2015. okt 02.

FELTŰNŐ KIÜTÉSEK BORÍTOTTÁK EL POKORNY LIA, LOLA ÉS JORDÁN ADÉL ARCÁT

írta: budapest24
FELTŰNŐ KIÜTÉSEK BORÍTOTTÁK EL POKORNY LIA, LOLA ÉS JORDÁN ADÉL ARCÁT

Velünk is megtörténhet

Gyakran pszichés problémákkal és alvási nehézségekkel küzd, éjjel akár véresre vakarhatja magát, és előfordul, hogy az utcára sem mer kilépni feltűnő tünetei miatt - így él az, akinek krónikus urticariája (csalánkiütése) van. A kínzóan viszkető kiütések önmagukban is elviselhetetlenek, de ezzel még nincs vége: a betegeknek a társadalom kirekesztő magatartását is el kell viselniük. Azon túl, hogy megbámulják őket, és rendszeresen félrehúzódnak tőlük, minden ötödik érintett volt már szóbeli vagy fizikai bántalmazás áldozata[1], a megaláztatásokon pedig sokan hónapokig sem tudják túltenni magukat. Az urticaria világnapja alkalmából velük vállalt szolidaritást Pokorny Lia, Jordán Adél és Lola: a hírességeket egy társadalmi célú kampány keretében élethű, urticariára jellemző kiütésekkel maszkírozták el.

pl_nyomdai_300dpi_cmyk_white.jpg

Élete során minden ötödik embernek lehet csalánkiütése - a bőrbetegség krónikus formája ennél szerencsére kevesebb, jellemzően a 20 és 40 év közötti nőket érint. Az esetek többségében ismeretlen eredetű betegség bármikor, bárkinél kialakulhat. Az égő, kínzóan viszkető kiütések mellett nagyobb területű bőrduzzanatok is előjöhetnek: ha épp a talpon alakulnak ki, a betegek sokszor lábra se tudnak állni, de bizonyos esetekben fulladásos rohamhoz is vezethetnek.

A hosszantartó urticaria más krónikus bőrbetegségekhez hasonlóan megnehezítheti a karrierépítést, a sportolást és a párkeresést, az ezzel járó lelki problémákon pedig gyakran az érintettek környezete sem segít. Bár a magyarok kétharmada tudja, hogy egy látványos bőrbetegség önmagában is depressziót okozhat, minden második embert már a betegek puszta jelenléte is zavar, pedig a bőrbetegségek döntő része nem fertőző

Gondolkodás nélkül elvállaltam a felkérést, de bevallom, kifejezetten izgultam, amikor a közösségi médiában posztoltam egy fotót. Akkor éreztem át igazán, mekkora erő kellhet ahhoz, hogy ilyen látványos tünetekkel valaki utcára lépjen.” - meséli Lola. „Szerencsére rengeteg pozitív, támogató kommentet kaptam a rajongóktól, de bőven akadtak, akik korántsem finoman jelezték, hogy ilyen külsővel inkább nem kéne szerepelnem. Borzasztó lehet mindennap ezekkel a megjegyzésekkel szembesülni.”

_mg_5258.jpg

„Több órán keresztül dolgozott a maszkmester, és csak a legvégén fordulhattam a tükör felé. Már a kiütések látványától úgy éreztem, mintha mindenhol elviselhetetlenül viszketnék, és őszintén elgondolkodtam, vajon mit szólna a kisfiam, ha így mennék ma haza. Nem így mentem, de sokat beszélgettünk róla, mert nem akarom, hogy egy legyen azok közül, akik a tudatlanságból fakadó magatartásukkal még jobban megnehezítik a betegek életét.” – fejtette ki Pokorny Lia.

A magyar lakosság több mint felének volt már bőrbetegsége élete során, de csupán a válaszadók negyede tudja, hogy bizonyos bőrproblémák akár diabétesszel, szív- és érrendszeri problémákkal vagy ízületi gyulladással is együtt járhatnak.

