2016. jan 20.

Az idősebb felhasználók óvatosabbak online, viszont kevesebb tudással rendelkeznek a veszélyekről

írta: budapest24
Az idősebb felhasználók óvatosabbak online, viszont kevesebb tudással rendelkeznek a veszélyekről

Ami a biztonságos internetezést illeti, a 45 éves és idősebb felhasználók sokkal óvatosabbak a fiatalabb internetezőknél, ha információk megosztásáról van szó, de a tudás hiánya miatt kevésbé tudják észlelni a kárt okozó csalásokat és a fenyegető veszélyeket. A Kaspersky Lab által elvégzett legújabb felmérés* szerint a 24 éves és fiatalabb felhasználók hajlamosak több információt közölni magukról online, és kevesebb lépést tesznek a védelem érdekében, de jobban értik a potenciális veszélyeket, és könnyebben felismerik azokat.

aaaa_3.jpg

A kutatás megállapította, hogy a fiatalok számára az online adatmegosztás mindennapos esemény, 83%-uk vált privát üzeneteket az interneten, míg a 45 év felettieknek csupán az 53%-a. Háromszor annyi fiatal ismeri el, hogy osztott már meg személyes tartalmat legalább egyszer online (23%, szemben a 7%-kal).

A fiatalabb generáció sokkal türelmetlenebb, amikor szoftvertelepítésről és fájlok letöltéséről van szó. 26%-uk mondta azt, hogy átugorja a felhasználási feltételeket a szoftvertelepítéseknél. Ez azt jelentheti, hogy nem tudják, hogy milyen adatokhoz való hozzáféréshez adtak engedélyt, milyen további programot telepíthettek vagy hogyan módosultak az operációs rendszer beállításai. A 45 év felettieknek csupán a 12%-a hagyja figyelmen kívül az apróbetűs részt. A fiatalabbak kevesebb gondosságot tanúsítanak fájlletöltéskor is, háromból egy felhasználó (31%) több forrásból is letölt fájlokat, szemben az idősebb felhasználók 10%-ával.

A 24 évesek vagy annál fiatalabbak negyede (24%) letiltaná a biztonsági megoldásokat, ha az megpróbálná megakadályozni egy szoftver telepítését, ezt az idősebb válaszadóknak csak a 13%-a tenné meg.

Azonban amikor potenciális veszéllyel találkoznak, a fiatalabb felhasználók sokkal tapasztaltabbak a rosszindulatú programok felismerésében a Kaspersky Lab kutatása szerint. Amikor megkérték őket, hogy töltsenek le egy dalt négyféle fájlból, a fiatalok harmada választotta a legveszélyesebb “.exe” fájlt, míg a 45 év feletti válaszadók közel fele (42%) döntött így. A biztonságos “.wma” opciót csupán az idősebbek ötöde választotta, a fiatalok közül pedig 29%.

Nem meglepő a kevésbé visszafogott online viselkedés fényében, hogy a fiatalabbak nagyobb valószínűséggel szembesülnek vírusfertőzésekkel. A 24 év alattiak 57%-át érintette ez 2015-ben, szemben az idősebb felhasználók 34%-ával. Az online veszélyekkel kapcsolatos tapasztalatok hiányában a vírusok idősebb áldozatai nagyobb valószínűséggel mondják azt, hogy nem értik, miképpen fertőződtek meg: (17%, szemben a 24 alattiak mindössze 10%-ával).

“Miközben egyértelmű, hogy az idősebb internetezők kevesebb kockázatot vállalnak személyes adataikkal online, amikor kiberfenyegetéssel szembesülnek, kevésbé hozzáértők az azonosítás és az elhárítás terén. Semmi sem helyettesítheti az erős digitális védelmi ösztönt. Fontos, hogy a felhasználók minden korosztályból óvatosak és éberek legyenek online, valamint tisztában legyenek a potenciális fenyegetésekkel, függetlenül attól, hogy milyen gyakran és mire használják az internetet. A felhasználóknak rendelkezniük kell egy biztonsági megoldással is, amely teljes védelmet nyújt számukra, amikor letöltenek és telepítenek fájlokat, valamint online kommunikálnak.” – mondta David Emm, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója.

Annak érdekében, hogy segítsük a felhasználók online életének megvédését, hogy elkerülhessék azokat a problémákat, amelyek abból erednek, hogy nem mindig tudnak azonosítani egy lehetséges fenyegetést, a Kaspersky Internet Security – multi-device és a Kaspersky Total Security – multi-device megoldásokat ajánljuk, amelyek megvédi a felhasználókat a legújabb rosszindulatú programoktól és internetes fenyegetésektől a Kaspersky Lab világhírű biztonsági intelligenciájának segítségével.

Itt ellenőrizheti kiber-hozzáértési szintjét: . Ha több tippet szeretne kapni arról, hogyan védheti meg magát online, kattintson ide!

*Az adatokat a Consumer Security Risks Survey 2015 és Are you cyber savvy? Quiz forrásokból vettük.

A Kaspersky Lab-ről

Kaspersky Lab a világ legnagyobb és leggyorsabban növekvő magántulajdonban lévő végpontvédelmi megoldásokat gyártó vállalata. A céget a világ négy legnagyobb végfelhasználói biztonsági megoldást gyártó vállalata közé választották (IDC, 2014). 1997 óta a Kaspersky Lab az IT biztonság innovátorává nőtte ki magát, hatékony digitális biztonsági megoldásokat kínálva a felhasználóknak, kis- és középvállalatoknak valamint nagyvállalatoknak egyaránt. A Kaspersky Lab jelenleg csaknem 200 országban működik világszerte és több, mint 400 millió felhasználónak biztosít védelmet. 

Szólj hozzá

tudomány Kaspersky Lab Kaspersky Internet Security