2015. dec 03.

Megtérülő befektetés az adományozás

írta: budapest24
Megtérülő befektetés az adományozás

A világ legnagyobb vállalatainak eredményei igazolják, hogy az adományozás megtérülő befektetésnek számít. Decemberben ajánlják fel a legtöbb adományt, Magyarországon is egyre többször fordul elő, hogy a karácsonyi reklámajándékok árát jótékony célra fordítják.
mupa_plakat_1.jpg

Azok a vállalatok, amelyek az elmúlt három évben a korábbinál többet jótékonykodtak, a bevételeiket is növelni tudták – áll a CECP „Giving in Numbers – 2015 Edition” című jelentésében. A társadalmi felelősségvállalás iránt elkötelezett cégvezetőket tömörítő szervezet leszögezi, hogy az adományozás csak egy a sok faktor közül, amely egy vállalat teljesítményét meghatározza. Ugyanakkor ez is fontos tényező: a Nielsen felmérése szerint például a fogyasztók 55 százalékkal többet vásárolnak olyan cégek termékeiből, amelyekről köztudott, hogy jótékonykodnak. A társadalmi szerepvállalásban kiemelkedő cégek iránt a dolgozóik is lojálisabbak, ami tovább növeli versenyképességüket.

Az adományozási hajlam Európában és Észak-Amerikában decemberben tetőzik: az év végi összesítések mellett az ünnepek hangulata is támogatja a jótékonykodást, így egyes felmérések szerint az összes felajánlás 30 százaléka erre a hónapra esik. 2015-ben december 1-re esett a Giving Tuesday, vagyis az adományozás napja is, amelyet a karácsonyi vásárlási láz kezdetét jelző Black Friday utáni kedden tartanak. Tavaly csak ezen a napon mintegy 46 millió dollárt ajánlottak fel több mint 20 ezer szervezetnek világszerte.

Repiajándék helyett jótékonykodás?

Magyarországon a KSH adatai szerint a nonprofit szervezetek bevételei a 2012-es csúcs után 2013-ban valamelyest mérséklődtek. Míg az állami támogatások összege csökkent, a magán (lakossági és vállalati) felajánlások nagysága kis mértékben növekedett. A Magyar Hospice Alapítvány adatai szerint 2013-ról 2014-re több mint 20 százalékkal nőtt a cégektől érkező támogatás nagysága.

A Magyar Hospice Alapítvány orvosigazgatója, Dr. Muszbek Katalin hozzátette: már hazánkban is kezd terjedni az a gyakorlat, hogy a vállalatok a partnereknek szánt céges ajándékok értékét jótékony célra ajánlják fel. „A logózott bögrék és borospalackok helyett ezek a vállalatok valami értékesebbet: a jótékonykodás örömét adják üzletfeleiknek” – magyarázta Dr. Muszbek Katalin.

A Magyar Hospice Alapítvány vezetője ugyanakkor hozzátette: a legtöbben még konkrétabb formában, tényleges ajándékkal szeretnének köszönetet mondani az elmúlt évért. „Erre nyújt megoldást a januári jótékonysági koncertünk, amelyre olyan művészeket sikerült meghívnunk, mint Szekeres Adrien, a Benkó Dixieland Band, Karácsony János és az Óbudai Danubia Zenekar. A támogatóink ajándékjegyeket vásárolhatnak partnereik számára, akik így egy felejthetetlen élményt kapnak, miközben a bevételt teljes mértékben a daganatos betegek javára fordítjuk” – magyarázta Dr. Muszbek Katalin. A szakember hozzátette, hogy az év végén sok vállalat segít pénz helyett termékek vagy szolgáltatások felajánlásával is.

Szólj hozzá

program Magyar Hospice Alapítvány