2015. okt 07.

Több mint 4000 középiskolás versenyez, melyikük tud többet a pénzügyekről, a gazdaságról!

írta: budapest24
Több mint 4000 középiskolás versenyez, melyikük tud többet a pénzügyekről, a gazdaságról!

Október 8-tól ismét PénzSztár Országos Középiskolai Pénzügyi-Gazdasági Verseny

Több mint 1000 négyfős középiskolás csapat részvételével, október 8-án indul a legnagyobb hazai pénzügyi-gazdasági vetélkedő, a PénzSztár. Az idén harmadik alkalommal – a TakarékBank főtámogatásával és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemelt szakmai partnerségével – megrendezendő verseny fő célja, hogy játékos formában felmérje a diákok tudását, fejlessze pénzügyi kultúrájukat, egyúttal segítse a középiskolákat pénzügyi oktatási innovációs törekvéseik megvalósításában. A győztes csapat tagjai 100-100 ezer forinttal és egy-egy okostelefonnal gazdagodnak.

11887851_795292453903073_2935194215731932917_n.jpg

„Örömmel jelenthetem be, hogy a verseny – az előző két évhez hasonlóan – ismét megmozgatta a hazai középiskolák jelentős részét, s immár méltán nevezhetjük Kárpát-medencei vetélkedésnek, miután a határon túli magyar középiskolákból is szép számmal érkeztek jelentkezések. Újdonság, hogy az idén biztosan lesz egy határon túli a legjobb 8 csapat között is, hiszen úgy állítottuk össze az egyes fordulók mezőnyét, hogy a határon túliak egészen az elődöntőig külön mérhetik össze a tudásukat” – közölte a PénzSztár Versenyközpont vezetője, az idén 25. alkalommal megjelenő Magyar Pénzügyi Almanach főszerkesztője. Kerekes György elmondta, hogy az indulási szándékát jelző több mint 1000, egyenként négyfős csapat között 953 magyarországi, 33 erdélyi, 20 vajdasági és 1 felvidéki team szerepel. A legtöbb, 201 csapat budapesti, Jász-Nagykun-Szolnok megyéből 134-en, Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből pedig 64-en regisztráltak.

Az október 8-án és 15-én tartandó, kétfordulós internetes előselejtezőben dől el, hogy a 19 hazai megyéből és Budapestről, illetve a határon túli magyarlakta területekről melyik öt-öt – összesen 110 – csapat kerül be a helyszíni fordulókba. A november 4-én, 22 helyszínen megrendezendő selejtező eredménye alapján a 100 hazai csapatból 28, míg a 10 határon túliból 4 mehet tovább a november 19-i középdöntőbe. A hazaiak közül a budapesti és a megyei győztesek, illetve rajtuk kívül 6 régióból az oda tartozó 3-3 megye legjobb második helyezettje, a közép-magyarországi régióból pedig a budapesti és a Pest megyei 2. helyezett jut tovább, míg a határon túliak közül a két helyszíni győztes és a két második helyezett csapat. A középdöntő a hazai csapatok számára a 7 magyarországi régióban lesz, míg a határon túliaknak egy külön magyarországi helyszínen. Innen a legjobb 7 hazai és 1 határon túli csapat kap meghívást a december 3-i budapesti elődöntőbe, akik közül a legsikeresebb 4 team mérkőzhet meg egymással a december 17-i országos döntőben.

1374877_476501462448842_1702659132_n.jpg

Kerekes György hozzátette, a  verseny kapcsán, tanári kezdeményezésre, 15 iskolával megalakult a PénzSztár Iskolahálózat, mely segíteni hivatott a pénzügyi-gazdasági oktatás módszertani kérdéseinek megvitatására.

„Örömmel állunk minden olyan kezdeményezés mögé, amely a középiskolás korosztály pénzügyi, közpénzügyi kultúrájának fejlesztését célozza. Meggyőződésünk, hogy az adótudatosság kialakítását fiatal korban kell kezdeni, mindez azonban csak alapos pénzügyi ismeretekre, korszerű tudásra építhető. A PénzSztár vetélkedő maradéktalanul eleget tesz ennek a célnak” – hangsúlyozta dr. Vas Adrienn, a NAV Képzési, Egészségügyi és Kulturális Intézetének főigazgató-helyettese.

