemezét, amin elegánsan és lendületesen övezi az elektropopot a gerjedős krautrockkal, a posztpunkot a rriot girl mozgalommal.

Hogy mekkora sikerrel, azt az is bizonyítja, hogy épp a napokban szerződött le a neves Louder Than War kiadóhoz.

A zenekar tagjai

Tina Perić: ének

Matija Dolenc: gitár, billentyűsök

Jaka Berger: dob

Lemezek

Passion for Red, 2012

Model Generation, 2015

Honlap >>> | Facebook >>> | YouTube >>> | Soundcloud >>> |

Bandcamp >>>

­­­ A koncert a Gozsdu Manó Klubban (Budapest, Király utca 13., Gozsdu Udvar) lesz. A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Szólj hozzá

zene program A38 Gozsdu Klub