2015. okt 13.

Az olvasás öröméről nem szabad lemondani

írta: budapest24
Az olvasás öröméről nem szabad lemondani

Félidejéhez érkezett a Könyvkihívás

„A szürke ötven árnyalata” a legolvasottabb könyv a Könyvkihívás aktuális statisztikája szerint – aminek részben az is a magyarázata, hogy az egy év alatt 50 könyv elolvasására vállalkozó regisztrálóknak 50 különféle kategóriából kell olvasnivalót választania; így a népszerű trilógia első része több kategória előírásainak megfelelhetett. Az Olvasás Éjszakáján rendezett kerekasztal-beszélgetésen azonban kiderült, hogy fontosabb az olvasás élménye annál, minthogy osztályozzuk a közkedveltté vált könyveket.

szmo_konyvkihivas_01.jpg

A félidejéhez érkezett Könyvkihívás adta az apropóját annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amelyet Az Olvasás Éjszakája programsorozat keretében szervezett a projektet is támogató Kossuth Kiadó az Örkény István Könyvesboltban. A beszélgetés során a résztvevők - Vekerdy Tamás pszichológus, Sára Júlia író-filmrendező, Horváth Péter író, Kocsis András Sándor a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója és Kruzslicz Dávid aSzeretlekmagyarország.hu főszerkesztője – egyetértettek abban, hogy a Könyvkihívással minden résztvevő csak nyerhet: az olvasás élményét, új könyvek felfedezését, egy olvasni szerető közösséget.

szmo_konykihivas_kozossegi_plakat.jpg

Kruzslicz Dávid, a Szeretlekmagyarország.hu főszerkesztője elmondta, hogy a portál által év elején felkarolt projekt hamar népszerű lett: 5767 regisztrált résztvevője van a Könyvkihívásnak, akik mostanáig 23 000-nél több könyvet olvastak el. Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a kiadó számára egyértelmű volt, hogy a kezdeményezés mellé áll, és támogatja az olvasás népszerűsítését.

szmo_konyvkihivas_02.jpg

„Az a lényeges, hogy olvassanak a fiatalok, kevésbé az, hogy mit, előbb-utóbb mindenki eljut a neki való olvasmányhoz”– válaszolta Vekerdy Tamás a Könyvkihívással kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésre. Horváth Péter hozzátette: „Fontos, hogy senki ne mondjon le az olvasás öröméről az intellektualitás kedvéért. Tehát ha egy könyv valamiért a 22. oldalon unalmasnak tűnik, akkor nyugodtan be lehet zárni, és félretenni.

Felmerült a kérdés, hogy a digitális világ térnyerésével veszélybe kerültek-e a hagyományos könyvek, kell-e tartanunk a technikától. Vekerdy Tamás szerint az lenne jó, ha mi használnánk a technikát, és nem a technika igázna le minket.„Egy vasárnapi ebédnél ne az okostelefon játssza a főszerepet.” Kocsis András Sándor pedig úgy vélte, hogy sokat segíthet a jövő generációk nevelésében, ha olyan környezetet teremtünk, amelyben az olvasás egy életérzés lehet.

A beszélgetés végén kiderült az is, hogy a www.konyvkihivas.hu oldal statisztikái alapján a résztvevők által három leggyakrabban olvasott könyv „A szürke ötven árnyalata”, a „Csillagainkban a hiba” és „A kisherceg”. A kihíváshoz még most sem késő csatlakozni, hiszen egy hónap alatt 4 könyv elolvasásával is lehet pályázni, a kihívást teljesítők között pedig minden hónapban értékes könyvnyeremények találnak gazdára a Kossuth Kiadó jóvoltából.

szmo_konyvkihivas_03.jpg

A szeptemberig 25 könyv elolvasását vállalók között tartott sorsolás szerencsés nyertese, Sugár Kata Boglárka az Olvasás Éjszakáján vehette át elismerő oklevelét Kruzslicz Dávidtól, a Szeretlekmagyarország.hu főszerkesztőjétől, és az 50.000 Ft értékű könyvcsomag összeállítására feljogosító utalványát Kocsis András Sándortól, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatójától. Kata számára az olvasás a legfőbb hobbi, vagy még annál is több, olvasónaplóit korábban iskolájában a tanárai is méltatták – a 25 könyv elolvasása így nem is jelentett számára óriási kihívást, de nagyon örült, hogy részt vehetett a kezdeményezésben és a különböző kategóriáknak való megfelelés miatt új, eddig ismeretlen olvasmányokat választhatott.

Az Olvasás Éjszakáján került az Örkény István Könyvesbolt kirakatába az a különleges közösségi montázs, amelyen a Könyvkihívás olvasni szerető résztevői láthatók, kezükben kedvenc írójuk nevével. A montázs is arról árulkodik, amiről a Könyvkihívás statisztikája: ha olvasásról van szó, a hölgyek az aktívabbak. A plakát október 19-ig tekinthető meg az Örkény István Könyvesbolt kirakatában, a Szent István körúton.

szmo_konyvkihivas_04.jpg

Szólj hozzá

Könyvkihívás