2015. okt 13.

Fókuszban az Európába érkezők

írta: budapest24
Fókuszban az Európába érkezők

Októberi programok az Európa Pontban

Varnus Xavér orgonaművész előadása, David Yengibarian tangóharmonika-művész koncertje, 19 Európába érkező menekült története és OmarSy alakítása mesél a hónapban az Európába vágyó és itt új hazát találó emberekről. Menekültek és migránsok, akik által sokszínűbbé válik a kontinens.

jo-ejszakat-mad-varnus-xaver-original-49886.jpg

A hónap első programján, október 9-én 19 menekült fiatal, 19 sors, 19 alkotás kerül terítékre egy izgalmas, Dániából érkező kiállítás keretében. A Facing Europe kiállítás új szempontból mutatja be a migrációt. A képeket önkéntesek közreműködésével menekültek készítették egy nemzetközi workshopon 2014 tavaszán Görögországban. A kiállítás megnyitóján az örmény születésű David Yengibarian zenél majd, aki mára az egyik legkeresettebb fiatal jazz- és világzenei előadó, harmonikaművész Magyarországon. Népzenei ihletésű egyedi zenei világának fő inspirációs forrása az örmény zenei hagyomány, az európai és amerikai jazz és improvizatív zene, az argentin tangó, valamint az azt megújító Astor Piazzolla zenéje.

Következő, október 15-i programunk vendége, Varnus Xavér. A világhírű orgonaművész már közel háromezer hangversenyt adott, előadásai Budapesttől Londonig mindig teltházasak. Az Európa Pontban október 15-én egy különleges előadást láthatnak tőle az érdeklődők. Migráns zeneszerzők alkotásait mutatja majd be videóbejátszásokon keresztül, amelyeket rövid kultúrtörténeti előadással helyez kontextusba a zeneszerzőről és koráról. Emellett bemutatja azt is, hogy az adott migráns zeneszerző életműve miként járult hozzá a közös európai kultúra megteremtéséhez.

Októberi filmklubunk (október 22.) is a bevándorlás témaköréhez kapcsolódik: az OmarSy és Charlotte Gainsbourg főszereplésével leforgatott film egy szenegáli bevándorló, Samba franciaországi történetét meséli el.

A hónap során folyamatosan látogatható az ARC-cal közösen szervezett plakátkiállítás az Európa Pont melletti téren a Millenáris Parkban, amelyre a pályázók a Fejlesztés Európai Évéhez kapcsolódóan azt álmodták plakátra, hogy mivel járulnának hozzá a világ jobbátételéhez.

Az Európa Pont októberi programjainak részletes leírása az Európa Pont Facebook oldalán olvasható. Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk benneteket!

Valamennyi program ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt!

 

Szólj hozzá

prog