2016. feb 24.

Kaspersky Lab: a mobil eszközöket célozzák a spamek és a rosszindulatú programok

írta: budapest24
Kaspersky Lab: a mobil eszközöket célozzák a spamek és a rosszindulatú programok

A legfrissebb Kaspersky Lab Security Bulletin jelentés szerint a levélszemét e-mailek száma 55,28%-kal csökkent 2015-ben az összes e-mail forgalmat tekintve – ez pedig 11,48%-os visszaesés az előző évhez képest. Ez a jelentős visszaesés főleg annak tulajdonítható, hogy egyre növekszik a legális hirdetési felületek népszerűsége a közösségi hálózatokon.

kaspersky_rgb_1.jpg

Többek között az alábbi tendenciák és trendek derültek ki a Kaspersky Lab legújabb spam jelentéséből. Az összes e-mail több mint háromnegyede (79%) 2kb-nál kisebb kiterjesztésű volt, amely a spam hadjáratokban résztvevő e-mailek méretének folyamatos és tartós csökkenését mutatja az elmúlt évek tekintetében. A pénzügyi intézmények, mint például a bankok, a fizetési rendszerek és az online üzletek szenvedték el a legtöbb támadást az adathalász e-mailek által (34,33%).

2015-ben a kiberbűnözők továbbra is spam e-mailekkel és mobil értesítésekkel bombázták a gyanútlan felhasználókat, melyek főleg rosszindulatú csatolmányokat vagy reklámüzeneteket tartalmaztak. Ezeken felül a kiberbűnözők fájl titkosító Trójai programokat használtak több kiegészítő alkalmazás frissítésében is, amelyeknek az elindítását követően a rosszindulatú program titkosította a felhasználók képeit, dokumentumait és videóit, melyek csak fizetés után lettek újra elérhetőek a tulajdonosok számára.

“A mobil eszközök megnövekedett használata a mindennapi életben megnövelte a kiberbűnözők számára kiaknázható lehetőségeket. A rosszindulatú vírusok és csaló spamek egyre népszerűbbé válnak és megérik az erőfeszítést, hogy átverjék az áldozataikat, ráadásul ezek évről évre egyre kifinomultabbak lesznek. A felhasználóknak ezért is kell résen lenniük, és továbbra is éberen figyelniük, mivel a kiberbűnözői tevékenységek száma valószínűleg növekedni fog.” – figyelmeztet Daria Loseva, a Kaspersky Lab spam elemző szakértője.

Az Egyesült Államok továbbra is a legnagyobb forrása a spameknek (15,2%), míg a második helyen Oroszország áll (6,15%), a harmadik helyen pedig Vietnám (6,12%) végzett. Németország volt a spam támadások legnagyobb áldozata 19,06%-kal, amely 9,84%-os emelkedést jelent az előző évhez képest, melyet Brazília követ 7,64%-kal, amely 4,09%-os emelkedéssel a hatodik helyről jött fel. Oroszország a nyolcadik helyről került a harmadikra, 3,06%-ról 6,03%-ra való emelkedést követőn.

Tudjon meg többet a 2015-ös spam és adathalász trendekről a Securelist.com weboldalon.

A Kaspersky Lab-ről

Kaspersky Lab a világ legnagyobb és leggyorsabban növekvő magántulajdonban lévő végpontvédelmi megoldásokat gyártó vállalata. A céget a világ négy legnagyobb végfelhasználói biztonsági megoldást gyártó vállalata közé választották (IDC, 2014). 1997 óta a Kaspersky Lab az IT biztonság innovátorává nőtte ki magát, hatékony digitális biztonsági megoldásokat kínálva a felhasználóknak, kis- és középvállalatoknak valamint nagyvállalatoknak egyaránt. A Kaspersky Lab jelenleg csaknem 200 országban működik világszerte és több, mint 400 millió felhasználónak biztosít védelmet.

Szólj hozzá

tudomány Kaspersky Lab