2016. jan 21.

Különleges küldetésben A Dal 2016 új zsűritagja

írta: budapest24
Különleges küldetésben A Dal 2016 új zsűritagja

Both Miklós az elfeledett népzene nyomában

A zene az emberiség kezdete óta velünk van, és korszakról korszakra változik. Both Miklós, A Dal 2016 egyik új zsűritagjának küldetése, hogy utazásai során felkutassa az elfeledett népzenéket és új életet adjon neki Dalaiban. Legutóbbi ukrajnai utazásának is ez volt a célja.

 1517558_907769699235140_7112565684749230579_n_1.jpg

A népzene a tiszta érzelmekről és ritmusokról szól, és az adott társadalom helyzetét tükrözi vissza. Rengeteg mondanivalója van, ezért nem szabad hagyni, hogy feledésbe merüljenek a modern kor társadalmában. Both Miklósnak, A Dal 2016 egyik új zsűritagjának célja, hogy minél több népzenét felkutasson, és a gyűjtései során megismert Dalokat saját stílusában visszahozza a XXI. századba. Bejárta már Kínát, Iránt és Ukrajnát, ahová már hetedik alkalommal tért vissza idén januárban.

„A népzene felkutatása felér egy zenetörténeti időutazással. Ukrajna népzenei szempontból egy fehér folt és zenei szempontból hihetetlenül izgalmas. Az ország szegénysége miatt, az ott élő emberekhez teljesen más ütemben érkezik meg a globalizáció, emiatt még mindig fellelhetőek olyan közösségek, ahol akár több száz éves zenék is megszólalnak természetes módon. Utazásaim során hatalmas élmény számomra az, amikor új dalokra, valamint új zenei gondolatokra bukkanok” – nyilatkozta Both Miklós a népzenegyűjtés kapcsán.

Az ukrán utazásnak a népzenegyűjtésen kívül volt egy másik oka is: Miklós és  csapata egy dokumentumfilmet forgatott, amely bemutatja a helyiek mindennapi életét és emellett természetesen a zene is jelentős szerepet kap benne.

Szólj hozzá

program A Dal