2015. okt 16.

Országszerte minőségi magyar pékáruval lepi meg a rászorulókat a Kenyér Világnapján a Magyar Pékszövetség

írta: budapest24
Országszerte minőségi magyar pékáruval lepi meg a rászorulókat a Kenyér Világnapján a Magyar Pékszövetség

Idén 15. alkalommal rendezi meg a Magyar Pékszövetség a Kenyér Világnapját, október 16-án. A szakmai szövetség szeretné felhívni a figyelmet a mindennapi jó minőségű kenyér szerepére, és arra, hogy a pékek nehéz és áldozatos munkájuk ellenére is segíteni szeretnék azokat az embereket, akik csak ritkán ehetnek friss magyar alapanyagból készült pékárut.
kenyer_1.jpg

 

Országszerte kéttucatnyi helyszínen óvodásoknak, kisiskolásoknak, időseknek, kórházi betegeknek, hátrányos helyzetben lévőknek, fogyatékkal élőknek adnak meglepetés kenyeret és péksüteményt a Magyar Pékszövetséghez tartozó pékségek. Nem csupán a fővárosban, hanem többek között Jászapátiban, Jászberényben, Jászfelsőszentgyörgyön, Marcaliban, Nagyatádon, Komlón, Pécsett, Baján, Nagybajomban, Kisteleken, Soltvadkerten, Sárisápon, Andornaktályán, Szigethalmon, Ózdon, Nyíregyházán, Mosonmagyaróváron és Szekszárdon is arra törekszenek, hogy minél több fogyasztó megismerje az egészséges magyar kenyeret és péksüteményt.

„Ez a 15. alkalom, amikor megrendezzük a Kenyér Világnapját, amikor az adományozás mellett szeretnénk kihangsúlyozni azt is, hogy a minőségi kenyér tudatos fogyasztása a legalapvetőbb gasztronómiai hagyományunk része. Szeretnénk, ha a fogyasztók felismernék a különbséget egy igazi pékmester által sütött kovászos kenyér és a tömegtermék között”.– mesél a programokról Lakatos Tibor, a Magyar Pékszövetség alelnöke.

Programok részletesen:

  • Budapest: XIV. kerület, Almádi u. 3-5. Pesti Barnabás Iskola tanműhely
    • október 17-én, szombaton szakképző iskolák részvételével Pozsonyi kifli verseny és Pék Hagyományőrző Verseny kezdődik 9 órakor, ezzel egyidejűleg pedig a gyerekek és szüleik számára nyílt napot tart az iskola.
  • Jászapáti, Sütőház Kft.: nyílt nap lesz a pékségben, óvodásokat, iskolásokat fogadnak, akikkel megismertetik a pékek munkáját. A Jászberényi Kórház három napon keresztül ingyen kapja a termékeket, ezen kívül három idősek otthona (Jászapátin, Jászberényben, Jászfelsőszentgyörgyön) szintén ingyen kap péktermékeket. A saját boltban akciókat, kóstoltatásokat tartanak három napon keresztül.
  • Somogy és Baranya megye, Európa Pék Kft.: Öt üzem (Marcali, Nagyatád, Komló, Pécs, Nagybajom) ingyen illetve kedvezményes önköltségi áron szállít péktermékeket a rászorulóknak. A Nagybajomi Csecsemőotthon, a Nagyatádi Anyaotthon ingyen ellátásban részesül a Kenyér Világnapja alkalmából.
  • Kistelek, Darabos Pékség: nyílt napot tart a pékségben, óvodásokat, iskolásokat fogad, akikkel megismerteti a pékek munkáját.
  • Soltvadkert, Vadkert Pékség: Hat gyermekélelmezési intézet a Kenyér Világnapja alkalmából ingyenesen kapja az aznapi szállítást!
  • Sárisáp, Ligeti Pékség: a Jenői Általános Iskola hátrányos helyzetű alsó tagozatosainak tart egy kóstoltatással, tésztagyúrással egybekötött interaktív előadást a pékek életéről és a kenyérről. Kenyereket, finom péksüteményeket visz, hogy mindent meg lehessen kóstolni.
  • Andornaktálya, Kurdi Family Kft: az andornaktályai óvodásoknak ajándékoz különféle péksüteményeket.
  • Gere Pékség, Szigethalom: nyílt napot tart a pékségben, helyi iskolásokat és XVI. kerületi óvodásokat fogad, akikkel megismerteti a pékek munkáját, a tésztagyúrást, pereckészítést. A cégtulajdonos gyerekekkel beszélgetést kezdeményeznek a kenyérről, továbbá a termékeket féláron értékesíti szakboltjaiban.
  • Ózd, Filó Ker Kft.: az Árpád vezér úti óvodának teljes kiőrlésű termékeket adományoz, és megismerteti a gyerekekkel, hogy milyen kedvező élettani hatásai vannak az ilyen egészséges életmódba illő kenyereknek.
  • Nyíregyháza, Vela Kft: Nyíregyháza főterén október 16-án 11-14 óra között a Magyar Pékszövetség regionális szervezetének összefogásában a pékek kenyereket és süteményeket ajándékoznak minden rászoruló számára.
  • Mosonmagyaróvár, Kránitz Pékség: okt. 15-én a Vackor Óvoda nagycsoportosai látogatnak a pékségbe, ahol megismerkedhetnek a pékek munkájával, kipróbálhatják a tésztagyúrást, és reggelit készíthetnek maguknak reform termékek felhasználásával.
  • Csapó Dániel Középiskola, Mezőgazdasági Szakképző Iskola, Szekszárd: ünnepséget szervez okt. 16-án 9 órától, ahol többek között köves kézi malommal történő gabonaőrlési bemutató, langalló közös sütése és kóstoltatása, kenyér díszmunka kiállítás, kovászkészítési bemutató és egyéb érdekes programok várják az érdeklődőket.
Szólj hozzá