„Nemcsak az ügyfeleknek, hanem a pénzügyi szolgáltatóknak is rendkívül fontos, hogy a pénzügyekben jártas, felelős döntéseket hozó ügyfeleik legyenek. Ezért elengedhetetlen, hogy a pénzügyi szakma, az üzleti szereplők és a felelősen gondolkodó vállalatok hozzájáruljanak az oktatás támogatásához. A takarékszövetkezetek ezért is hívták életre ezt a versenyt, és szerveznek évek óta olyan programokat, amelyek a fiatalok pénzügyi ismereteinek elmélyítését célozzák” – fogalmazott Vojnits Tamás. A verseny gyémánt fokozatú támogatója, a TakarékBank vezérigazgató-helyettese elmondta: „A TakarékBank által végzett kutatások alátámasztották, hogy a fiatalok többnyire 18 és 23 éves koruk között kerülnek a pénzintézetekkel először szorosabb kapcsolatba. A legalapvetőbb pénzügyi ismeretek – bankszámlavezetés, bankkártya-használat – megszerzése is jellemzően erre az életkorra tehető, ezért is lehet az, hogy a középiskolás korosztály a kutatások szerint az átlagnál sokkal tájékozatlanabbnak érzi magát a pénzügyek területén. A tájékozódást pedig nem lehet elég korán elkezdeni: minden korosztály számára meg kell találni azt a fórumot és eszközt, amely be tudja vezetni őket a pénzügyek világába, növelni tudja az ismereteket – ez az útja ugyanis annak, hogy a fiatalok a pénzügyekben tájékozott, felelős döntéseket hozó felnőttekké váljanak.”

„A Gazdasági Versenyhivatal a három évvel ezelőtti kezdetektől támogatja a PénzSztár vetélkedőt, mivel meggyőződésünk, hogy a tudatos fogyasztói és vállalkozói attitűd kialakítását nem lehet elég korán elkezdeni. A vetélkedő a GVH versenykultúra-fejlesztési munkáját jelentősen tudja támogatni részben azáltal, hogy az üzleti- és pénzügyi folyamatokat átlátó, felkészült középiskolásokat tesz érdeklődővé a tisztességes versenyből származó előnyök és a versenyjogi jogalkalmazás iránt, részben pedig azáltal, hogy a most vetélkedő fiatalok nem is annyira a távoli jövőben cégvezetőként, vállalkozóként, fogyasztóként maguk fogják alakítani a versenyfolyamatokat” – közölte dr. Basa Andrea, a Gazdasági Versenyhivatal sajtószóvivője.

2015-ben a fődíjat a nyertes csapat minden tagjának járó, 100 ezer forint értékű TakarékBank bankkártya és a fő médiatámogató HVG által felajánlott egy-egy okostelefon jelenti, de a versenyzőket további értékes ajándékok és nyeremények is várják fordulóról fordulóra. A legkiválóbb felkészítő tanárok munkáját különdíjjal ismerik el.

A PénzSztár verseny szervezői az értékes tárgyjutalmak mellett olyan tudásalapú szakmai díjakkal – továbbképzésekkel, tréningekkel, szakmai gyakorlatokkal és tanulmányutakkal – is készülnek a legjobb csapatok megjutalmazására, amelyek támogatják a verseny célját. Újdonság, hogy az a három középiskola, ahonnan a legtöbb csapat kitölti az előselejtező két online tesztjét – az elért eredménytől függetlenül – különdíjban részesül. Nyereményük egy-egy oktatási szimulációs szoftverlicenc, amely további segítséget nyújthat számukra a pénzügyi és gazdasági ismeretek elsajátításában. Azok pedig, akik nem jutnak tovább az online fordulókból, a főversennyel párhuzamosan külön játékban vehetnek részt, további nyereményekért.

Szólj hozzá

program pénzsztár