2016. feb 03.

Az El Kazovszkij-élet/mű című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában

írta: budapest24
Az El Kazovszkij-élet/mű című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában

Február 14-ig látogatható A túlélő árnyéka

El Kazovszkij a késő XX. század és az ezredforduló egyik legeredetibb és legszuggesztívebb magyar képzőművésze volt, aki festőként, performerként, díszlettervezőként és költőként is hatalmas életművet hagyott hátra. A Magyar Nemzeti Galéria mintegy 400 művet bemutató kiállítása arra vállalkozik, hogy művészettörténetileg pontosabb képet rajzoljon az El Kazovszkij életműről.

 image001_7.jpg

Február 13-án, szombaton, a kiállítás finisszázsán 18-tól 24 óráig számos társművészeti program várja a látogatókat: koncertek, tánc, költészet, performansz, egyszóval minden, ami El Kazovszkijhoz köthető. Emlékkoncertet ad Szilágyi Ákos és a Fölöspéldány-csoport, egy, a 70-es évek végén alakult avantgárd irodalmi formáció, melynek Kazovszkij is tagja volt. Gergye Krisztián táncművész, aki maga is szerepelt El Kazovszkij híres Dzsan panoptikumában, ismét előadja Hattyú című, megrázó improvizációs performanszát. Kazovszkij – bár versei csak halála után jelentek meg – elsősorban költőként definiálta magát; ennek állít emléket az este folyamán Frenkó Zsoltrendezésében, színészek, celebek és amatőr előadók részvételével a Kazolini című irodalmi performansz. Kazovszkij egész életében rajongott David Bowie-ért, lenyűgözte a zenész-énekes kirobbanó energiája, érzékenysége, az egész Bowie- jelenség: a program éppen ezért a The Starmans koncertjével zárul, akik idei első koncertjüket a Magyar Nemzeti Galériában, az El Kazovszkij kiállítás záróestjén adják.

A záró hétvégén február 12-én pénteken és 14-én vasárnap is hosszított nyitva tartással várja  a látogatókat a kiállítás.

Részletes információ itt!

Szólj hozzá

program El Kazovszkij Magyar Nemzeti Galéra