_mg_5268.jpg

„Sajnos tízből négyen úgy gondolják, a bőrgyógyászok inkább csak tüneti kezelést biztosítanak, pedig a bőrgyógyászati terápia az elmúlt 10 évben számos betegség tekintetében nagyon hatékonnyá vált. Egy szakorvosi konzultáció ma már életmentő is lehet: visszaállítja a bőr eredeti épségét és megelőzi a szövődményeket, a betegek életminősége pedig visszaállhat az egészségesekhez hasonló szintre” – mondta Prof. Dr. Bata-Csörgő Zsuzsanna, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke.

[1] A 18-59 éves lakosságra reprezentatív kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. végezte 1200 fős mintán 2015 szeptemberében

lola_nyomdai_300dpi_cmyk_white.jpg

Több mint szépséghiba: A bőrbetegségEK belső szervi problémákKAL és depresszióVAL is JÁRHATNAK

A magyar lakosság több mint felének volt már bőrbetegsége élete során, közel tizedük pedig jelenleg is küzd valamilyen bőrelváltozással - derül ki a Magyar Dermatológiai Társulat megbízásából készített reprezentatív kutatásból[1]. A lakosságnak csak 9%-a fordulna azonnal orvoshoz bőrrel kapcsolatos problémák esetén, 44%-uk viszont a tünetek kiújulása esetén sem konzultálna szakemberrel. A hanyagság hátterében a tájékozatlanság állhat: bár a bőrelváltozásokat a többség rossz jelnek veszi, csupán a válaszadók negyede tudja, hogy bizonyos bőrproblémák komoly belső szervi problémákkal is járhatnak. Az urticaria (csalánkiütés) néhány hét alatt múló formája az emberek 20-30%-nál megjelenik élete során, krónikus változata viszont egy ritka betegség, amely éveken vagy akár évtizedeken keresztül is megkeserítheti az érintettek életét: a kínzó viszketés mellett sok esetben pszichés problémákat és alvási nehézségeket is okozhat. Bár a magyarok kétharmada tudja, hogy egy bőrbetegség önmagában is depresszióhoz vagy tragikus esetben öngyilkossághoz vezethet, a többség kirekesztő magatartást tanúsít. A második alkalommal megrendezett Urticaria Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a krónikus bőrbetegségekben szenvedők hátrányos helyzetére és a kezeletlen bőrbetegségek lehetséges társbetegségeire.

lina_nyomdai_300dpi_cmyk_black.jpg

A magyar lakosság több mint fele szenvedett már valamilyen bőrbetegségtől élete során: a legtöbben az ekcémát (25%), a csalánkiütést (18%), a nem lábon jelentkező bőrgombát (12%) és a pikkelysömört (7%) említették, de sokan (15%) – kezelés vagy orvosi konzultáció hiányában – nevesíteni sem tudták bőrproblémájukat. Hiába érintett ilyen sok ember, a többség nincs tisztában azzal, hogy egy bőrtünet akár komoly belső szervi problémákkal is járhat. Csupán a válaszadók negyede tudja, hogy bizonyos bőrelváltozások akár diabétesszel vagy szív- és érrendszeri problémákkal is együtt járhatnak, de a többség a társuló ízületi gyulladás lehetőségéről sem tud, pedig ezek az elváltozások jellegzetes velejárói lehetnek a több, mint 200 000 embert érintő krónikus bőrbetegségnek, a pikkelysömörnek.

A probléma lélektani oldalát többen ismerik: magyarok 59%-a egyetért azzal, hogy egy bőrbetegség könnyen depresszióhoz vezethet, és sokan (16%) az öngyilkosságot is a lehetséges következmények közé sorolják. A diplomások jobban fel tudják mérni a pszichés problémák veszélyeit: közülük minden negyedik válaszadó említette az önkezűség kockázatát. A válaszadók ötöde viszont ártatlan, szakorvosi segítséget nem igénylő szépséghibaként tekint a bőrhibákra, kétharmaduk pedig azzal az állítással is egyetért, hogy a bőrápolás inkább egy női téma.

