2015. okt 02.

Nyílt Nap a HEROSZ Budapesti Állatotthonban

írta: budapest24
Nyílt Nap a HEROSZ Budapesti Állatotthonban

A HEROSZ Budapesti Állatotthon október 10-én nagy szeretettel vár minden érdeklődőt az Állatok Világnapja alkalmából szervezett Nyílt Napjára, ahol a látogatók egy igazán izgalmas, vidám napot tölthetnek el családjuk, állatbarátok, állatszerető híres emberek és az otthon védencei társaságában. Bemutatót tartanak Tóth Gábor (www.allatijobemutató.hu) és Both Zoltán. Idei sztárvendégeink: Falusi Mariann, Zalatnay Cini, Gergely Róbert és felesége, Némedi-Varga Tímea színésznő.
herosz_fb_cover_nyilt_nap_2015_ii.jpg

A HEROSZ Budapesti Állatotthon, mint minden ősszel, idén is izgalmas programokkal várja a gyermekeket és a felnőtteket az Állatok Világnapja alkalmából. A szervezők ez évben is számtalan érdekességgel készülnek; lesz kutya szépségverseny - melyre bárki nevezhet saját kutyusával, vagy az állatotthon egyik védencével, ingyenes kutyakozmetika, kutyasétáltatás, kutya- és cicasimogató, majd a nap végén a már megszokott tombola értékes nyereményekkel!  A szervezők a kicsiknek idén is gyereksarokkal és ingyenes lovaglással kedveskednek.

Tóth Gábor a nyári nyílt nap sikerén felbuzdulva most két bemutatót is tart. „Az alkalmazkodás mesterei” című programjában a városi életközösséget alkotó fajok sokszínű világába pillanthatnak be az érdeklődők. A „Kiskerti ornitológia” pedig azokat a környezetünkben élő madárfajokat mutatja be melyek etetéssel, itatással, odúk kihelyezésével közvetlen megfigyelésre és bensőségesebb kapcsolat kialakítására adnak lehetőséget. Óvodás és iskoláskorú gyermekek részére összeállított vicces ismeretterjesztő programjait a felnőttek épp úgy élvezhetik, mint a gyerek nézősereg.

Both Zoltán „egzotikus és veszélyes állatok bemutatója” során testközelből ismerkedhetünk meg néhány pók- és hüllőfajtával.

Idén először - a készletek erejéig - lehetőség lesz kutyák ingyenes chippeltetésére is Dr. Juhász Tamás, az állatotthon állatorvosa támogatásával.

A jelenlévők ellátásáról a házias ízeiről jól ismert büfé gondoskodik, de természetesen most sem marad el a már tradíciónak számító közös bográcsozás sem. A nap folyamán a régi jó retro bolhapiacok hangulatát idézi fel a garázsvásár, melynek bevételét az állatotthonban lakó kutyák, cicák valamint egyéb állatok életkörülményeinek javítására fordítják a szervezők.

A rendezvény 2015. október 10-én, reggel 10.00 órától délután 16.00 óráig áll nyitva a látogatók előtt, Budapest XXII. kerületében, a Brassói és Nyél utca találkozásánál.

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt!

Folytatódik a Happy Hours kampány!

Ha nem tudsz örökbefogadni, vagy önkéntes munkával segíteni, adományozz BOLDOG ÓRÁKAT a HEROSZ Budapesti Állatotthon kis lakóinak! Egy éve létrehoztuk a http://www.heroszhappyhours.hu/ elnevezésű adományoldalunkat, ahol „boldog órákkal” támogathatod otthonunk lakóit. A HEROSZ Budapesti Állatotthon egy órányi fenntartási költsége megközelítőleg 500 forint, így 500 Ft adománnyal egy egész boldog órát ajándékozol állatainknak.

Kampányvideónkat itt nézheted meg!

Bővebb információt itt találsz a HEROSZ Budapesti Állatotthonról és otthonunk gazdára váró állatairól.

 

Tippek, jó tanácsok újdonsült és már gyakorlott gazdiknak a HEROSZ Budapesti Állatotthon és a PURINA támogatásával

 

Miért jó, ha kutyaiskolába járatjuk kedvencünket?

