2016. jan 10.

Várkonyi Andi: „Nagypapi idén 100 éves lesz!”

írta: budapest24
Várkonyi Andi: „Nagypapi idén 100 éves lesz!”

Különleges kapcsolat köti össze őket

Kisgyermekkorában rengeteget időt töltöttek együtt, és ma már ugyan ritkán találkoznak, különleges kapcsolat köti össze dr. Várkonyi Andreát és nagypapáját. A család legidősebb tagja idén ünnepli 100. születésnapját, és mentális frissességéről mi sem árulkodik jobban annál, minthogy 10 unokája és 14 dédunokája nevét, illetve foglalkozását kívülről fújja.
andi_nagypapajaval_es_anyukajaval.jpg

Ugyan dr. Várkonyi Andrea hatalmas családja az ország, sőt a világ különböző pontjain él, mindig kerítenek alkalmat arra, hogy találkozzanak. A közös családi összejövetelekről nem hiányozhat a família oszlopos tagja, Pali bácsi sem, akit idén három gyermeke mellett 10 unokája és 14 dédunokája is felköszönt majd születésnapján.
fotoalbum_nezegetes_a_nagypapaval.jpg

„Hihetetlen: Nagypapi idén lesz száz éves! Ennél még nagyobb szerencse, hogy nem csak fizikailag, de szellemileg is kitűnő állapotban van. Biztos vagyok benne, ebben nagy szerepe van annak, hogy világ életében képezte magát: latin-görög-orosz szakos tanárként, filozófia egyetemi doktorként és fordítóként csodálatos útravalót adott nekünk - a tanulásra és önmagunk folyamatos képzésére „nevelt” minket” – mondta el dr. Várkonyi Andrea. Egykori orvosként hozzátette: ugyan fontos szerep jut a géneknek, de az agyi öregedés folyamata ellen igenis fel lehet lépni, és erre talán a nagypapa a legjobb példa.

„Nagyon odafigyel az étkezésre, ebben édesanyám is segít neki, akik egy héten többször is ott van nála ­– ő gondoskodik arról is, hogy a vitaminok mellett ginkgo bilobával még jobban karban legyen tartva Nagypapi agyi vérkeringése, ezáltal a memóriája se hagyja cserben. Erre ritkán van példa, ugyanis közel a százhoz kívülről fújja az unokák és a dédunokák nevét, foglalkozását, a gyerekek estében pedig azt, hogy melyik iskolába járnak” – árulta el a csinos műsorvezető, aki kiemelten fontosnak tartja az agyi egészséget.

Dr. Várkonyi Andrea nagypapája minden nap korán kel, a napi rutinja szerint megborotválkozik, rejtvényt fejt, rengeteget olvas, piacra és templomba is jár – korához képest tehát aktív életet él. „A mai napig rengeteget beszélgetünk, ha csak tudok, leutazok hozzá és a szüleimhez Gyulára. Nagypapi néz engem a híradóban, néha még egy-két jó tanáccsal is ellát” – tette hozzá a büszke tévés.

nagypapi_es_unokaja.jpg 

Szólj hozzá

bulvár Várkonyi Andrea