_mg_5001.jpg

Feltűnő kiütések: a legtöbben allergiára vagy mosdatlanságra gyanakodnak

A válaszadók 60%-a elsősorban allergiára gyanakszik, ha meglát egy bőrbeteget, minden ötödik ember viszont a mosdatlansághoz társítja a feltűnő kiütéseket. Inkább a férfiakra jellemző ez a gondolkodás: egynegyedük kapásból az érintettek rossz higiéniás körülményeivel magyarázza a bőrelváltozásokat. Akármi is legyen a probléma oka, minden második válaszadót (46%) kifejezetten zavar, ha a közelében valakin kiütéseket lát, tízből négyen (37%) pedig annyira tartanak a fertőzésveszélytől, hogy inkább félrehúzódnak a tömegközlekedési eszközökön. Az óvatosság ösztönös reakció, de nincs ok a félelemre, mert a bőrbetegségek döntő többsége nem terjed fertőzés útján. Ez a krónikus urticariáról is kijelenthető, annak ellenére, hogy a betegség többségében ismeretlen eredetű, és bármikor, bárkinél kialakulhat. Az égő, kínzóan viszkető kiütésekkel és duzzanatokkal járó bőrbetegség pszichés problémákhoz, alvási nehézségekhez és – más bőrproblémákhoz hasonlóan – társadalmi elszigetelődéshez vezethet. Minden negyedik bőrbeteg rendszeresen tapasztal negatív reakciót a környezetében, az érintettek ötöde (17%) pedig szóbeli vagy fizikai atrocitást is átélt már.

Idegenkedünk a bőrbetegektől, pedig sejtjük, hogy milyen életük lehet: a felmérésben résztvevők közel fele (45%) szerint a betegek sokkal nehezebben kötnek új barátságokat, de a legtöbben azt is tudják, hogy egy bőrprobléma megnehezítheti a karrierépítést, a sportolást és a párkeresést is.

_mg_5275.jpg

Tízből négy magyar visszatérő bőrtünetek esetén sem megy orvoshoz

Egy probléma, amit szinte mindenki halogat: bőrelváltozás panaszával kevesebb mint a magyarok fele fordulna szakemberhez egy héten belül. Minden ötödik válaszadó legalább egy hónapot várna a konzultációval, minden tizedik pedig egyáltalán nem keresne fel orvost, még akkor sem, ha a tünetek huzamosabb ideig fennállnának. Ebben a kérdésben érdekes módon a felsőfokú végzettségűek tanúsítják a legfelelőtlenebb hozzáállást: körükben mindössze 37% fordulna orvoshoz egy héten belül.

„Sajnos tízből négyen úgy gondolják, a bőrgyógyászok inkább csak tüneti kezelést biztosítanak, pedig a bőrgyógyászati terápia az elmúlt 10 évben számos betegség tekintetében nagyon hatékonnyá vált. Egy szakorvosi konzultáció ma már életmentő is lehet: visszaállítja a bőr eredeti épségét és megelőzi a szövődményeket, a betegek életminősége pedig visszaállhat az egészségesekhez hasonló szintre” – mondta Prof. Dr. Bata-Csörgő Zsuzsanna, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke.

„A kutatás szerint a többség csak akkor fordul szakorvoshoz, ha a bőrtünetek mások számára is látható helyen jelennek meg. Ez alapján is arra következtetünk, hogy ijesztően sokan kezelik szépséghibaként a bőrbetegségeket, és segítségkérés helyett inkább takargatják a problémájukat. Ugyanakkor súlyos betegség kialakulása esetén minden harmadik magyar nagyon komolyan venné a kérdést: hajlandó lenne akár 100 km-nél is többet utazni annak érdekében, hogy hatékony kezeléshez jusson.” – tette hozzá a bőrgyógyász szakorvos, aki példaként a krónikus urticariában szenvedők elszántságát említette: nem ritkán többnapos tortúrával jár számukra egy konzultáció, de szerencsére ma már ennél a betegségnél is elérhető a tünetmentesség.

lina_nyomdai_300dpi_cmyk_white.jpg

[1] A 18-59 éves lakosságra reprezentatív kutatást az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. végezte 1200 fős mintán 2015 szeptemberében a Novartis Hungária Kft. megrendelésére. (HU1509385936 Lezárás dátuma: 2015. szeptember 30.)

Szólj hozzá

életmód