Szerencsére egyre több család menhelyről hoz ki kutyát vagy cicát, ha állattartásra szánja el magát. A kölyökkutyákat mindenképp érdemes később kutyaoviba vagy iskolába vinni, de a közös tanulás a felnőtt állatoknak, és persze gazdijuknak is nagy hasznára lehet.

Kinek szól a kutyaiskola?

Sok emberben az a tévhit él, hogy kutyaiskolába csak valamilyen különleges okból járnak a kutyák, például megtanulni az őrzést-védést, vakvezetést. A kutyaiskola azonban nem erről szól. Minden kedvtelésből tartott kutya is járhat, és meglepő módon elsősorban nem is a kutyáknak szól a tanítás, hanem a gazdájuknak! Hiszen gondoljunk bele, a kutya mindent tud „magától” - tud ülni, állni, feküdni - a gazdiknak viszont meg kell tanulniuk, hogy érjék el kutyájuknál, hogy az azt csinálja, amit embertársuk szeretne. A kutyaiskolában megtanuljuk, hogy éljünk együtt harmonikusan ebünkkel úgy, hogy mindketten boldogok és elégedettek legyünk.

Mikor vihetem kutyámat a suliba?

Már egészen kicsi korban, 4-5 hónaposan el lehet kezdeni a kutyaóvodát. Ennek fő előnye, hogy a kiskutya szocializálódik, hiszen rengeteg hasonló korú kutyával van együtt. Ebben az időszakban még nincsenek komoly gyakorlatok, a kutyusok főleg játszanak egymással, de az alapgyakorlatokat (ül, fekszik) már itt megtanulják. Az iskolát 8 hónapos kor – tehát ivarérettség után - érdemes elkezdeni.

Ha a kutyaovit elmulasztottuk, vagy kutyánk már jócskán felnőtt korú, akkor is érdemes még elkezdeni az iskolát. A kutyák számára a kutyaiskolai foglalkozás elsősorban játék, közösen eltöltött idő a gazdival. Nagyon hálásak lesznek nekünk az együtt töltött időért. Egy több éves kutya is nagyon tanulékony, ha megfelelően ösztönözzük, meglepően sok kérésünket képes végrehajtani.

Akkor sem kell megijednünk, ha ebünknek valamilyen viselkedési problémája van (pl. más állatokkal vagy emberekkel agresszív), vagy esetleg felnőtt kutyust hoztunk ki a menhelyről, akivel nehezen boldogulunk. Az ilyen kutyák számára a legtöbb kutyaiskolában külön úgynevezett szocializációs csoportot hoznak létre. Itt a kutyák előbb megtanulnak közösségben viselkedni, és csak utána jön a többi feladat.

Pontosan mi történik a kutyaiskolában?

Az iskolában, csakúgy, mint az óvodában, gyakorlatok követik egymást, ezeket a gyakorlatokat szakítják meg a játékidők. Az ovival ellentétben itt már hosszabb az egyhuzamban tanulással töltött idő, de a játékra is bőven van alkalom. Az iskolának - csakúgy, mint az emberek esetében - különböző szintjei vannak, egy-egy szintet vizsgával kell lezárni, ezután kezdhetjük el a magasabb fokú tanfolyamot. Az alapfokú tanfolyamon a gazdik megtanulják, hogyan érjék el kutyájuknál, hogy az üljön, feküdjön, egy helyben maradjon, vagy szépen sétáljon pórázon. Az egyik legfontosabb feladat, amelyet mindenképpen meg kell tanítanunk kutyánknak - akár járunk vele iskolába, akár otthon tanítjuk - a behívás, tehát hogy ebünk bármilyen körülmények között odajöjjön hozzánk, ha hívjuk. Ennek nagyon nagy haszna van, főleg a kutya biztonsága szempontjából.

A haladóbb tanfolyamokon a tudásunkat elmélyíthetjük, például megtaníthatjuk ebünknek, hogyan sétáljon lábunk mellett póráz nélkül is. Ez természetesen már nem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy kedvencünkkel harmóniában éljünk. Az iskolába járás azonban sokszor a gazdi számára is szenvedéllyé válik. A szabadban a kutyákkal való foglalatosság igazán élvezetes, főleg, ha közben hasonló érdeklődésű emberek társaságában is tölthetjük az időt. Ezért sokan még akkor is járnak kutyaiskolába, ha ebük már rég megtanulta a leckét.

Szólj hozzá

HEROSZ