2016. feb 15.

A Securing Smart Cities az ENISA szervezettel konzultál a kiberbiztonságról

írta: budapest24
A Securing Smart Cities az ENISA szervezettel konzultál a kiberbiztonságról

A Securing Smart Cities nonprofit globális kezdeményezés, melynek célja, hogy megoldja a jelenlegi és jövőbeli okos városok számítógépes biztonsági problémáit, hozzájárult a The European Union Agency for Network and Information Security két tanulmányához az okos városok tömegközlekedésének kiberbiztonsága tárgyában.

logo-projektu-obrazek_duzy_4063528_1.jpg

Az első tanulmány – “Kiberbiztonság és az intelligens tömegközlekedés rezilienciája. Jó gyakorlatok és javaslatok.” – az intelligens tömegközlekedéshez használt kritikus eszközök védelmére fókuszál az intelligens városok vonatkozásában. A tanulmányban szereplő eszközök hozzájárulnak a helyi tömegközlekedési hálózatok normális működéséhez, beleértve a metrót, a buszokat, a villamosokat és más, az intelligens városokban megtalálható tömegközlekedési módokat, valamint “belső” eszközöknek tekintik őket az intelligens városok IPT operátorai. A tanulmány ezeket létfontosságú eszközökként azonosítja üzleti és társadalmi szempontból, és rámutat azokra a számítógépes fenyegetések elleni helyes biztonsági módszerekre, amelyeket alkalmazni szükséges az IPT rezilienciájának fokozása érdekében.

A második tanulmány – “Az okos városok közlekedési ágazatának architektúra modellje” – modellezi a közlekedési ágazat felépítését az okos városok esetében, és bemutatja a jó kiberbiztonsági gyakorlatokat, praktikus, gyakorlati útmutatást nyújtva ezzel az IPT operátoroknak.

Minden modern és kényelmes városnak rendelkeznie kell fejlett és intelligens tömegközlekedési rendszerrel, ez az egyik alappillére az okos város koncepciójának. Azonban egy okos tömegközlekedési rendszer nagymértékben támaszkodik a hálózati kommunikációra és az informatikára, sebezhetővé téve ezáltal a rendszert és a várost a kibertámadásokkal szemben. Éppen ezért a számítógépes biztonságnak minden intelligens közlekedési projekt elengedhetetlen részévé kell válnia.

“A Smart Cities tanulmány bemutat egy teljesen hálózatba kötött, modern várost. Azonban lehetetlen hatékonyan megvédeni a tömegközlekedést a számítógépes fenyegetésektől, ha nem vesszük figyelembe, hogy milyen kölcsönhatásban áll a város energia, telekommunikációs és közbiztonsági rendszereivel. Bármelyik rendszer egyetlen gyenge pontja behatolási lehetőséget nyújt a támadóknak, akik más rendszereket akarnak kihasználni. A támadók ezt követően események lavináját indíthatják el, hátrányosan érintve ezzel a város életének minden részét, valamint jelentős gazdasági és társadalmi károkat okozhatnak.

“Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy megoszthatjuk a tömegközlekedéssel kapcsolatos kiberbiztonsági tapasztalatainkat az ENISA-val és a munkacsoporttal. Hisszük, hogy a szabályozó hatóságok, a hardver- és szoftvergyártók, a fuvarozók és a biztonsági szervezetek közötti együttműködés az egyetlen módja annak, hogy valóban megbízható és védett környezetet hozzunk létre a modern városi tömegközlekedési rendszerek számára.” – mondta Sergey Goreychuk, a Security Services vezetője, a Kaspersky Lab helyettes műszaki igazgatója, Securing Smart Cities közreműködő.

Mindkét tanulmány elérhető az ENISA weboldalán:

A Securing Smart Cities egy nonprofit globális kezdeményezés, melynek célja, hogy megoldja az intelligens városok jelenlegi és jövőbeli kiberbiztonsági problémáit a cégek, a kormányok, a média, a többi nonprofit kezdeményezés és magánszemélyek közötti együttműködés segítségével. A kezdeményezést 2015-ben alapította az IO Active, a Kaspersky Lab, a Bastille, a Cloud Security Alliance és számos más informatikai biztonsági cég, valamint több független szakértő a világ minden tájáról.

A Kaspersky Lab-ről

Kaspersky Lab a világ legnagyobb és leggyorsabban növekvő magántulajdonban lévő végpontvédelmi megoldásokat gyártó vállalata. A céget a világ négy legnagyobb végfelhasználói biztonsági megoldást gyártó vállalata közé választották (IDC, 2014). 1997 óta a Kaspersky Lab az IT biztonság innovátorává nőtte ki magát, hatékony digitális biztonsági megoldásokat kínálva a felhasználóknak, kis- és középvállalatoknak valamint nagyvállalatoknak egyaránt. A Kaspersky Lab jelenleg csaknem 200 országban működik világszerte és több, mint 400 millió felhasználónak biztosít védelmet.

Szólj hozzá

tudomány Kaspersky Lab Kaspersky Internet Security