2015. okt 16.

V. Whisky Show Budapest

írta: budapest24
V. Whisky Show Budapest

Egy különleges kóstoló közel 300-fajta whiskyvel

Immáron ötödik alkalommal rendezik meg a világszerte népszerű whisky bemutatók magyarországi változatát, a Whisky Show-t. 2015. november 7-én, szombaton a Corinthia Hotel Budapest ad otthont a rendezvénynek, ahol 14.00- 21:00 között mintegy 300 különböző whiskyt és érlelt párlatot lehet megkóstolni. Belépőjegyek 5000 Ft-ért korlátozott számban kaphatók, és kóstolójegyeket, illetve egy gravírozott kristálypoharat is tartalmaznak. A rendezvény nem titkolt célja, hogy a téma minden vonatkozásában tájékoztassa és egyben a kulturált, de igényes alkohol fogyasztás rejtelmeibe és értő élvezetébe is bevezesse az érdeklődőket.
unnamed_141.jpg

A whiskyről

A whisky egy gabonapárlat, amely erjesztés, többszörös lepárlás, majd tölgyfahordós érlelés után kerülhet palackozásra. A legnevesebbek a skót whiskyk, melyek árpamalátából készülnek. A gyártás során a csíráztatott árpát hagyományosan tőzeggel fűtött kemencében szárítják, így nyeri el többé-kevésbé füstös ízét. Az ír whiskey (ők használják az "e"-t is az elnevezésben) szintén árpából készül, és a skót whiskyhez hasonlóan minimum 3 évig érlelik a hordókban, amelyeket azt megelőzően sherry, vagy  bourbon whiskey érlelésére használtak - ez is nagy szerepet játszik mindkét whisky-féleség végső ízvilágának kialakításában. Természetesen minél hosszabban (akár  több évtizedig) érlelnek egy párlatot, annál sötétebb, teltebb, nemesebb lesz az íze - és ennek megfelelően annál drágább is az előállítása. A bourbon whiskey az USA-ban készül, kukorica alapú, minimum 2 évig érlelt. A kanadai whisky pedig főleg rozsból készül, és a négy fő whisky-féle közül ez a legkönnyedebb, legfrissebb fajtájú. A whisky végleges ízéhez nagyban hozzájárul az is, hogy érlelés közben milyen vidéken tárolják a hordókat, mivel a porózus fadongákon keresztül a külső levegővel is érintkezik az ital - így lehetnek például tengeri sós, mezei virágos illatjegyei is.

A whisky-gyártásban nagy szerepe van az ún. Master Distiller-nek (lepárlómester) és a Master Blender-nek (keverőmester), aki arról gondoskodik, hogy csupán érzékszerveit használva minden évben kikeverje - akár 50-féle különböző whiskyből - az adott márka és fajta jellemző ízvilágát. Minden lepárlónak két embere van erre a munkára, akik nem lehetnek egy helyen, nem ülhetnek egy repülőgépre - hiszen csak ők a tudói a pontos illat- és ízösszetételnek. Lehetetlen lenne ezt a tudást gépiesíteni vagy számokkal leírni, mivel élő anyagok feldolgozásáról beszélünk, amelyekre évről évre más környezeti hatások teszik lenyomatukat.
unnamed_1_37.jpg

A Whisky Show ötlete

A Whisky Show-hoz hasonló bemutatóknak – csakúgy, mint hazánkban a jobbnál jobb bor- vagy pálinka fesztiváloknak -  külföldön már nagy hagyományai vannak. A Whisky Show-n évente egyszer bárki átélheti azt a nem mindennapi élményt, hogy egy teljes délutánon és estén át összesen mintegy 300 különböző whisky márka közül kóstolhat. Bemutatásra kerülnek a legismertebb kevert, azaz blended whiskyk, skót maláta whiskyk, márkás ír whiskey-k, amerikai Bourbon, Tennessee, kukorica és rozs whiskey-k, valamint különféle minőségi whiskyk Kanadából, Japánból, sőt Tajvanról! A lepárlók hivatalos palackozásain kívül bemutatásra kerülnek független palackozók különleges kiadású párlatai is. Így tehát a nagy és ismert márkák mellett találkozhat igazi kuriózumnak számító tételekkel  is, többek között a Glenfarclas, a BenRiach, a Glenfiddich, a Nikka, vagy a Woodford lepárlók különlegességeivel és történeteivel. A Whisky Shownak idén is lesz egy limitált kiadású, a helyszínen megvásárolható különlegessége is: a Glenfiddich Original 1963 Straight Malt Whisky, amely a világpiacon elsőként, nagy mennyiségben értékesített maláta whiskyként alapozta meg a máig tartó skót single malt whisky trendet.

 

Programok

Mindent első kézből ismerhet meg, mivel a Skóciából, Japánból, Tajvanról, az Egyesült Államokból és Írországból érkezett szakértők személyesen kóstoltatják az aranysárga színű „élet vizét”.  A rendezvény keretében 7 különteremben közel 30 ültetett előadás (ún. Master Class szeminárium) is megrendezésre kerül különböző témákban, ahol külföldi és hazai előadók mutatják be egy-egy márka termékeit, azok jellegzetességeit, és kóstoltatják meg a legkülönlegesebb párlataikat.

A Whisky Show hagyományos programelemein túl, mint amilyen a skót dudások felvonulása, a legjobb stand és legjobb whisky megválasztása, idén is lesz Whisky Koktél-Verseny, a Bols Mixer Akadémia szervezésében, valamint újdonságként megrendezésre kerül az Irish Coffee Cup 2015 verseny profi baristáknak, az "Egyesület a Magyar Kávékultúráért" szervezésében. A korábbi évektől eltérően külön Food & Drink terem is kialakításra kerül, ahol szendvicsek, ételkülönlegességek, speciális espresso és filterkávék, tea, csokoládé, kézműves sör és a Naturaqua szonzorálásában vízpontok is felállításra kerülnek a felelős és kulturált alkoholfogyasztás támogatása érdekében.

unnamed_2_18.jpg

Belépőjegyek

Belépőjegyek korlátozott számban kaphatók, áruk 5000 Ft. Minden jegy tartalmaz 5 db kóstolójegyet és egy exkluzív skót kristály whisky-kóstolópoharat is. Jegyárusítás: Whisky Shop - Veres Pálné utca 8., Libri Könyvesboltok és a www.whiskynet.hu, a www.port.hu valamint a www.programturizmus.hu oldalakon.

Kiállítók, márkák

A teljes kiállítói lista, illetve a részletes program és a szemináriumok témái, beosztása megtekinthető a Whisky Show honlapján: www.whisky-show.hu

Facebook itt!

Szólj hozzá

program V. Whisky Show Budapest